dinsdag 3 maart 2020

Rösti (Zwitserland)

RÖSTI

800 - 900 gram aardappelen
zout
peper uit de molen
6 eetlepels (zonnebloem)olie of geklaarde boter


Kies aardappelen uit die allemaal van gelijke grootte zijn. Zet 2½ liter water op en breng het aan de kook. Was intussen de (ongeschilde) aardappelen goed af. Voeg ze aan het kokende water toe. Reken op een kooktijd van precies 10 minuten. De aardappelen mogen beslist niet gaar worden. Laat de aardappelen afkoelen en pel ze daarna.
Rasp de aardappelen op een grove rasp. Doe ze in een kom en strooi er wat zout en eventueel een beetje peper over. Schep ze daarna even om. Verhit de olie of de geklaarde boter in een koekenpan en voeg de geraspte aardappelen in een keer toe. Verdeel ze zo gelijkmatig mogelijk over de pan (kies een koekenpan met een middellijn van 22 of 24 centimeter). Druk daarna, met een palet- of pannenkoekmes, de geraspte aardappelen op elkaar tot een soort koek. Bak de Rösti eerst boven een zeer hoog afgestelde warmtebron. Temper de warmtebron na 4 of 5 minuten en laat de Rösti daarna nog 20 minuten boven een zeer gematigde warmtebron bakken, tot ze een mooie goudbruine krokante korst heeft gekregen. Leg een deksel of een groot plat bord op de koekenpan.
Keer deksel of bord met de koekenpan om. Snijd de Rösti in vier punten en leg ze op kleine voorverwarmde bordjes.

4 personen

voedingswaarde : 270 kcal p.p.
bereidingstijd : 60 minuten

gebied : Zwitserland
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Over de Grens (Lekker koken thuis) / Reader’s Digest

Caldo Verde van bouillon (Portugal)

CALDO VERDE van bouillon (PORTUGESE KOOLSOEP)

1 liter bouillon of kookvocht van groente
4 grote aardappelen
zout
½ groene kool (250 gram)
2 eetlepels olijfolie
peper uit de molen


Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Zet ze samen met de bouillon op, voeg wat zout toe en laat het geheel zolang zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn. Schep ze uit het vocht. Maak er een fijne puree van. Snijd de groene kool in ragfijne snippers. Breng de bouillon opnieuw aan de kook. Voeg aardappelpuree, koolsnippers, olie en wat peper naar smaak toe.
Blijf gedurende 5 minuten in de soep roeren. Dien de soep daarna op.

4 personen

voedingswaarde : 240 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Portugal
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Over de Grens (Lekker koken thuis) / Reader’s Digest

Winegret iz Owosjtsjej (Rusland)

WINEGRET IZ OWOSJTSJEJ (SALADE ‘WINEGRET’)

1 zoete appel
500 gram gekookte aardappelen
1 grote gekookte wortel
2 gekookte bietjes
2 augurken
100 gram fijngesneden zuurkool
2 fijngehakte sjalotjes
1 theelepel mosterd
9 eetlepels olie
2 theelepels suiker
peper
zout
3 eetlepels azijn
1 eetlepel kappertjes naar smaak
2 eetlepels fijngeknipte bieslook
1 eetlepel fijngesneden verse dille


Snijd de appel, de aardappelen, wortel, bietjes en augurken in kleine stukjes en meng hier de zuurkool en sjalotjes door.
Maak een sausje door de mosterd, olie, suiker, peper en zout goed te kloppen en wanneer dit dikker wordt de azijn toe te voegen en eventueel de kappertjes. Giet het sausje over de salade en garneer deze met bieslook en dille. Als u niet wilt dat de bietjes de gehele salade rood kleuren, kunt u ze eerst met olie overgieten.
Variaties op deze winegret: voeg er olijven, plakjes ei, zoute haring, reepjes ham, koude kip en dergelijke aan toe.

4 personen

gebied : Rusland
gerechtsoort : salade

bron : De Russische keuken / Eveline Brouwers en Geerte Groen

Stafillia tis Cretis (Kreta, Griekenland)

STAFILLIA TIS CRETIS (KRETENZER DRUIVEN)

500 gram pitloze druiven, gewassen en uitgelekt
1 deciliter ouzo of crème de menthe
100 gram poedersuiker


Verdeel de druiven in kleine trosjes. Schenk de ouzo of crème de menthe in een kommetje en doop de trosjes in de drank. Bestuif de trosjes met of wentel ze door de poedersuiker.
Leg de druiventrosjes op een vel aluminiumfolie en plaats ze 30 minuten in de diepvriezer.

4 personen

bereidingstijd : 45 minuten

gebied : Kreta, Griekenland
gerechtsoort : nagerecht

bron : Recepten uit de Griekse keuken / Wiebe Andringa

Mai Tai (Hawaii, Verenigde Staten)

MAI TAI

22½ centiliter okolehao of witte rum
45 centiliter ananassap
45 centiliter sinaasappelsap
45 centiliter citroensap
15 centiliter orange curaçao
22½ centiliter donkere rum


Meng de okoleao of witte rum in een mengglas met het ananassap, sinaasappelsap, citroensap en de orange curaçao. Vul een recht hoog glas met een inhoud van minstens 210 centiliter met wat schaafijs. Giet de gemengde dranken hierover. Voeg heel voorzichtig in een dun straaltje, langs een theelepel de donkere rum toe, zodat die bovenop blijft drijven. Versier het glas met een paar maraschino kersen, een orchidee of een gardenia.

1 persoon

land : Hawaii, Verenigde Staten
gerechtsoort : drank

bron : Proeven uit de Pacific : Exotisch koken met Hugh Jans / Hugh Jans

Tomaten-kokoschutney (Pakistan)

TOMATEN-KOKOSCHUTNEY

100 gram gedroogde geraspte kokos
5 ontpitte groene chilipepers
4 teentjes knoflook
sap van 1 citroen
4 ontvelde tomaten, vers of uit blik
1 theelepel zout


Pureer alle ingrediënten tezamen in een keukenmachine.

4 personen

gebied : Pakistan
gerechtsoort : saus

bron : De Pakistaanse keuken / Y. A. Coenders

Chapati (Pakistan)

CHAPATI

250 gram bloem
1 theelepel zout
1½ deciliter water


Meng de bloem en het zout in een kom en kneed er zorgvuldig gedurende 15 minuten 1½ deciliter water door.
Daar het ene soort bloem meer water absorbeert dan het andere, zijn er misschien nog meer eetlepels water nodig. Gebruik echter zo weinig mogelijk.
Draai nu met de hand ballen van 50 gram en rol die met een deegroller op een bebloemd aanrecht zo dun mogelijk uit.
Leg zo’n pannenkoek op een hete niet vette koekenpan op laag vuur. Als zich aan de onderkant een stevig vel gevormd heeft, de pannenkoek omkeren tot ook die kant voorzien is van een vel; keer dan nogmaals om en weer om.
Zet de pan nu op een hoger vuur en bak tot het vocht binnenin verdampt en met kleine uitbarstingen door het bovenste vel heen komt, maar voordat de hele bovenlaag openbarst.
Leg nu de voltooide chapati in een warme, maar niet hete oven. Begin aan de tweede.

5 stuks

gebied : Pakistan
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De Pakistaanse keuken / Y. A. Coenders