dinsdag 12 februari 2019

Rozijnentaart uit Casablanca (Casablanca, Marokko)

ROZIJNENTAART UIT CASABLANCA

250 gram boter
6 eieren, gesplitst
3 eetlepels limoen- of citroensap
1½ eetlepel geraspte sinaasappelschil
150 gram blauwe rozijnen, geweekt in lauwwarm water, uitgelekt
75 gram gemalen amandelen
250 gram witte basterdsuiker
350 gram bloem
1½ theelepel bakpoeder


Roer in een wijde kom de boter tot room en voeg er onder voortdurend roeren de eierdooiers een voor een aan toe. Spatel er daarna limoen- of citroensap, geraspte sinaasappelschil, uitgelekte rozijnen, gemalen amandelen en suiker zo luchtig mogelijk door. Strooi er door een zeef bloem en bakmeel over en roer en schep alles gedurende 3 tot 4 minuten krachtig om. Klop in een tweede kom de eiwitten stijf. Spatel de eiwitten zo luchtig mogelijk door het taartmengsel. Beboter bodem en wand van een springvorm (doorsnede 24 tot 28 centimeter). Doe het beslag over in de vorm. Strijk het oppervlak glad af met de bolle kant van een lepel. Plaats de vorm iets onder het midden in de tot 160°C voorverwarmde oven. Bak de taart in 85 tot 90 minuten goudbruin en gaar. Neem 15 minuten nadat u de vorm uit de oven hebt gehaald, de wand en de bodem van de vorm weg. Laat de taart op een taartrooster afkoelen.
Serveer de taart op een ronde schotel. Bestuif de taart met poedersuiker. Snijd hem aan tafel in het gewenste aantal punten.

4 personen

gebied : Casablanca, Marokko
gerechtsoort : nagerecht

bron : Marokkaans / Hans Belterman & Fatima Chouaibi