zaterdag 3 november 2018

Bloemkool met mosterd en kaas

BLOEMKOOL MET MOSTERD EN KAAS

1 grote bloemkool (700 gram), in roosjes van 4 centimeter verdeeld
30 gram boter
1 kleine ui (120 gram), in fijne blokjes
1 ½ theelepel komijnzaad
1 theelepel middelscherp kerriepoeder
1 theelepel mosterdpoeder
2 groene chilipepers, zaadjes verwijderd, in fijne blokjes
¾ theelepel zwart mosterdzaad
200 milliliter slagroom
120 gram rijpe cheddar of belegen goudse, grof geraspt
15 gram vers wittebroodkruim
5 gram peterselie, fijngesneden
zout


Verhit de oven tot 180°C.
Stoom de bloemkoolroosjes 5 minuten boven kokend water tot ze beetgaar zijn. Haal de bloemkool uit de pan en laat hem iets afkoelen.
Doe de boter in een ovenvaste braadpan van 24 centimeter doorsnee of een vuurvaste ovenschaal van eenzelfde formaat en zet hem op halfhoog vuur. Laat de ui hierin in 8 minuten gaar en goudbruin worden. Voeg komijnzaad, kerriepoeder, mosterdpoeder en chilipeper toe en laat alles af en toe roerend 4 minuten smoren. Warm het mosterdzaad 1 minuut mee en giet de room erbij. Doe er 100 gram kaas en ½ theelepel zout bij en laat de saus 2 - 3 minuten pruttelen tot hij iets gebonden is. Roer heel rustig de bloemkool door de saus, laat nog 1 minuut staan en haal de pan van het vuur.
Doe de overgebleven 20 gram kaas in een kom en meng het broodkruim en de peterselie erdoor. Strooi het mengsel over de bloemkoolschotel. Veeg de bovenrand van de pan aan de binnenkant met een spatel of doek schoon - zodat eventuele restanten niet gaan verbranden - en zet hem in de oven. Bak het gerecht 8 minuten tot de saus borrelt en de bloemkool heel heet is. Schakel de ovengrill op de hoogste stand en zet de pan er 4 minuten onder tot de bovenlaag goudbruin en krokant is. Let goed op, hij mag niet verbranden. Haal de pan uit de oven en laat de inhoud iets afkoelen - een minuut of vijf - voor u de bloemkool opdient.

4 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Simpel / Yotam Ottolenghi met Tara Wigley en Esme Howarth