zondag 7 november 2010

Smörrebröd (Denemarken)

SMÖRREBRÖD (DEENSE BOTERHAMMETJES)

De naam “smörrebröd” betekent letterlijk: boterhammen met boter. Er komt echter aan smörrebröd heel wat meer te pas dan boter alleen. De aardigheid van smörrebröd is immers het rijke en fantasievolle beleg, dat altijd uit een combinatie van minstens drie onderdelen moet bestaan. Smörrebröd moet verrassend zijn, fris en hartig, kleurig, appetijtelijk en bij alle, soms zelfs ietwat bizarre fantasie, toch altijd in overeenstemming met de goede smaak.

SUGGESTIE 1
bruinbrood
blaadje sla
krokant gebakken spek
gefruite champignons
tomaat

SUGGESTIE 2
roggebrood
blaadje sla
garnalen
hardgekookt ei
tomaat
citroen

SUGGESTIE 3
roggebrood
blaadje sla
leverpastei
hardgekookt ei
tomaat

SUGGESTIE 4
roggebrood
blaadje sla
Deense “blauwe” kaas
rauwe eidooier

SUGGESIE 5
witbrood
blaadje sla
hardgekookt ei
tomaat mayonaise

SUGGESTIE 6
witbrood
blaadje la
gebakken visfilets
hardgekookt ei
tomaat

SUGGESTIE 7
roggebrood
blaadje sla
zoute haring
hardgekookt ei
ringen ui

Men kan verder vleeswaren (tong, rosbief, fricandeau enz.) combineren met vruchten (ananas, perzik enz.), roereieren met vis (garnalen, krab, zalm enz.), hardgekookte eieren met vis (garnalen, ansjovis, Deense kaviaar enz.) Verkruimeld krokant gebakken spek kan gebruikt worden op eieren, tomaten, kaas. Verzuim niet de frisse kleuren van radijsjes, gevulde olijven, peterselie, bieslook e.d. de boterhammetjes te laten opfleuren. Men combineert graag zacht met krokant, zout met fris of neutraal, zilt met kruidig, hartig met zoet. Kies als ondergrond niet alleen witbrood, maar ook bruin- en roggebrood. Twee gouden regels: zorg dat de boterhammetjes royaal met boter besmeerd zijn en leg er eerst een slablaadje op voor u met het andere beleg begint.

land : Denemarken
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Heerlijke gerechten uit de hele wereld / Wina Born

Geen opmerkingen: