zondag 23 december 2012

Koffie met Amaretto

KOFFIE MET AMARETTO

1 eetlepel geschaafde amandelen
AH Mokka-koffie voor 4 kopjes
2 deciliter slagroom
1 ½ eetlepel suiker
1 theelepel cacaopoeder
8 eetlepels Amaretto

In droge koekenpan amandelen roosteren. Koffie zetten. In kom slagroom met suiker en cacaopoeder stijfkloppen. Amaretto over 4 voorverwarmde kopjes of hittebestendige glazen verdelen. Hete koffie erop schenken. Slagroom erover verdelen. Bestrooien met amandelen. Lekker met bitterkoekjes.

4 personen

voedingswaarde : 285 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : drank

bron : Allerhande december 1987

Nederlandse kaas met druiven

NEDERLANDSE KAAS MET DRUIVEN

150 gram blauwe druiven
75 gram roomkaas
75 gram boeren bieslookkaas (of Friese nagelkaas)
75 gram Goudse boeren belegen kaas

Druiven wassen en het trosje in 4 kleinere trosjes verdelen.
Alle kaas 30 minuten voor het gebruik uit de koelkast nemen. Van kaas korstjes verwijderen en elke kaas in 4 mooie stukjes snijden. Van elke kaassoort één stukje op een bord leggen en de druiven ernaast leggen. Lekker met geroosterd brood en boter.
4 personen

voedingswaarde : 240 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 2 / 10 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : Allerhande december 1987

Gegratineerde aardappels

GEGRATINEERDE AARDAPPELS

4 grote aardappels (600 gram)
1 deciliter koffiemelk
zout
4 eetlepels geraspte kaas

Aardappels schillen en wassen. In plakjes van vier millimeter snijden. In een pan met water en zout aardappel in 15 minuten zachtjes bijna gaar laten koken. Afgieten. Koffiemelk erover schenken en laten afkoelen. Aardappelplakjes over 4 eenpersoons ovenvaste schaaltjes verdelen.
Oven voorverwarmen op 225°C. Kaas over de aardappels strooien. In één richel boven het midden van de oven aardappels in 15 minuten goudbruin en warm laten worden.

4 personen

voedingswaarde : 190 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 25 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Allerhande december 1987

Gegratineerde mosselen

GEGRATINEERDE MOSSELEN

½ potje gemarineerde mosselen in witte wijnazijn (180 gram)
50 gram kruidenboter
2 eetlepels geraspte oude kaas

In een zeef mosselen goed laten uitlekken en verdelen over twee slakkenbordjes of over een plat ovenschaaltje. Kruidenboter in kleine stukjes erover verdelen. Bestrooien met geraspte kaas. Tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.
Grill voorverwarmen op hoogste stand. Mosselen hoog boven in de grill plaatsen en in 5 à 6 minuten bruin laten gratineren. Lekker met warm stokbrood.

2 personen

voedingswaarde : 245 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 15 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Allerhande december 1986

Boerenpaté met sharonfruitsaus

BOERENPATE MET SHARONFRUITSAUS

1 rijpe sharonfruit
2 eetlepels crème fraîche
2 dunne plakjes boerenpaté à 75 gram
2 eetlepels cranberrycompote

Sharonfruit inkruisen en enkele tellen onderdompelen in kokend water. Ontvelen en vruchtvlees in stukjes snijden. Enkele mooie stukjes achterhouden voor garnering. Rest in kom doen. Met mixer sharonfruit en crème fraîche tot een saus roeren. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Op 2 bordjes de plakjes paté leggen. Sharonfruitsaus er half overheen scheppen. Garneren met cranberrycompote en achtergehouden stukjes sharonfruit.

2 personen

voedingswaarde : 435 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 2 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Allerhande december 1987

Abrikozen-zandtaartjes

ABRIKOZEN-ZANDTAARTJES

100 gram bloem
zout
50 gram witte basterdsuiker
75 gram koude margarine
6 halve abrikozen
2 eetlepels abrikozenjam
1 eetlepel Apricot Brandy

Over voorverwarmen op 175 °C. 6 zandtaartvormpjes met een doorsnede van 6 centimeter invetten. In kom doen: bloem, snufje zout, basterdsuiker en margarine. Met 2 messen margarine snijden tot erwtjesgrootte. Met koele hand snel tot samenhangende deegbal kneden. Deeg in vormpjes uitdrukken. In midden van oven taartjes in 30 minuten lichtbruin en gaar bakken. Intussen in zeef abrikozen laten uitlekken. In steelpan jam en Apricot Brandy verwarmen. Af en toe roeren. Taartjes bestrijken met helft van jammengsel. 10 Minuten laten afkoelen. Voorzichtig van randen losmaken. Uit vormpjes nemen. Abrikozen erop leggen. Bestrijken met rest van jammengsel. Op taartrooster verder laten afkoelen.

6 stuks

voedingswaarde : 215 kcal per stuk
bereidingstijd : 45 minuten

gerechtsoort : gebak

bron : Tip december 1986

Biefstuk met portjus

BIEFSTUK MET PORTJUS

2 biefstukjes à 100 gram
versgemalen peper
50 gram bak en braadproduct
zout
½ eetlepel bloem
1 deciliter rode port
1 ½ eetlepel groene peperkorrels

Platte schaal voorverwarmen. Vlees inwrijven met peper. In koekenpan bak- en braadproduct smelten. Vlees in 4 minuten bruin en rosé bakken. Halverwege keren. Op warme schaal leggen. Bestrooien met zout. Door bakvet bloem roeren. Al roerende port toevoegen. Peperkorrels erdoor roeren. Nog 3 minuten zachtjes koken. Overdoen in juskom. Lekker met peterselieaardappeltjes en witlof.

2 personen

voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip december 1986

Varkenslapje met tomatensaus

VARKENSLAPJE MET TOMATENSAUS

400 gram hamlappen
zout
peper
2 theelepels Italiaanse keukenkruiden
50 gram bak en braadproduct
1 ui
1 pak gezeefde tomaten à 500 gram
2 eetlepels medium sherry
4 eetlepels koffieroom
½ theelepel suiker
1 teentje knoflook
2 takjes peterselie

Platte schaal voorverwarmen. Vlees inwrijven met zout, peper en Italiaanse keukenkruiden. In braadpan bak- en braadproduct smelten. Vlees in 5 minuten bruinbakken. Halverwege keren. Met deksel schuin op pan vlees nog 15 minuten gaarbraden. Intussen ui pellen en snipperen. Vlees op warme schaal scheppen en warm houden. Aan braadvet ui toevoegen. 3 Minuten zachtjes bakken. Toevoegen: gezeefde tomaten, sherry, koffieroom en suiker. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Nog 1 minuut koken. Op smaak brengen met zout en peper. Overdoen in sauskom. Peterselie erboven fijnknippen. Lekker met lintmacaroni en broccoli.

4 personen

voedingswaarde : 470 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip december 1986

Kerrie-omelet met broccoli

KERRIE-OMELET MET BROCCOLI

1 ui
500 gram broccoli
zout
40 gram margarine
4 eieren
½ bekertje zure room
peper
½ eetlepel mild kerriepoeder

ui pellen en snipperen. Roosjes van broccolistelen snijden en wassen (stelen worden niet gebruikt). In pan met weinig water en zout broccoliroosjes in 5 minuten gaarkoken. In vergiet laten uitlekken.
Platte schaal voorverwarmen. In grote koekenpan margarine verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Boven kom eieren breken. Toevoegen: zure room, zout, peper en kerriepoeder. Door elkaar kloppen. Aan ui broccoliroosjes toevoegen. Eimengsel erover schenken. Zachtjes bakken tot bovenkant bijna droog is. Op warme schaal laten glijden. Lekker met bruin brood en ijsbergsla.

2 personen

voedingswaarde : 435 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 25 minuten

gerechtsoort : vegetarisch hoofdgerecht

bron : Tip december 1986

Gebakken kaasplak met mosterd

GEBAKKEN KAASPLAK MET MOSTERD

300 gram brandnetelkaas (plat stuk)
1 eetlepel mosterd
6 eetlepels bloem
1 deciliter melk
6 eetlepels paneermeel
50 gram margarine

Kaas in 8 plakken van ½ centimeter dikte snijden. 4 Plakken bestrijken met mosterd. Andere 4 plakken erop leggen. In diep bord bloem met melk tot glad papje roeren. Op plat bord paneermeel strooien. Kaasplakken eerst door bloempapje halen, dan door paneermeel wentelen. Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.
In koekenpan margarine verhitten. Kaasplakken in 5 minuten goudbruin bakken. Halverwege keren. Direct opdienen. Lekker met aardappelpuree en bietensalade.

4 personen

voedingswaarde : 460 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten

gerechtsoort : vegetarisch hoofdgerecht

bron : Tip december 1986

Kiwi gevuld met kaassalade

KIWI GEVULD MET KAASSALADE

3 stevige kiwi’s
1 tomaat
50 gram gezouten pistachenootjes
50 gram Kernhemse kaas
1 eetlepel (frambozen)azijn
½ theelepel mosterd
½ theelepel suiker
zout
peper
4 eetlepels olie
1 takje peterselie

2 Kiwi’s in de lengte halveren. Met scherp mesje vruchtvlees van randen losmaken. Met theelepel uithollen. Vruchtvlees in stukjes snijden. Andere kiwi dun schillen en in dunne plakjes snijden. Tomaat inkruisen. Enkele tellen onderdompelen in kokend water. Ontvellen en in vieren snijden. Vocht en pitjes verwijderen. Vruchtvlees in stukjes snijden. Pistachenootjes pellen en grof hakken. Kaas in stukjes snijden. In kommetje doen: azijn, mosterd, suiker, zout en peper. Met vork door elkaar kloppen. Al kloppende in dun straaltje olie erbij schenken. Blijven kloppen tot licht gebonden saus.
In kom doen: stukjes kiwi, tomaat, pistachenootjes en kaas. Sausje nogmaals doorkloppen en erover schenken. Op 2 bordjes plakjes kiwi leggen. Kiwihelften hoog opvullen met kaassalade. Op ieder bordje op plakjes kiwi 2 halve gevulde kiwi’s zetten. Garneren met toefje peterselie. Lekker met toast.

2 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 - 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip december 1986

Witlofsalade met garnalen

WITLOFSALADE MET GARNALEN

2 eetlepels crème fraîche
3 eetlepels droge witte wijn
½ eetlepel citroensap
zout
peper
100 gram gepelde garnalen
400 gram witlof
½ eetlepel dille

In kommetje doen: crème fraîche, wijn, citroensap, zout en peper. Tot sausje roeren. In zeef garnalen onder koud stromend water afspoelen. Laten uitlekken. Tot gebruik sausje en garnalen afgedekt in koelkast zetten.
Witlof wassen. Met scherp mesje stronk eraf snijden en diep uithollen. In stukken van 1 centimeter snijden. Overdoen in slaschaal. Helft van garnalen erdoor scheppen. Sausje erover schenken. Rest van garnalen in midden leggen. Dille erover strooien.

4 personen

voedingswaarde : 80 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 10 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip december 1986

Mossel-kerrieragout

MOSSEL-KERRIERAGOUT

1 ui
25 gram boter
½ eetlepel mild kerriepoeder
3 eetlepels bloem
1 deciliter droge witte wijn
½ kippenbouillontablet
1 bekertje zure room
200 gram gekookte mosselen
zout
peper
3 takjes peterselie

Schaal voorverwarmen. Ui pellen en fijnsnipperen. In pan boter verhitten. Ui en kerriepoeder 3 minuten zachtjes bakken. Bloem erdoor roeren. Al roerende scheutje voor scheutje wijn en 1 deciliter water toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Bouillontablet erboven verkruimelen. Zure room en mosselen erdoor roeren. Nog 5 minuten zachtjes verwarmen (niet koken). Af en toe voorzichtig roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Overdoen in warme schaal. Peterselie erboven fijnknippen. Lekker met (warm) stokbrood en veldsla.

2 personen

voedingswaarde : 390 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip december 1986

Avocado-sinaasappelsalade met sausje

AVOCADO-SINAASAPPELSALADE MET SAUSJE

½ kleine ui
1 grote sinaasappel
2 avocado’s (niet te rijp)
1 ¼ eetlepel citroensap
2 eetlepels olie
zout
peper
paprikapoeder

Ui pellen en in dunne ringen snijden. Sinaasappel pellen, witte velletjes verwijderen en in partjes verdelen. Partjes halveren. Avocado’s in lengte halveren en pitten verwijderen. Besprenkelen met 1 theelepel citroensap. Avocado’s dun schillen en in blokjes snijden. In schaal doen: 1 eetlepel citroensap, olie, zout en peper. Tot sausje roeren. Toevoegen: ui, sinaasappel en avocado. Voorzichtig door elkaar scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Salade nogmaals voorzichtig omscheppen. Paprikapoeder erover strooien. Lekker bij kipfilet.

4 personen

voedingswaarde : 315 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 2 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip kerst 1982

Witlofsalade met avocado en mandarijn

WITLOFSALADE MET AVOCADO EN MANDARIJN

2 mandarijntjes
3 kleine struikjes witlof (300 gram)
1 kleine avocado (niet te rijp)
1 eetlepel citroensap
5 eetlepels olie
3 eetlepels witte wijnazijn
1 ½ theelepel sesamzout (Gomasio)
versgemalen peper
1 teentje knoflook

Mandarijntjes pellen, witte velletjes verwijderen en in partjes verdelen. Witlof wassen. Met scherp mesje stronkjes eraf snijden en witlof diep uithollen. Witlof in reepjes snijden. Avocado in lengte halveren. Pit verwijderen. Besprenkelen met citroensap. Avocado dun schillen en in plakjes snijden. In kom doen: olie, azijn, sesamzout en peper. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Door elkaar roeren. In schaal doen: mandarijn, witlof en avocado. Sausje erover schenken. Voorzichtig door elkaar scheppen. Lekker bij schnitzel.

4 personen

voedingswaarde : 250 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip kerst 1982

Peer gevuld met Roquefort-room

PEER GEVULD MET ROQUEFORT-ROOM

25 gram Roquefort
1 pakje Mon Chou
4 eetlepels slagroom
1 eetlepel cognac
3 kleine stevige peren
½ citroen
6 blauwe druiven

In diep bord Roquefort en Mon Chou met vork fijnprakken. Slagroom en cognac erdoor roeren. In spuitzak scheppen. In koelkast leggen. Peren wassen en overlangs halveren. Met lepel klokhuizen verwijderen. Elke peerhelft besprenkelen met ½ eetlepel citroensap. In peerholtes Roquefortmengsel spuiten. Garneren met druif. Op platte schaal zetten.

6 stuks

voedingswaarde : 145 kcal per stuk
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : borrelhapje

bron : Tip december 1982

Vruchtensalade met ijs

VRUCHTENSALADE MET IJS

150 gram (blauwe) druiven
3 halve peren
3 halve perziken
¼ liter ananasschijven uit blik
2 eetlepels gembernat
¼ liter schepklaar chocolade-vanilleijs

Druiven afspoelen en van trosje halen. (Halveren en pitjes verwijderen.) Peer- en perzikhelften in stukken snijden. Boven kommetje ananas afgieten. Ananas in stukjes snijden. Over 4 schaaltjes verdelen: druiven, peer, perzik en ananas. Door ananassap gembernat roeren. Over vruchtenmengsel schenken. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Met lepel chocolade-ijs over vruchten verdelen.

4 personen

voedingswaarde : 235 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 2 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip december 1982