woensdag 18 april 2018

Jonge eend met salie- en uivulling (Griekenland)

JONGE EEND MET SALIE- EN UIVULLING

1 jonge tamme eend met lever
zout
peper
2 - 3 uien
5 verse of 1 theelepel gedroogde saliebladeren
1 eetlepel boter of margarine
4 sneden wittebrood
1 ei
1 eetlepel olie


Wrijf de panklare eend in met zout en peper. Bak de gesnipperde uien en de salie in de boter. Voeg de kleingesneden eendenlever toe en bak rondom bruin. Haal de pan van het vuur en voeg het wittebrood zonder korst, zout, peper en het ei toe en meng goed. Vul de eend met het vulsel en naai haar dicht of gebruik houten prikkers om de een dicht te maken. Verhit de olie in een diepe braadpan en bak haar rondom bruin. Braad de eend in 1 ¼ uur gaar en bedruip haar regelmatig met het braadvet. Dien op met salade.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Griekse keuken / Barbara Lüdecke

Gevulde kalkoen (Griekenland)

GEVULDE KALKOEN

1 kalkoen van 6 - 7 kilogram met organen
zout
peper
sap van 1 citroen
gesmolten boter
500 gram kastanjes
2 - 3 stengels bleekselderij
1 - 2 middelgrote uien
100 gram boter
2 - 3 koppen geroosterd paneermeel
100 gram sultana rozijnen of rozijnen zonder pitten
6 - 8 ontpitte zwarte olijven
¼ liter bouillon van de maag en hals van de kalkoen


Verwijder het borstbeen van de kalkoen, was hem en maak hem droog. Wrijf de kalkoen van buiten en binnen in met zout, peper en citroensap. Bestrijk hem met boter en laat de vogel een half uur rusten.
Pof de kastanjes, schil ze en snijd ze klein. Snij de bleekselderij in kleine stukken. Fruit de gesnipperde ui in de boter, voeg de kleingesneden lever toe en laat alles een paar minuten smoren. Meng het paneermeel erdoor, voeg de rest van de droge ingrediënten toe en giet tot slot de bouillon erbij. Roer goed en breng het mengsel aan de kook. Voeg indien nodig wat bouillon toe, maar de vulling mag niet te nat worden. Laat de vulling afkoelen voordat hij gebruikt wordt.
Vul de kalkoen voorzichtig met deze massa en naai de opening dicht of maak ze dicht met houten prikkers. Bind de kalkoen op, maar leid de draad niet over de borst om het vel niet te beschadigen. Wrijf het vlees nog eens in met zout, peper en boter. Braad de vogel in 4½ uur in de oven op 200°C gaar. De braadtijd hangt natuurlijk af van de grootte van de vogel. De kalkoen mag niet te stevig gevuld zijn, omdat de vulling tijdens het braden nog zal uitzetten. Als u wat vulling overhebt kunt u daarvan balletjes maken. Rol deze eerst door een geklutst ei en dan door paneermeel. Bak ze. Deze balletjes worden in Griekenland bij de gevulde kalkoen geserveerd.

10 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Griekse keuken / Barbara Lüdecke

Tomatensoep (Griekenland)

TOMATENSOEP

2 - 3 kruidnagels
4 peperkorrels
2 grote uien
peterselie
1 takje tijm
1 laurierblad
4 koppen melk
3 eetlepels bloem
2 koppen kalkoen- of kippenbouillon
zout
peper
1 - 2 theelepels suiker
1 liter tomatensap
3 eetlepels plantaardige margarine
2 koppen slagroom


Prik de kruidnagels en de peperkorrels in de uien. Bind de peterselie, het takje tijm en het laurierblad tot een bouquet garni. Breng de melk met de uien en het bouquet garni aan de kook.
Meng bloem en kalkoen- of kippenbouillon tot een glad papje en giet het al roerend bij de melk. Voeg zout, peper en suiker toe en laat dit 20 minuten zachtjes koken. Roer zo nu en dan.
Schenk het tomatensap erbij en laat alles nog eens 5 minuten koken. Voeg margarine en slagroom toe en laat de soep 5 - 10 minuten koken. Haal de uien en het bouquet garni uit de soep en dien op.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : soep

bron : De Griekse keuken / Barbara Lüdecke

Krabsalade voor nieuwjaarsdag (Griekenland)

KRABSALADE VOOR NIEUWJAARSDAG

750 gram krabvlees
600 gram korrelig gekookte rijst
150 gram fijngehakte mixed pickles
6 hardgekookte eieren
¼ liter mayonaise
tomatenketchup
citroensap
peper
paprikapoeder
fijngehakte peterselie


Meng het krabvlees met de rijst, de mied pickles en de fijngesneden eieren in een kom. meng de mayonaise met een paar eetlepels tomatenketchup, wat citroensap, peper en paprikapoeder en roer dit mengsel door de salade. Garneer de salade met de peterselie en dien op.

12 - 15 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : salade

bron : De Griekse keuken / Barbara Lüdecke

Bonen met tomaten en knoflook (Griekenland)

BONEN MET TOMATEN EN KNOFLOOK

750 gram gedroogde witte bonen
750 gram uien
1 kop olijfolie
750 gram gepelde en kleingesneden tomaten
2 kleingesneden teentjes knoflook
zout
peper
1 theelepel suiker
munt


Week de bonen 1 nacht. Kook ze 5 minuten op hoog vuur en giet ze af. Kook de bonen in vers water met zout gaar. Bewaar het kookvocht en laat de bonen uitlekken en kook de gesnipperde uien 5 minuten in het kookvocht. Giet ze af en bak de uien in de olie bruin. Voeg de bonen met tomaten, knoflook, zout, peper, suiker en fijngehakte munt toe. Laat alles 30 minuten op laag vuur verder smoren.
Tip: de tomaten en uien moeten zo klein mogelijk worden gesneden. In plaats van tomaten kan dik tomatensap worden gebruikt. De munt kan men vervangen door peterselie.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : De Griekse keuken / Barbara Lüdecke

Kaasbolletjes met gevulde olijven (Griekenland)

KAASBOLLETJES MET GEVULDE OLIJVEN

250 gram geraspte kaas
150 gram bloem
125 gram boter
een snufje zout
een snufje paprikapoeder
1 grote pot gevulde olijven


Kneed de geraspte kaas met bloem, boter, zout en paprikapoeder tot deeg. Laat het deeg 30 minuten op een koele plaats rusten. Laat de olijven goed uitlekken. Vorm van het deeg kleine balletjes en stop in elk balletje een olijf. Leg de balletjes op een beboterde bakplaat. Bak ze in de voorverwarmde oven tot ze goudgeel zijn. Steek direct na het bakken cocktailprikkers in de bolletjes. Koud serveren.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Griekse keuken / Barbara Lüdecke

Uiensalade met olijven (Griekenland)

UIENSALADE MET OLIJVEN

4 grote uien
zout
1 krop sla
3 - 4 eetlepels olie
1 - 2 theelepels citroensap
peper
olijven


Snijd de uien in fijne ringen en leg ze korte tijd in zout water. Laat ze dan goed uitlekken. Doe de uien en de schoongemaakte sla in een kom. Meng olie, citroensap en peper en giet dit over de sla. Spoel de olijven in een zeef af met koud water. Garneer de salade voor het opdienen met de uitgelekte olijven.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : salade

bron : De Griekse keuken / Barbara Lüdecke

Kastanjepuree met nootmuskaat (Griekenland)

KASTANJEPUREE MET NOOTMUSKAAT

500 gram tamme kastanjes
zout
boter
koffieroom
nootmuskaat


Kerf een kruis in de schil van de kastanjes en leg ze in een pan met licht gezouten water. Kook de kastanjes 20 minuten. Haal ze uit het water en schil ze. Pureer de kastanjes in een foodprocessor of met een roerzeef. Doe de puree weer in de pan en voeg boter ter grootte van een walnoot en wat koffieroom toe. Roer de puree op matig vuur tot een gladde massa. Breng de kastanjepuree op smaak met zout en nootmuskaat. Dit gerecht wordt bij wild gegeten.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De Griekse keuken / Barbara Lüdecke