zondag 7 november 2010

Finse groentesoep (Finland)

FINSE GROENTESOEP

½ bloemkool, in roosjes verdeeld
100 g worteltjes, geschrapt en in stukjes gesneden
1 aardappel, geschild en in blokjes gesneden
50 g diepvries doperwten
100 g sperziebonen, schoongemaakt en gebroken
5 radijsjes, gehalveerd
1 eetlepel suiker
½ eetlepel zout
50 g spinazie, schoongemaakt
25 g boter
25 g bloem
1 dl melk
1 eierdooier
½ dl koffieroom
zwarte peper uit de molen
150 g garnalen, gepeld
2 eetlepels gehakte dille

Breng in een pan met 1 liter water de bloemkool, de worteltjes, de aardappel, de doperwten, de sperziebonen, de radijsjes, de suiker en het zout aan de kook. Temper de hittebron, leg het deksel op de pan en laat de groenten circa 7 minuten zachtjes koken. Voeg de spinazie toe en laat alles nog 5 minuten zachtjes koken. Zeef de soep en houd de groenten apart. Smelt de boter in een pan en roer er de bloem door. Voeg er voortdurend roerend met scheutjes tegelijk de groentebouillon en de melk aan toe tot een gebonden geheel is ontstaan. Klop in een kommetje de eierdooier los met de koffieroom en 3 eetlepels hete soep. Bind met dit mengsel de soep. Breng de soep op smaak met wat zout en peper. Roer de groenten en de garnalen door de soep en breng alles nog even aan de kook. Bestrooi de soep voor het serveren met de dille.

4 personen

land : Finland
gerechtsoort : soep

bron : Het groot Europees kookboek / Martin van Huijstee

Geen opmerkingen: