zondag 13 november 2016

Veldsla met ananas en druiven

VELDSLA MET ANANAS EN DRUIVEN

200 gram grofbladige veldsla
½ verse ananas
100 gram witte druiven
6 eetlepels olie
2 eetlepels rode wijnazijn
1 theelepel Franse mosterd
2 theelepels suiker
1 theelepel (gedroogde) kervel


Van veldsla worteltjes verwijderen. Veldsla wassen en (in slamandje) uitslaan. Ananas in plakken snijden en dik schillen. Zwarte stukjes en harde kern eruit snijden. In stukjes snijden. Druiven afspoelen en van trosje halen. Druiven halveren (en pitjes verwijderen). In kommetje doen: olie, azijn, mosterd, suiker en kervel. Tot sausje roeren. Tot gebruik in koelkast zetten.
In slaschaal doen: veldsla, ananas en druiven. Sausje erover schenken. Door elkaar scheppen. Lekker bij rijst en pittig gekruid gehakt.

4 personen

voedingswaarde : 190 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Tip november 1989

Bobotie (Zuid-Afrika)

BOBOTIE

Het populairste gerecht uit de Kaaps-Maleise keuken, wordt geserveerd met rijst, kokosmeel, chutney en gehakte noten.

2 sneden witbrood
250 milliliter melk
1 kilogram runder- of lamsgehakt
1 grote ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
2 eetlepels masalakerrie
1 theelepel koenjit
1 theelepel ketoembar
½ theelepel djinten
1 mespunt kruidnagelpoeder
(fijngesneden groene peper)
½ theelepel versgemalen peper
1 theelepel zout
2 - 3 eetlepels citroensap
75 gram sultanarozijnen
50 gram gehakte amandelen
1 eetlepel mango-of abrikozenchutney
1 theelepel gedroogde gemengde kruiden (mint en oregano)
3 eieren
5 citroenblaadjes (daon djeroek poeroet)


Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet een rechthoekige ovenschaal van 1½ liter inhoud in.
Week het brood in een beetje van de melk. Vermeng het gehakt met het fijngemaakte brood, ui, knoflook, specerijen, peper, zout, citroensap, rozijnen, amandelen, chutney en kruiden. Druk het gehakt uit in de ovenschaal.
Klop de eieren los met de resterende melk en giet dit over het gehakt. Druk de citroenblaadjes in de bovenlaag en bak de bobotie in 45 minuten gaar; de bovenkant moet lichtbruin zijn.

land : Zuid-Afrika
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Kookgek op Safari / Joop Braakhekke

Kaassalade met gemberdressing

KAASSALADE MET GEMBERDRESSING

2 stengels bleekselderij
100 gram harde Hollandse geitenkaas
100 gram Leerdammer
100 gram belegen Leidse kaas
2 bolletjes gember
1 eetlepel olie
2 eetlepels (rode wijn)azijn
3 eetlepels gembersiroop
zout
seasoned pepper (McCormick)
75 gram veldsla
35 gram walnoten


Bleekselderij schoonmaken, wassen en in stukjes van 5 centimeter snijden. Stukjes in lengte in smalle repen snijden. Korstjes van kazen snijden en kazen in smalle reepjes van 5 centimeter lang snijden. Gember in kleine stukjes snijden. In kommetje olie, azijn, gembersiroop, zout en seasoned pepper door elkaar kloppen. Gember erdoor roeren.
Veldsla over vier bordjes verdelen. Bleekselderij- en kaasreepjes in midden rangschikken. Sausje erover schenken. Walnoten erover strooien.
Serveren met geroosterd witbrood.

4 personen

voedingswaarde : 375 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 10 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Allerhande november 1993

Tomaat met kruidige avocadomousse

TOMAAT MET KRUIDIGE AVOCADOMOUSSE

4 tomaten
2 sneetjes wittebrood
1 niet te rijpe avocado
2 eetlepels citroensap
1 eetlepels basilicumsaus
2 takjes peterselie
1 deciliter garderoom
zout
peper


Tomaten inkruisen. In kokend water onderdompelen en ontvellen. In vieren snijden. Zaadjes verwijderen.
Sneetjes brood ontkorsten en goudbruin roosteren. In 8 driehoekjes snijden. Avocado schillen, halveren en pit verwijderen. Avocado door kunststof zeef wrijven. Citroensap en basilicumsaus erdoor roeren. Peterselie erboven fijnknippen. Garderoom stijfkloppen. Door avocadopuree scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Op 4 bordjes tomaat rangschikken. Avocadomousse op tomaat scheppen. Toast ernaast leggen.

4 personen

voedingswaarde : 280 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip november 1991

Koolrolletjes met tomaten-pepersaus

KOOLROLLETJES MET TOMATEN-PEPERSAUS

1 grote ui
1 blik gepelde tomaten (nettogewicht 400 gram)
2 theelepels groene peperkorrels
2 theelepels Italiaanse keukenkruiden
1 theelepel suiker
½ kruidenbouillontablet
zout
8 Chinese koolbladeren
2 vegetarische hamburgers
1 eetlepel boter of margarine
1 ei
2 eetlepels koffieroom

Ui snipperen. Aan de kook brengen: tomaten met vocht, helft van ui, helft van groene peperkorrels, Italiaanse keukenkruiden, suiker en bouillontablet. Met deksel op pan 10 minuten zachtjes koken. Intussen in grote pan ruim water met 1 eetlepel zout aan de kook brengen. Koolbladeren 5 minuten in water met zout tegen de kook aan blancheren. In vergiet doen. Met koud water afspoelen. Laten uitlekken. Intussen hamburgers in kleine stukjes snijden. Boter verhitten. Al roerende hamburger en rest van ui 3 minuten bakken. Ei loskloppen met koffieroom. 4 Eetlepels heet tomatenmengsel erdoor roeren. Van vuur af door hamburgermengsel mengen. Koolbladeren 2 aan 2 op elkaar leggen. Hamburgermengsel erop scheppen. Oprollen. Tomatenmengsel door zeef wrijven. Rest van groene peperkorrels erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en suiker. In wijde schaal schenken. Koolrolletjes erin leggen.
Lekker met patat frites.

2 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip november 1991

Schelvis met olijven en champignons

SCHELVIS MET OLIJVEN EN CHAMPIGNONS

1 citroen
4 schelvisfilets à 100 gram
2 theelepels viskruiden met zout
2 eetlepels bloem
50 gram boter of margarine
1 ui
1 vleestomaat
50 gram gevulde olijven
4 eetlepels champignonplakjes (uit blik)
1 eetlepel dille
peper
3 eetlepels paneermeel


Helft van citroen uitpersen. Vis inwrijven met viskruiden. Besprenkelen met 1 eetlepel citroensap. Door bloem wentelen. Overtollig bloem eraf schudden. Boter smelten. Vis in 10 minuten zachtjes gaar bakken. Halverwege keren. Intussen ui fijn snipperen. Tomaat in stukjes snijden. Olijven in plakjes snijden. Rest van citroen in 4 partjes snijden. Vis voorzichtig op 4 borden scheppen en warm houden. Aan rest van bakvet toevoegen: ui, tomaat, olijven, champignons, dille, peper en paneermeel. 5 Minuten zachtjes bakken. Af en toe roeren. Op vis scheppen. Partjes citroen ernaast leggen.
Lekker met aardappelpuree en spruitjes.

4 personen

voedingswaarde : 290 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip november 1991

Karnemelksaus (Achterhoek, Gelderland, Nederland)

KARNEMELKSAUS

400 gram dobbelsteentjes gerookt vet spek
80 gram bloem
½ liter karnemelk


Spek 5 minuten zachtjes uitbakken. Bloem met 1½ deciliter karnemelk tot glad papje mengen. Al roerende 1 minuut verwarmen. Rest van karnemelk al roerende toevoegen. Blijven roeren tot licht gebonden saus. Spek uit pan scheppen en door saus roeren (vet wordt niet gebruikt).
Lekker met gekookte aardappelen, rauwe andijvie en gekookt ei.

4 personen

voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Achterhoek, Gelderland, Nederland
gerechtsoort : saus

bron : Tip november 1991

Romige vissoep met paprika

ROMIGE VISSOEP MET PAPRIKA

1 ui
1 rode paprika
1 groene paprika
100 gram boter of margarine
1 eetlepel tomatenpuree
2 theelepels kerriepoeder
8 eetlepels bloem
150 gram schelvis
150 gram inktvis
150 gram Noorse garnalen
150 gram gekookte mosselen
2 kruidenbouillontabletten
zout
peper
1/8 liter slagroom
1 theelepel dille


Ui snipperen. Paprika’s in smalle reepjes van 2 centimeter lang snijden. Boter verhitten. Ui en paprika 5 minuten bakken. Kerriepoeder, tomatenpuree en bloem erdoor roeren. Scheutje voor scheutje 1¼ liter water toevoegen. Aan de kook brengen. Schelvis in blokjes van 2 centimeter snijden. Inktvis in dunne ringen snijden. Aan soep toevoegen: schelvis, inktvis, garnalen, gekookte mosselen en bouillontabletten. 10 Minuten zachtjes koken. Af en toe roeren. Slagroom door soep roeren. Eventueel op smaak brengen met zout en peper.
Soep verwarmen. Dille erdoor roeren.
Lekker met stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 510 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 45 / 10 minuten

gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Tip november 1991

Room-aardappeltjes

ROOM-AARDAPPELTJES

450 gram voorgekookte aardappelplakjes
1/8 liter slagroom
zout
4 takjes peterselie


Die de aardappelplakjes met de slagroom en zout in een pan en kook ze afgedekt in 10 minuten gaar. Knip de peterselie fijn. Roer de peterselie door de roomaardappeltjes.

2 personen

voedingswaarde : 365 kcal p.p.
bereidingstijd : 12 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Menu 3 november 1993

Gebakken spruitjes met kerrie

GEBAKKEN SPRUITJES MET KERRIE

400 gram kleine spruitjes
zout
1 ui
1 eetlepel boter
2 theelepels kerriepoeder


Maak de spruitjes schoon. Kook ze 10 minuten in weinig water met zout. Giet ze af en laat ze afkoelen. pel en snipper de ui.
Verhit de boter in een koekenpan. Bak de ui en de kerrie 3 minuten. Voeg de spruitjes toe en bak ze al omscheppend 5 minuten tot ze beetgaar zijn.

2 personen

voedingswaarde : 90 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Menu 3 november 1993

Gegratineerde schelvis met ham

GEGRATINEERDE SCHELVIS MET HAM

¼ liter melk
20 gram boter
2 eetlepels bloem
50 gram geraspte oude kaas
zout
peper
200 gram schelvisfilet
2 plakjes achterham
10 sprietjes bieslook


Verwarm de oven voor op 225°C. Doe de melk, de boter en de bloem in een pan. Breng de melk al roerende met een garde aan de kook en laat het zachtjes koken tot een gebonden saus ontstaat. Roer de kaas erdoor en breng de saus op smaak met zout en peper. Leg de vis in een ovenschaal. leg de plakjes ham erop. Schenk de saus erover. Knip het bieslook erboven in grove stukken. Laat de vis in het midden van de oven in 20 minuten gaar worden. Lekker met bietjessalade.

2 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Menu 3 november 1993