zondag 7 november 2010

Mandelrand (Noord-Europa)

MANDELRAND (AMANDELTAART)

100 g amandelpoeder
100 g amandelspijs
100 g kristalsuiker
9 eiwitten
50 g glaceersuiker
125 g chocolade (bittere repen)
1 dl olie
salade van verse vruchten

Meng in een pan amandelpoeder, amandelspijs, suiker en [3] eiwitten goed door elkaar. Plaats de pan boven een zeer matig afgestelde warmtebron en blijf dan zo lang in de pan roeren tot een zeer stevige massa is verkregen. Neem de pan van de warmtebron en laat de inhoud koud worden.
Klop [de resterende] 6 eiwitten stijf op en voeg tijdens het kloppen de glaceersuiker eraan toe. Schep de eiwitten door de inmiddels koud geworden amandelmassa. Doe hierna alles over in een met boter bestreken en daarna met wat suiker bestrooide savarinvorm. Plaats de vorm in een ovenslee. Schenk zoveel kokend water erin tot de vorm voor 2/3 deel erin staat. Plaats de ovenslee in een tot 200 ºC voorverwarmde oven. Reken op een oventijd van 50 minuten. Laat intussen de in kleine stukjes gebroken chocolade smelten en roer met een lepel de olie erdoor.
Stort, 5 minuten nadat de vorm uit de oven is genomen, het gebak op een taartrooster. Glaceer de taart, nadat deze iets is afgekoeld, met het chocolademengsel. Laat de taart daarna op een schotel volkomen koud worden. Schep vlak voor het opdienen in het midden een salade van verse vruchten.

6 personen

gebied : Scandinavië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Een reis om de wereld in 80 recepten / met medewerking van Claude Lebey

Geen opmerkingen: