maandag 26 oktober 2020

Tonijn-uitaartje

TONIJN-UITAARTJE

4 plakjes diepvries bladerdeeg
3½ ui (200 gram)
1 eetlepel olie
zout
versgemalen peper
½ theelepel anijszaad
½ blikje tonijn in olie (nettogewicht 185 gram)
1 theelepel citroensap
2 eieren
1 eetlepel slagroom
½ eetlepel maïzena
¼ theelepel sambal oelek
4 toefjes selderij


Oven voorverwarmen op 200°C. Plakjes bladerdeeg in 10 minuten laten ontdooien. Halve ui pellen en in dunne ringen snijden. Uien pellen en fijnsnipperen. In koekenpan olie verhitten. Uistukjes in 5 minuten goudbruin bakken. Toevoegen: zout, peper en anijszaad. In zeef tonijn laten uitlekken. Tonijn fijnprakken. Citroensap toevoegen. Eieren splitsen. Aan dooiers toevoegen: slagroom, maïzena, sambal, ui en tonijn. Door elkaar mengen. 4 Vlaaivormpjes (doorsnede 10 centimeter) omspoelen met koud water. Met balderdeegplakjes bekleden. Overtollig deeg eraf snijden. Eiwit stijfkloppen. Luchtig door tonijnmengsel scheppen. Over vlaaivormpjes verdelen. Op rooster in midden van oven taartjes in 20 minuten gaar en lichtbruin bakken. Uit oven iets laten afkoelen. Uit vormpjes halen en op 4 bordjes leggen. Garneren met ui en toefje selderij.

4 personen

voedingswaarde : 320 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip oktober 1984

Kabeljauwstaart met champignonsaus

KABELJAUWSTAART MET CHAMPIGNONSAUS

1 kabeljauwstaart à 600 gram
zout
peper
1 citroen
2 eetlepels boter of margarine
1 eetlepel dille
1 zakje champignon-tuinkruidensaus
1 bakje champignons (à 250 gram)
2 eetlepels slagroom


Alle ingrediënten klaarzetten. Vis onder koud stromend water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. Inwrijven met zout en peper. Citroen halveren. Helft uitpersen. Rest in plakjes snijden. In pan doen: citroensap, boter, dille en 1 deciliter water. Aan de kook brengen. Vis erin leggen. Met deksel op pan 10 minuten tegen de kook aan houden en gaar pocheren. In steelpan champignon-tuinkruidensaus maken met 2 deciliter water volgens gebruiksaanwijzing. Schaal voorverwarmen. Champignons wassen, grote halveren. Aan saus champignons toevoegen en 5 minuten meewarmen. Vis voorzichtig op warme schaal scheppen. Stoofvocht door champignonsaus roeren. Saus op smaak brengen met citroensap en slagroom. Saus over vis schenken. Garneren met plakjes citroen.
Groentetip: bleekselderij met zonnebloempitten.

4 personen

voedingswaarde : 245 kcal p.p.
bereidingstijd : 17 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip oktober 1982

Scholletjes in paprika-wijnsaus

SCHOLLETJES IN PAPRIKA-WIJNSAUS

1 grote groene paprika
3 tomaten
1 kleine ui
½ venkel
2 theelepels citroensap
8 scholfilets (600 gram)
zout
peper
1 eetlepel boter of margarine
1 deciliter droge witte wijn


Paprika wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden. Tomaten wassen en in vieren snijden. Ui pellen en in ringen snijden. Venkel heel fijn snipperen. Besprenkelen met citroensap.
Vis inwrijven met zout en peper. Filets oprollen en vaststeken met houten cocktailprikkers. In pan boter smelten. Toevoegen: paprika, tomaat, ui en venkel. Bestrooien met zout en peper. Door elkaar scheppen. Hierop vis leggen. 5 Minuten zachtjes stoven. Wijn toevoegen. In nog 5 minuten vis gaar laten worden.
Lekker met gepofte aardappel en komkommersla.

4 personen

voedingswaarde : 200 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip oktober 1981

Tonijncocktail

TONIJNCOCKTAIL

1 blikje tonijn in olie à 198 gram
2 mandarijnen
1 bakje selderijsalade à 200 gram
4 slabladeren
1 citroen
1 takje peterselie


Tonijn afgieten en in stukjes verdelen. Mandarijnen pellen en in partjes verdelen. In kom doen: tonijn, mandarijn en selderijsalade. Door elkaar scheppen. Slabladeren wassen en uitslaan. Citroen wassen en in 4 plakjes snijden.
In 4 schaaltjes slablad leggen. Tonijnsalade erover verdelen. Peterselie erboven fijnknippen. Op rand van schaaltje plakje citroen steken.

4 personen

voedingswaarde : 345 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip oktober 1981