zondag 7 november 2010

Scandinavische bloemkool (Noord-Europa)

SCANDINAVISCHE BLOEMKOOL

Dille, een kruid met een zacht aroma en oorspronkelijk uit Zuid-Europa afkomstig. Onrijpe zaadschermen worden gebruikt bij het inmaken van uitjes, augurken en komkommers, de blaadjes worden verwerkt in salades en sauzen bij vis en kalfsvlees. Vooral in de Scandinavische keuken is het kruid populair.

1 bloemkool
30 gram boter
30 gram bloem
3 deciliter melk
1 deciliter witte wijn
eventueel 1 theelepel bouillonpoeder
100 gram garnalen
1 eetlepel tomatenketchup
zout
peper
1 eetlepel fijngehakte verse dille

Maak de bloemkool schoon, kook de groente in kokend water met zout in een klein kwartiertje gaar. Smelt de boter in een sauspan, roer de bloem erdoor en laat het mengsel 1 minuut pruttelen. Voeg al roerende de melk en vervolgens de wijn toe en blijf roeren tot het een glad gebonden saus is. Roer desgewenst bouillonpoeder door de saus en voeg garnalen en tomatenketchup toe. Breng de saus met zout, peper en dille op smaak. Verdeel de saus over de bloemkool. Eet er gekookte aardappelen bij en vis of gehaktballetjes aangemaakt met dille.

4 personen

gebied : Scandinavië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Annelène van Eijndhoven [in het NRC]

Geen opmerkingen: