ZALMSTEAK MET WITTE-WIJNSAUS
1 sjalotje
115 gram boter of margarine
½ pot visfond (à 380 milliliter)
1 deciliter droge witte vermout
1 deciliter droge witte wijn
6 struikjes witlof
1 eetlepel (olijf)olie
½ theelepel suiker
1 theelepel (witte-wijn)azijn
4 zalmsteaks (à 70 gram)
3 eetlepels slagroom
Sjalotje pellen en fijn snipperen. 100 Gram boter in blokjes snijden. In pan op hoog vuur sjalotje, fond, vermout en wijn in 15 minuten laten inkoken tot 1 deciliter. Saus boven hoge pan door zeef schenken. Boterblokjes met staafmixer of garde door saus kloppen.
Witlof wassen, schoonmaken en in repen van 1 centimeter snijden. Repen halveren. In wok of koekenpan olie en rest van boter verhitten. Witlof 2 minuten al omscheppend bakken. Suiker en azijn toevoegen en geheel nog 1 minuut verwarmen.
Intussen zalmsteak op plat bord leggen. Afdekken met magnetronfolie. Zalm 2 minuten in magnetron op hoogste stand (700 Watt) verwarmen. Saus opnieuw verwarmen en slagroom erdoor scheppen. Witlof in midden scheppen. Saus ernaast scheppen. Zalm erbovenop leggen.
Serveren met gekookte minikrieltjes.
4 personen
voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Allerhande maart 1997
zondag 25 maart 2018
'Japanse' eierhapjes (Japan)
‘JAPANSE’ EIERHAPJES
3 eieren
6 plakjes rookvlees (vleeswaren)
18 sprietjes bieslook
2 theelepels sojasaus (Chinese Emperor)
2 theelepels geraspte mierikswortel
enkele druppels tabasco
1/3 komkommer
12 rode toastjes
Eieren in 10 minuten hard koken. Eieren onder koud water afspoelen en pellen. Intussen rookvlees in reepjes van 1 centimeter breed snijden. Bieslooksprietjes elk in 3 stukken knippen. In kommetje sojasaus en mierikswortel door elkaar roeren. Op smaak brengen met tabasco.
Van eieren kapjes afsnijden (worden niet meer gebruikt) en in 12 plakjes snijden. Komkommer schillen en in 12 plakjes snijden.
Op toastjes plakjes ei en stukjes bieslook leggen. Soja-mierikswortelsausje nogmaals doorroeren en op ei scheppen. Plakjes komkommer erop leggen en reepjes rookvlees erover verdelen. Direct serveren.
12 stuks
voedingswaarde : 25 kcal per stuk
voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten
gebied : Japan
gerechtsoort : borrelhapje
bron : Allerhande maart 1997
3 eieren
6 plakjes rookvlees (vleeswaren)
18 sprietjes bieslook
2 theelepels sojasaus (Chinese Emperor)
2 theelepels geraspte mierikswortel
enkele druppels tabasco
1/3 komkommer
12 rode toastjes
Eieren in 10 minuten hard koken. Eieren onder koud water afspoelen en pellen. Intussen rookvlees in reepjes van 1 centimeter breed snijden. Bieslooksprietjes elk in 3 stukken knippen. In kommetje sojasaus en mierikswortel door elkaar roeren. Op smaak brengen met tabasco.
Van eieren kapjes afsnijden (worden niet meer gebruikt) en in 12 plakjes snijden. Komkommer schillen en in 12 plakjes snijden.
Op toastjes plakjes ei en stukjes bieslook leggen. Soja-mierikswortelsausje nogmaals doorroeren en op ei scheppen. Plakjes komkommer erop leggen en reepjes rookvlees erover verdelen. Direct serveren.
12 stuks
voedingswaarde : 25 kcal per stuk
voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten
gebied : Japan
gerechtsoort : borrelhapje
bron : Allerhande maart 1997
Honing-chilisaus (Bali, Indonesië)
HONING-CHILISAUS
1 eetlepel olie
2 fijngesneden sjalotjes
1 fijngesneden rode peper
2 geperste teentjes knoflook
½ theelepel gemalen ketoembar
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel tamarindepasta
5 eetlepels honing
1 Eetlepel olie verhitten en 2 fijngesneden sjalotjes, 1 fijngesneden rode peper en 2 geperste teentjes knoflook 4 minuten bakken. ½ Theelepel gemalen ketoembar, 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel tamarindepasta, 5 eetlepels honing en 1 ½ deciliter water toevoegen. Saus op zacht vuur 15 minuten koken en warm serveren.
gebied : Bali, Indonesië
gerechtsoort : saus
bron : Tip Culinair maart 1996, De Indische Special
1 eetlepel olie
2 fijngesneden sjalotjes
1 fijngesneden rode peper
2 geperste teentjes knoflook
½ theelepel gemalen ketoembar
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel tamarindepasta
5 eetlepels honing
1 Eetlepel olie verhitten en 2 fijngesneden sjalotjes, 1 fijngesneden rode peper en 2 geperste teentjes knoflook 4 minuten bakken. ½ Theelepel gemalen ketoembar, 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel tamarindepasta, 5 eetlepels honing en 1 ½ deciliter water toevoegen. Saus op zacht vuur 15 minuten koken en warm serveren.
gebied : Bali, Indonesië
gerechtsoort : saus
bron : Tip Culinair maart 1996, De Indische Special
Atjar (Indonesië)
ATJAR (SALADE VAN GEMENGDE GROENTEN)
150 gram taugé
1 fijngesnipperde ui
3 eetlepels azijn
zout
peper
suiker
300 gram uitgelekte maiskorrels (blik)
1 komkommer, in kleine stukjes
1 rode paprika, in kleine stukjes
150 Gram taugé in vergiet leggen en kokend water erover schenken. Laten uitlekken. 1 Fijngesnipperde ui, 3 eetlepels azijn, zout, peper en suiker mengen. Taugé, 300 gram uitgelekte maiskorrels (blik), 1 komkommer en 1 rode paprika, beide in kleine stukjes, erdoor scheppen.
1 potje
voedingswaarde : 345 kcal
bereidingstijd : 10 minuten
gebied : Indonesië
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Tip Culinair maart 1996, De Indische Special
150 gram taugé
1 fijngesnipperde ui
3 eetlepels azijn
zout
peper
suiker
300 gram uitgelekte maiskorrels (blik)
1 komkommer, in kleine stukjes
1 rode paprika, in kleine stukjes
150 Gram taugé in vergiet leggen en kokend water erover schenken. Laten uitlekken. 1 Fijngesnipperde ui, 3 eetlepels azijn, zout, peper en suiker mengen. Taugé, 300 gram uitgelekte maiskorrels (blik), 1 komkommer en 1 rode paprika, beide in kleine stukjes, erdoor scheppen.
1 potje
voedingswaarde : 345 kcal
bereidingstijd : 10 minuten
gebied : Indonesië
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Tip Culinair maart 1996, De Indische Special
Sambal badjak (Indonesië)
SAMBAL BADJAK (SAMBAL MET GEBAKKEN UITJES)
stukje tamarinde (ter grootte van walnoot)
250 gram fijngesneden rode pepers (of potje sambal oelek van 200 gram)
2 fijngesneden uien
6 teentjes knoflook
3 eetlepels olie
1 schijfje laoswortel
1 blaadje salam
1 theelepel trassi
1 theelepel zout
2 theelepels verkruimelde goela djawa
Stukje tamarinde (ter grootte van walnoot) in 5 eetlepels lauw water kneden en weken. 250 Gram fijngesneden rode pepers (of potje sambal oelek van 200 gram), 2 fijngesneden uien en 6 teentjes knoflook in vijzel fijnwrijven. In wadjan 3 eetlepels olie verhitten. Pepermengsel, 1 schijfje laoswortel en 1 blaadje salam al roerende 10 minuten bakken. 1 Theelepel trassi, 1 theelepel zout, 2 theelepels verkruimelde goela djawa en tamarinde water toevoegen en al roerende aan de kook brengen. Blijven roeren tot sambal droog en donkerbruin is (olie gaat zich afscheiden). Sambal laten afkoelen.
Sambal is in afgesloten potten in koelkast weken houdbaar.
1 pot
voedingswaarde : 465 kcal
bereidingstijd : 30 minuten
gebied : Indonesië
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Tip Culinair maart 1996, De Indische Special
stukje tamarinde (ter grootte van walnoot)
250 gram fijngesneden rode pepers (of potje sambal oelek van 200 gram)
2 fijngesneden uien
6 teentjes knoflook
3 eetlepels olie
1 schijfje laoswortel
1 blaadje salam
1 theelepel trassi
1 theelepel zout
2 theelepels verkruimelde goela djawa
Stukje tamarinde (ter grootte van walnoot) in 5 eetlepels lauw water kneden en weken. 250 Gram fijngesneden rode pepers (of potje sambal oelek van 200 gram), 2 fijngesneden uien en 6 teentjes knoflook in vijzel fijnwrijven. In wadjan 3 eetlepels olie verhitten. Pepermengsel, 1 schijfje laoswortel en 1 blaadje salam al roerende 10 minuten bakken. 1 Theelepel trassi, 1 theelepel zout, 2 theelepels verkruimelde goela djawa en tamarinde water toevoegen en al roerende aan de kook brengen. Blijven roeren tot sambal droog en donkerbruin is (olie gaat zich afscheiden). Sambal laten afkoelen.
Sambal is in afgesloten potten in koelkast weken houdbaar.
1 pot
voedingswaarde : 465 kcal
bereidingstijd : 30 minuten
gebied : Indonesië
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Tip Culinair maart 1996, De Indische Special
Abonneren op:
Posts (Atom)