zondag 7 november 2010

Spruitjes met sinaasappelvinaigrette (Zweden)

SPRUITJES MET SINAASAPPELVINAIGRETTE

500 gram spruitjes; schoongemaakt
2 sinaasappels
1 deciliter maiskiemolie
1 eetlepel witte wijnazijn
grof zeezout; naar smaak

Snijd van iedere sinaasappel de kapjes en zet ze met de onderkant op een snijplank. Snijd rondom de schil eraf, zo dik dat het wit ook meekomt. Snijd vervolgens de partjes tussen de schilletjes. Vang al het sap op en houd de partjes apart.
Meng sinaasappelsap, olie, azijn en peper tot een sausje.
Snijd de spruitjes doormidden en kook ze in 5 minuten bijtgaar. Roer ze, samen met de sinaasappelpartjes door de vinaigrette en laat het afkoelen. Regelmatig even doorroeren.
Strooi er tot slot wat grofgemalen zeezout over en dien het op kamertemperatuur op.
Dit gerecht hoort bij het Zweedse julbord, of kerstbuffet.

4 personen

land : Zweden
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tabitha [vegetariërs]

Geen opmerkingen: