woensdag 8 april 2015

Bietjes met rozijnen en zure room

BIETJES MET ROZIJNEN EN ZURE ROOM

2 voorjaarsuitjes
600 gram gekookte bietjes
50 gram rozijnen
1 eetlepel boter of margarine
2 eetlepels azijn
1 laurierblaadje
2 kruidnagels
zout
peper
1 bekertje zure room


Van voorjaarsuitjes lelijk blad en worteltjes verwijderen. In smalle ringetjes snijden. Groene en witte ringetjes apart houden. Bietjes ontvellen en in dunne plakken snijden. In zeef rozijnen afspoelen.
In pan boter verhitten. Witte uiringetjes 3 minuten zachtjes bakken. Toevoegen: bietjes, rozijnen, azijn, laurierblaadje, kruidnagels, zout, peper en ½ deciliter water. Met deksel op pan nog 15 minuten zachtjes koken. Laurierblaadje en kruidnagels verwijderen. Bietjes in schaal doen. Zure room erop scheppen. Groene uiringetjes erover strooien.
Lekker bij tartaar en gebakken krielaardappelen.

4 personen

voedingswaarde : 180 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 25 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip maart 1987

Gefrituurde bietjes in sesambeslag

GEFRITUURDE BIETJES IN SESAMBESLAG

300 gram kleine gekookte bietjes
½ eetlepel uienzout
peper
4 takjes peterselie
frituurvet / olie
70 gram bloem
zout
1 ei
½ deciliter pils
2 eetlepel sesamzaad


Bietjes ontvellen en in plakjes van ½ centimeter dikte snijden. Bestrooien met uienzout en peper. In kopje peterselie fijn knippen. In frituurpan zonder frituurmandje vet / olie verhitten tot 175°C. (Vet / olie is heet als erin gelegd stukje brood begint te bruisen.) Vergiet bekleden met keukenpapier. In kom bloem en snufje zout doen. Ei erboven breken. Pils erdoor roeren. Blijven roeren tot glad beslag. Sesamzaad erdoor roeren. Met vork plakjes biet door beslag halen en met 12 tegelijk in 3 minuten goudbruin bakken. Met schuimspaan uit pan nemen. In vergiet laten uitlekken. Op platte schaal leggen. Peterselie erover strooien. Lekker bij omelet en bruinbrood.

2 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip maart 1987

Kipburger met pinda's en kaas

KIPBURGER MET PINDA’S EN KAAS

Een kant-en-klare kipburger, op een bijzondere manier aangekleed. Lekker en
ook goedkoop!

25 gram ongezouten pinda’s
2 kipburgers
2 plakken belegen kaas (50 gram)
25 gram boter of margarine
2 eetlepels mangochutney


Pinda’s grof hakken. Kipburgers overlangs halveren. Over onderste helften pinda’s verdelen. Van kaas korstjes snijden. Plakken kaas dubbelvouwen en erop leggen. Bovenste helft van kipburgers erop leggen. Goed aandrukken. In
koekenpan boter verhitten. Kipburgers in 10 minuten gaar en goudbruin bakken.
Halverwege keren. Op 2 borden leggen. Mangochutney erop scheppen.
Lekker met
gebakken aardappelen en raapstelen.

2 personen

voedingswaarde : 455 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip maart 1987

Rujak Manis (Indonesië)

RUJAK MANIS (VRUCHTEN IN ZOET-PITTIG SAUSJE)

75 gram gula jawa (Javaanse suiker)
2 theelepels asam (keukentamarinde)
¼ theelepel sambal oelek
½ eetlepel ketjap manis
1 appel (Granny Smith)
½ eetlepel citroensap
½ kleine komkommer
1 mango
1 sinaasappel


In vijzel met stamper (ulekan) gula jawa tot kleine stukjes verbrokkelen. 1 eetlepel warm water erdoor roeren. Blijven roeren tot gladde pap. Keukentamarinde erdoor roeren. Op smaak brengen met sambal en ketjap. Goed door elkaar roeren. In schaaltje doen. Appel schillen en klokhuis verwijderen. In partjes snijden. Besprenkelen met citroensap. Komkommer schillen. Overlangs halveren en zaadlijst verwijderen. Komkommer in (brede) reepjes snijden. Mango schillen. Vruchtvlees rondom pit afsnijden. Mango in schijfjes snijden. Sinaasappel pellen en witte velletjes verwijderen. Sinaasappel in partjes verdelen en in stukjes snijden. In kom doen: appel, komkommer, mango en sinaasappel. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Sausje door elkaar roeren. (Als sausje gestold is, nog 1 theelepel koud water erdoor roeren.) Over 4 schaaltjes verdelen. Vruchtenmengsel erover verdelen.

4 personen

voedingswaarde : 160 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 5 minuten

gebied : Indonesië
gerechtsoort : nagerecht / bijgerecht

bron : Tip maart 1987

Hete bliksem (Nederland)

HETE BLIKSEM

1½ kilogram aardappels
½ kilogram zoete appel (Golden Delicious)
¾ kilogram zure appelen (Goudrenetten)
1 theelepel zout
75 gram boter of margarine
peper


Aardappels schillen, wassen en in een pan doen. Appels schillen, in vieren snijden en klokhuizen verwijderen. Bovenop aardappels leggen.
Zout en 1 deciliter water toevoegen. Met deksel op de pan aardappel en appel in 25 minuten gaar koken. Boven kommetje afgieten. Aardappel
en appel fijnstampen. Boter en zoveel kookvocht erdoor roeren tot een smeuïge stamppot ontstaat. Op smaak brengen met zout en peper. Lekker met gebakken bloedworst of saucijsjes.

4 personen

voedingswaarde : 495 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten

land : Nederland
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Allerhande maart 1987

Wentelteefjes (Nederland)

WENTELTEEFJES

1 ei
1 eetlepel suiker
1 theelepel kaneel
1 eetlepel citroenrasp (Baukje)
2½ deciliter melk
10 sneetjes oud casinobrood
50 gram boter of margarine


In een diep bord ei loskloppen met suiker, kaneel en citroenrasp. Melk erdoor kloppen. Korstjes van het brood snijden. Sneetjes brood schuin doorsnijden.
Stukjes brood één voor één door het eimengsel halen en 5 minuten erin laten weken. Schaal voorverwarmen. In grote koekenpan helft van boter verhitten. Hierin de helft van de stukjes brood in 2 minuten bruin bakken. Halverwege keren. Dakpansgewijs op warme schaal leggen. Rest van de wentelteefjes op dezelfde manier bakken. Lekker met basterdsuiker.

4 personen

voedingswaarde : 310 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten

gebied : Nederland
gerechtsoort : nagerecht

bron : Allerhande maart 1987