woensdag 25 november 2015

Harissa (Algerije)

HARISSA (PEPERSAUS)

Dit bijgerecht is onmisbaar voor liefhebbers van de Noord-Afrikaanse keuken. Harissa is weliswaar verkrijgbaar in blik en tube, maar die soorten halen het niet bij de smaak van zelfgemaakte harissa. Er zijn net zoveel recepten voor harissa in Noord-Afrika als er koks zijn, dus deze Algerijnse pied noir-versie is alleen maar een voorbeeld. Improviseer en maak uw eigen harissa.

250 g verse rode pepers
1 bolletje knoflook
1¾ eetlepel karwijzaad
1¾ eetlepel korianderzaad
1¾ eetlepel komijn
1 eetlepel zout, of naar smaak
4 eetlepels extra vergine olijfolie


Snijd de pepertjes met een scherp mesje in de lengte open en verwijder de zaden. Was de pepertjes en laat ze 1 uur uitlekken in een vergiet. Pel de knoflook en doe hem samen met de pepertjes in een keukenmachine. Maal de karwij, koriander, komijn en het zout in een specerijenmolen fijn. Doe dit mengsel bij de pepertjes in de keukenmachine en draai alles met korte stoten tot een dikke massa; voeg beetje bij beetje de olijfolie toe. Zorg ervoor dat de specerijen goed gemengd zijn en doe ze in een pot. Conserveer de harissa door er een laagje olijfolie op te gieten. Bewaar in de koelkast. Schep voor het serveren de olie door de harissa.

Voor ongeveer 2,5 dl.

land : Algerije
gerechtsoort : saus

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

Geen opmerkingen: