zondag 7 november 2010

Aardappel-parmezaansoep (Zweden)

AARDAPPEL-PARMEZAANSOEP

2 middelgrote aardappelen; in plakjes
1 sjalotje; in dunne ringen
2 tenen knoflook; in dunne plakjes
¼ rode Spaanse peper; fijngesneden
2 theelepels olijfolie
550 milliliter water
4 deciliter groentebouillon
250 milliliter ongeslagen room
2 takjes verse tijm
1 laurierblaadje
3 takjes verse basilicum
100 gram parmezaanse kaas; geraspt
2 theelepels appelazijn
zout en peper; naar smaak

LINZEN
1 deciliter rode linzen
1 takje verse tijm

Bak aardappel, sjalot, knoflook en Spaanse peper zachtjes in olijfolie, zodat ze zacht worden zonder te bruinen. Voeg water, bouillon, room, tijm en laurierblad toe. Pluk de basilicumblaadjes van de takjes en doe de steeltjes bij de soep. Aan de kook brengen en gaar koken tot er ong. 1 liter soep over is. In de tussen tijd de linzen met tijm gaarkoken volgens de aanwijzingen op het pak. Afgieten en een deel van het vocht opvangen. Pureer de soep met een blender of staafmixer. Roer de parmezaan erdoor en maak de soep evt. iets dunner met het vocht van de linzen. Aan de kook brengen en appelazijn toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper. Hak de basilicumblaadjes en roer ze door de soep. Verdeel de linzen over 4 kommen en giet de soep erover.

4 personen

land : Zweden
gerechtsoort : soep

bron : Niclas Rapp, via Tabitha [vegetariers]

Geen opmerkingen: