donderdag 16 april 2020

Libanese kefir (Libanon)

LIBANESE KEFIR

1 liter mineraal- of kraanwater
1 eetlepel rozenblaadjes (gedroogd)
1 eetlepel groene anijszaad
40 gram lichtbruine biologische (riet)suiker
20 gram fruitkefirkorrels


Verhit het water zonder het te koken. Neem de pan van het vuur en laat de rozenblaadjes en groene anijs in het water trekken. Meng de lichtbruine suiker erdoor als het water nog warm is en laat het vocht helemaal afkoelen. Voeg de fruitkefirkorrels toe en laat de drank fermenteren.
Laat de drank in een pot 24 tot 48 uur fermenteren op een donkere, warme plek (22 - 26°C). Gebruik je een deksel, open de pot dan om de 24 uur even om wat gas te laten ontsnappen. Je moet de korrels zien ‘dansen’ en het fruit moet komen bovendrijven door het koolzuurgas. Proef regelmatig met een rietje: hoe langer je kefir laat fermenteren, hoe minder zoet hij wordt.
Schenk de kefir door een zeef in een beugelfles van minimaal 1 liter inhoud en bewaar de korrels voor de volgende keer. Voor meer bruis laat je de drank een tweede keer fermenteren in de beugelfles. Zet de fles 24 uur in de koelkast voor je hem uitschenkt.

1 liter

voedingswaarde : 25 kcal per 100 milliliter
bereidings- / fermentatietijd : 10 minuten / 24 uur

gebied : Libanon
gerechtsoort : drank

bron : Delicious. januari 2019

Libanese falafel met harissasaus (Libanon)

LIBANESE FALAFEL MET HARISSASAUS

1 pak Knorr Wereldgerecht Libanese Falafel
100 milliliter tomatenketchup
125 gram crème fraîche
260 gram kikkererwten uit blik, uitgelekt
4 eetlepels olie
3 tomaten, in plakjes
1 rode ui, in halve ringen
100 gram kropsla, in smalle repen


Verwarm de oven voor op 180°C. Maak de harissasaus met het zakje ‘harissasaus’, de tomatenketchup en 2 eetlepels water. Zet de saus apart. Meng voor de knoflookdip de crème fraîche met 3 eetlepels water en het zakje ‘dipsaus’. Schep de kikkererwten in een grote kom en voeg 2 eetlepels water, 2 eetlepels olie en het zakje ‘kruidenmix’ toe. Prak het geheel met een vork fijn en meng goed door elkaar. Vorm er 12 gelijke balletjes van en duw ze een klein beetje plat. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak hierin de kikkererwtenburgers in 5 minuten per kant goudbruin. Verwarm de ‘falafelbroodjes’ intussen 3 minuten in de oven. Bestrijk elk falafelbroodje met harissasaus en beleg met tomaat, ui, sla en 3 - 4 kikkererwtenburgers. Vouw de broodjes dubbel en serveer met de knoflookdip.

2 - 3 personen

voedingswaarde : 760 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Libanon
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Advertorial in Boodschappen september 2015