zondag 29 november 2009

Waldorfsalade (New York, Verenigde Staten)

WALDORFSALADE (KNOLSELDERIJSALADE MET APPEL EN WALNOTEN)

In 1763 werd in het plaatsje Walldorf bij Heidelberg (West-Duitsland) Johann Jakob Astor geboren. Als 20-jarige trok hij naar New York. In het land van de onbegrensde mogelijkheden ging het hem voor de wind; hij verdiende er een fortuin met de bont- en onroerendgoedhandel. Veel van zijn familieleden volgden zijn voorbeeld en kwamen ook naar New York om hun geluk in het zakenleven te beproeven. In de loop der jaren werd de familie Astor bekend onder de bijnaam “De Walldorfs”. De naam van het door Johann Jakob Astor gebouwde hotel in New York lag dan ook voor de hand: “Waldorf Astoria”. De toenmalige chef-kok van het nu nog wereldberoemde hotel bedacht deze salade, die sindsdien een echte klassieker geworden is.

1 selderijknol (300 gram)
1 appel (goudrenet)
(selderij)zout
6 takjes selderij
1 eetlepel citroensap
75 gram gepelde walnoten
1 blik ananas (nettogewicht 225 gram)
6 slabladeren
½ deciliter slagroom
½ deciliter mayonaise
1 eetlepel tomatenketchup
peper

Knolselderij in plakken snijden en dik schillen. Wassen en in kleine blokjes snijden. In pan met weinig water, (selderij)zout en 3 takjes selderij, knolselderij 5 minuten zachtjes koken. In vergiet onder koud water afspoelen. In kopje nog 2 takjes selderij fijnknippen. Appel schillen, klokhuis verwijderen en in kleine stukjes snijden. Besprenkelen met citroensap. 2/3 deel van walnoten grof hakken. In zeef ananas laten uitlekken. In kleine stukjes snijden. Sla wassen en (in slamandje) uitslaan.
In kom slagroom bijna stijfkloppen. Mayonaise en tomatenketchup erdoor roeren. Op smaak brengen met (selderij)zout en peper. In andere kom doen: knolselderij, fijngeknipte stukjes selderij, appel, ananas, stukjes walnoot en 2/3 deel van saus. Door elkaar scheppen. In 6 wijde glazen slablad leggen. Salade in glazen scheppen. Rest van saus erover schenken. Garneren met achtergehouden walnoten en toefjes selderij.

6 personen

voedingswaarde : 250 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 10 minuten

gebied : New York (Verenigde Staten)
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip november 1987

Bruin bolletje met kip en avocado-dragonsaus

BRUIN BOLLETJE MET KIP EN AVOCADO-DRAGONSAUS

1 kipfilet à 150 gram
1 kruidenbouillontablet
½ citroen
1 avocado
3 eetlepels crème fraîche
1½ theelepel dragonmosterd*
zout
peper
4 bruine bolletjes

* In plaats van dragonmosterd kunt u ook 1½ theelepel Franse mosterd en ½ theelepel dragon toevoegen.

Kip onder koud water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. In pan water met bouillontablet en kipfilet aan de kook brengen. 15 minuten zachtjes laten koken. Kip uit bouillon nemen en laten afkoelen. Kip in dunne reepjes snijden. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Citroen uitpersen.
Avocado halveren en pit verwijderen. Met lepel vruchtvlees uit avocado scheppen. In kom avocado fijnprakken. Citroensap, crème fraîche en mosterd erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Broodjes halveren. Eén kant dik besmeren met avocadomengsel. Kipreepjes erover verdelen. Kapjes erop zetten.

4 personen

voedingswaarde : 330 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 15 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Tip november 1987