dinsdag 19 juli 2016

Gestoomde Chinese kool met mosterdsaus

GESTOOMDE CHINESE KOOL MET MOSTERDSAUS

1 kilogram Chinese kool
1 ui
1 (kruiden)bouillontablet
2 eetlepels boter of margarine
2 eetlepels bloem
½ bekertje crème fraîche à 125 milliliter
2 eetlepels grove mosterd
zout
peper
10 sprietjes bieslook


Van kool lelijk blad verwijderen. In grove repen snijden. Wassen en in vergiet laten uitlekken. In stoommandje doen. Ui pellen en snipperen. In (stoom)pan doen: ½ liter water, ui en bouillontablet.
Vocht in stoompan aan de kook brengen. Stoommandje erboven hangen. Met deksel op pan Chinese kool in 10 minuten gaar stomen. Intussen schaal voorverwarmen. Chinese kool in warme schaal doen en warmhouden. Boven maatbeker stoomvocht zeven (3 deciliter). In pan boter smelten. Bloem erdoor roeren. Al roerende scheutje voor scheutje stoomvocht toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Crème fraîche en mosterd erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Helft van saus door Chinese kool scheppen. Rest erover schenken. Bieslook erboven fijn knippen.

4 personen

voedingswaarde : 170 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip juli 1988

Sperziebonen met ui en tomaat

SPERZIEBONEN MET UI EN TOMAAT

2 uien
750 gram sperziebonen
2 tomaten
1½ eetlepel boter of margarine
zout
peper
½ theelepel oregano


Uien pellen en in stukken snijden. Sperziebonen afhalen, breken en wassen. Tomaten wassen in in vieren snijden.
In pan boter verhitten. Ui 2 minuten fruiten. Toevoegen: 2 deciliter water, sperziebonen, zout, peper en oregano. Met deksel op pan in 20 minuten gaarkoken. Tomaat toevoegen en nog 5 minuten koken. Overdoen in schaal.

4 personen

voedingswaarde : 120 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 30 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip juli 1980