woensdag 24 juni 2020

Truita de Riu a l'Andorrana (Andorra)

TRUITA DE RIU A L’ANDORRANA (ANDORRAANSE BEEKFOREL)

Truita de riu a l’andorrana. Dat is Catalaans, de voertaal van Andorra, het enige land ter wereld waar dat het geval is en ook het enige land dat bestaat uit één stad en vijf dorpen met ieder een eigen parochie. Doordat het bergstaatje hoog in de Pyreneeën pas in de jaren dertig van de vorige eeuw door autowegen ontsloten werd, heeft het vele oude gebruiken levend kunnen houden. Dat geldt ook voor de keuken. Allicht kun je er internationaal eten: voor toeristen die even belastingvrij komen shoppen moet er ook iets zijn. Maar je kunt er ook heen voor de mooie romaanse kerken, en de vele musea. Verscheidene restaurants ondersteunen zo’n culturele route met hun cuina autòctona. Die is helaas alleen in het Catalaans opgetekend en slechts gedeeltelijk in het Frans vertaald. Maar hier dan toch een proefje.

2 forellen
peper
zout
bloem
2 eetlepels boter
2 eetlepels olijfolie
plak rauwe ham van 100 gram
2 tenen vers knoflook
1 eetlepel fijngehakte peterselie
vastkokende aardappels


De forellen van binnen en van buiten peperen en zouten. Dan door de bloem halen. Boter en olie laten bruinen in een pan met anti-aanbakbodem. De vissen hierin, afhankelijk van de grootte, 5 - 7 minuten aan beide kanten bruinbakken op matig vuur. Op een warme schotel leggen. Aardappels glad koken.
De ham in dikke reepjes met het fijngesneden knoflook zachtjes bakken in het braadvet. Peterselie erover strooien. Over de vis scheppen. Hierbij de aardappels en een witte Rioja.

2 personen

gebied : Andorra
gerechtsoort : visgerecht

bron : Aan tafel! : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor

Kannoli ta' l-Irkotta (Malta)

KANNOLI TA’ L-IRKOTTA (HOORNTJES GEVULD MET RICOTTA)

Iets zoets als dessert komt normaal niet voor bij een Maltese maaltijd, maar bij speciale gelegenheden worden gasten onthaald op ongewone lekkernijen. Deze overheerlijke typisch Maltese hoorntjes zijn gevuld met ricotta, en gezoet met gehakte chocola en gekandeerd fruit. Ze worden ook wel geserveerd bij thee of koffie. Het loont de moeite niet om ze voor een klein aantal mensen te maken. Vul zoveel hoorntjes als u nodig hebt op het laatste ogenblik (niet eerder!). Het mengsel voor de vulling kan - mits goed afgesloten - een paar dagen in de koelkast worden bewaard.

DEEG
400 gram bloem
60 gram suiker
3 eetlepels margarine
2 eetlepels reuzel
2 eierdooiers
3 eetlepels rode wijn
een paar druppels vanille-essence
water, zo nodig

VULLING
700 gram ricotta
100 gram gehakte chocola
100 gram gemengde oplegsnippers, kleingesneden
wat vanille-essence
poedersuiker


Meng bloem en suiker. Snijd de vetten erin klein en werk ze er doorheen met de vingertoppen. Roer met een mes eierdooier, wijn en vanille erbij en zo nodig wat water. Druk het deeg bijeen, dek toe, laat een uur rusten.
Rol het deeg dun uit. Snijd het in stukjes van 7 x 5 centimeter, rol ze om cannolicilinders (buisjes van 2½ centimeter doorsnee, maar het lukt ook met een stokje of een roomhoornpen). Frituur ze in hete olie. Keer daarbij geregeld totdat ze goudbruin zijn. Neem ze uit de pan. Haal ze van de vorm, laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
Maak de vulling door de ingrediënten te mengen. Gebruik een spuitzak om de hoorntjes te vullen, bestuif ze met poedersuiker.

gebied : Malta
gerechtsoort : gebak

bron : Tony Theuma, in Nieuw Europees kookboek : 50 Europese topkoks met 200 traditionele en innovatieve recepten / Janny de Moor & Nico de Rooij