zondag 7 november 2010

Rahkapiirakka (Finland)

RAHKAPIIRAKKA (KWARKKOEK)

DEEG
75 g boter
50 g suiker
1 ei
2 dl melk
20 g verse gist
zout
300 g tarwebloem
boter voor het bakblik

BELEG
40 g rozijnen
500 g magere kwark
75 g suiker
2 dl room
2 eieren
½ theel. vanillesuiker
sap van ½ onbespoten citroen

Klop in een kom de boter en suiker met een handmixer schuimig. Klop het ei los en meng het erdoor.
Verbrokkel de gist en los op in 1 eetlepel lauwe melk. Roer met het zout en de rest van de melk door de inhoud van de kom. Kneed er de bloem door en laat het deeg afgedekt op een warme plek circa 30 minuten rijzen.
Vet een bakblik van 34 x 37 cm in of beleg het met bakpapier. Rol het deeg er op uit tot een dikte van circa 1 cm en laat nogmaals 30 minuten rijzen. Verhit intussen de oven voor op 200°C.
Was intussen voor het beleg de rozijnen en dep ze zorgvuldig droog. Roer de kwark met de suiker, room en eieren glad in een kom. Meng er de rozijnen, vanillesuiker en het citroensap door. Verdeel de kwarkmassa gelijkmatig over de deegbodem en bak de taart circa 35 minuten in het midden van de oven.
Variant: Vetebröd (Zoet gistgebak - Zweden): Bereid het gistdeeg als boven beschreven, vorm er acht even grote balletjes van en laat ze afgedekt ongeveer 20 minuten rijzen. Leg ze dan op een ingevet bakblik, bestrijk ze met een losgeklopte eierdooier en strooi er 2 eetlepels hagelslag over. Laat circa 15 minuten in het midden van een oven op 200°C bakken.

16 stukken

voedingswaarde : 230 kcal per stuk
bereidingstijd : 30 minuten (plus 1 uur rijzen, plus 35 minuten bakken)

land : Finland
gerechtsoort : gebak

bron : Europese keukens : Authentieke recepten en wetenswaardigheden over landen en hun bevolking / Cornelia Adam

Geen opmerkingen: