zondag 7 november 2010

Gestoofd rundvlees uit Letland (Letland)

GESTOOFD RUNDVLEES UIT LETLAND

2 eetlepels zonnebloemolie
1 ui, gepeld en kleingesneden
1 prei, schoongemaakt en in ringen gesneden
3 worteltjes, in plakjes gesneden
750 g riblappen
3 takjes peterselie
1 laurierblad
mespuntje nootmuskaat
mespuntje marjolein
zout
zwarte peper uit de molen
35 g boter
35 g bloem
2 eetlepels rode-wijnazijn
1 eetlepel kappertjes

Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui, de prei en de worteltjes circa 3 minuten. Voeg er 1 liter water, de riblappen, de peterselie, het laurierblad, de marjolein en wat zout en peper aan toe. Breng het geheel aan de kook. Temper de hittebron, leg het deksel op de pan en laat het vlees circa 2 uur zachtjes stoven tot het gaar is. Haal het vlees uit de pan, snijd het in dikke plakken, leg ze op een schaal en houd ze warm. Zeef het stoofvocht en meet er ½ liter van af. Smelt de boter in een pan en roer er de bloem door. Voeg er voortdurend roerend met scheutjes tegelijk het stoofvocht aan toe tot een gebonden saus is ontstaan. Roer de azijn en de kappertjes door de saus en breng hem op smaak met wat zout en peper. Laat de saus circa 5 minuten zachtjes koken. Schenk de saus over het vlees.

4 personen

land : Letland
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Het groot Europees kookboek / Martin van Huijstee

Geen opmerkingen: