donderdag 26 maart 2020

Focaccia met rogge (Ostia, Lazio, Italië)

FOCACCIA MET ROGGE

225 gram bloem van zachte tarwe, tipo ‘00’
225 gram bloem van harde tarwe
300 gram roggebloem
10 gram verse gist
560 gram water
30 gram zout
200 milliliter olijfolie
grof zeezout


Meng de 3 soorten bloem. Roer de gist los met 2 eetlepels lauwwarm water. Meng het gistwater met de bloem en voeg beetje bij beetje al het water toe en als laatste het zout. Kneed het deeg 10 minuten. Laat 1 uur rijzen. Leg het deeg op het aanrecht, vouw het deeg over elkaar heen, herhaal 3 à 4 keer. Keer om en vorm een bol. Laat 2 uur op een warme plek rijzen.
Besprenkel een ovenplaat rijkelijk met de helft van de olijfolie en leg het deeg erop, spreid het met je vingers een beetje uit. Laat nog 20 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 210°C.
Verdeel het deeg in een mooie dikke laag van 2 - 3 centimeter over de ovenplaat, maak kuiltjes met je vingers. Besprenkel met de rest van de olijfolie en bestrooi met grof zout. Bak de focaccia 12 minuten op 210°C, schakel de oventemperatuur terug naar 190°C en bak nog 8 minuten. Lekker bij prei en beenmerg.

4 personen

voedingswaarde : 553 kcal p.p.
bereidings- / rijs- / oventijd : 25 / 200 / 20 minuten

gebied : Ostia, Lazio, Italië
gerechtsoort : brood

bron : Delicious. maart 2019

Notenburger

NOTENBURGER

100 gram rijst
zout
100 gram geroosterde amandelen
1 ui, gehakt
1 bosje peterselie, gehakt
1 ei
2 eetlepels bloem
peper
4 eetlepels olie
4 ciabattabroodjes
100 gram rucola
2 rijpe tomaten, in plakken


Kook de rijst met wat zout gaar. Pureer rijst, amandelen, ui en peterselie grof in de keukenmachine of met de staafmixer. Doe in een schaal en meng er ei, bloem en peper door. Kneed dit en vorm er vier burgers van. Verhit olie in een koekenpan en bak de burgers op laag vuur in 10 minuten aan beide zijden bruin. Serveer in een vers ciabattabroodje met rucola en tomaat.

4 personen

voedingswaarde : 470 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 30 minuten

gerechtsoort : eigerecht

bron : Sla etcetera maart / april 2001

Limoncello & tonic

LIMONCELLO & TONIC

60 milliliter limoncello
120 milliliter tonic
ijsblokjes
citroenschijfje, om te garneren
munt, om te garneren


Schenk de limoncello en tonic in een wijnglas gevuld met ijsblokjes. Roer kort door. Garneer met een schijfje citroen en een takje verse munt

1 persoon

voedingswaarde : 213 kcal p.p.
bereidingstijd : 5 minuten

gerechtsoort : cocktail

bron : Delicious. maart 2019

Durango

DURANGO

60 milliliter reposado tequila
20 milliliter amaretto
30 milliliter vers rode-grapefruitsap
ijsblokjes
koolzuurhoudend water
schijfje rode grapefruit, om te garneren


Schenk de tequila, amaretto en het grapefruitsap in een cocktailshaker. Vul de cocktailshaker op met ijsblokjes en shake hard. Zeef het drankje in een longdrink glas gevuld met ijsblokjes. Schenk er koolzuurhoudend water bij en roer even kort door.
Garneer met een schijfje rode grapefruit.

1 persoon

voedingswaarde : 215 kcal p.p.
bereidingstijd : 5 minuten

gerechtsoort : cocktail

bron : Delicious. maart 2019

Witches last word

WITCHES LAST WORD

30 milliliter gin
30 milliliter Strega (kruidenlikeur)
30 milliliter Maraschino (kersenlikeur)
30 milliliter vers limoensap
ijsblokjes
limoen, om te versieren


Schenk de gin, Strega, Maraschino en het limoensap in een shaker. Vul de cocktailshaker op met ijsblokjes en shake hard. Strain het drankje in een voorgekoeld coupeglas en garneer met een limoenpartje.

1 persoon

voedingswaarde : 262 kcal p.p.
bereidingstijd : 5 minuten

gerechtsoort : cocktail

bron : Delicious. maart 2019

Cavolo cappucio met zalm en mascarpone (Italië)

CAVOLO CAPPUCIO MET ZALM EN MASCARPONE

2 uien
3 tenen knoflook
3 eetlepels olijfolie
2 theelepels venkelzaad
1 kleine savooiekool of groene kool
200 milliliter droge witte wijn
500 gram zalmfilet
2 takjes dille
100 gram mascarpone


Snijd de uien en knoflook fijn. Verhit in een grote hapjespan de olijfolie. Bak hierin de ui met de knoflook en het venkelzaad 3 minuten zachtjes.
Maak de savooiekool schoon, verwijder de buitenste stugge bladeren. Snijd de kool in reepjes, schep door de ui en bak 2 minuten mee. Schenk de wijn erbij. Stoof de kool 10 minuten afgedekt.
Leg de zalmfilet tussen de kool en stoof de vis samen met de kool in nog 5 minuten rosé vanbinnen en mals en sappig. Snijd de dille fijn.
Neem de zalmfilet uit de pan en verdeel over 4 borden. Roer de mascarpone los met de helft van de dille en schep door de kool. Breng de kool op smaak met zout en peper. Schep de kool bij de zalmfilet en bestrooi met de rest van de dille.

4 personen

voedingswaarde : 486 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Delicious. maart 2019

Gnocchi al Radicchio Gratinato con Taleggio (Italië)

GNOCCHI AL RADICCHIO GRATINATO CON TALEGGIO

2 uien
6 ansjovisfilets in olijfolie, afgespoeld, drooggedept
3 eetlepels olijfolie
700 gram radicchio (2 kroppen)
500 gram gnocchi (gedroogd)
100 gram taleggio, in dunne plakjes


Snijd de ui en ansjovisfilets fijn. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de ui met de ansjovisfilet 3 minuten. Maak intussen de radicchio schoon en snijd in reepjes.
Schep de radicchio door de ui en smoor in 8 - 10 minuten zacht. Kook intussen de gnocchi volgens de aanwijzingen gaar. Verwarm de ovengrill voor.
Giet de gnocchi af. Meng de gnocchi met de radicchio in een ovenschaal. Verdeel de taleggio erover.
Schuif de gnocchi 2 - 3 minuten onder de hete ovengrill, tot de kaas is gesmolten en lekker ‘bubbelt’

4 personen

voedingswaarde : 426 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Delicious. maart 2019