zondag 7 november 2010

Scandinavische kaassoep (Denemarken)

SCANDINAVISCHE KAASSOEP

100 g geraspte Jarlsberg
200 g Deense Cream Cheese (verse roomkaas)
2 dl crème fraîche
1 liter bouillon (kant-en-klaar)
1 preitje
1 theel. paprikapoeder
2 eetl. notenolie
25 g boter
25 g bloem
4 boterhammen

Maak een roux van boter en bloem (boter laten smelten, niet bruin laten worden en hier al roerende de bloem aan toevoegen). Voeg hier beetje bij beetje (blijf roeren!) de bouillon en crème fraîche aan toe en kook voorzichtig ± 10 minuten door. Smelt dan al roerende de roomkaas erdoor op een laag vuur of van het vuur. Snij de prei in flinterdunne ringen, warm even mee en breng op smaak met peper en zout. Snij de boterhammen in dobbelsteentjes, verwarm de notenolie in een koekenpan, voeg paprikapoeder en stukjes brood toe en rooster de broodblokjes (regelmatig omschudden) goudbruin (croûtons). Serveer de soep in borden of kleine soepterrines en bestrooi met de croûtons en de geraspte kaas.
Tip: I.p.v. Jarlsberg past hier ook Emmental.

4 personen

land : Denemarken
gerechtsoort : soep

bron : 30 Deense recepten met kaas / Henk Prins en Jon Eykens

Geen opmerkingen: