zondag 2 maart 2008

Dhall curry (Zuid-Afrika)

DHALL CURRY

250 gram linzen
2 uien, gesnipperd
1 kaneelstokje
2 kardemompeultjes
½ deciliter olie
2 tomaten, ontveld
½ - 1 groene chilipeper, gehakt
2 tenen knoflook, gehakt
1 theelepel massalakerrie
1 theelepel komijn
1 theelepel korianderpoeder
½ theelepel koenjit
zout
2 kleine kalebassen (of pompoenen of courgettes)
3 eetlepels verse koriander, gehakt

Zoek eventuele steentjes uit de linzen en laat ze 1 uur in water weken.
Bak de uien glazig in de olie.
Voeg tomaten, chili en de rest van de kruiden toe; laat het mengsel 10
minuten sudderen. Voeg de uitgelekte linzen samen met 250 milliliter vers
water en zout toe en sudder het boven een laag pitje totdat het zacht is.
Voeg, als dat nodig is, wat meer water toe.
Schil de kalebassen, snijd ze middendoor, verwijder de pitten. Snijd het
vruchtvlees in schijven, leg deze op de linzen. Dek de pan af met een goed
sluitende deksel en sudder het geheel totdat de ringen zacht zijn.
Strooi korianderblaadjes over de dhall curry en serveer met gekookte rijst.

4 personen

land : Zuid-Afrika
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Wining & Dining augustus/september 1998

Rode linzen (Zuid-Afrika)

RODE LINZEN

200 gram rode linzen
zout
1 grote tomaat (kleingesneden)
½ theelepel kurkuma
2 teentjes knoflook (in plakjes)
3 groene chilipepertjes
2 eetlepels olie
½ theelepel komijnzaad
½ theelepel mosterdzaad
1 takje kerrieblad
middelgrote ui (in ringen)
2 takjes verse koriander

Was de linzen. Zet ze op met zoveel water dat ze onderstaan. Voeg zout naar
smaak, kurkuma, tomaat en knoflook toe en kook de linzen gaar. Snijd de
pepertjes in de lengte in vieren. Verhit de olie in een pan, voeg de komijn,
mosterdzaad, kerrieblad, pepertjes en uiringen toe, en bak tot de uien
goudbruin zijn. Voeg de linzen toe en laat het geheel nog eens 10 minuten
zachtjes koken. Garneren met korianderblad en opdienen met een pickle.

4 personen

land : Zuid-Afrika
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Zuidafrikaans kookboek : Recepten uit de kleurrijkste keuken ter
wereld

Ramadansorbet (Zuid-Afrika)

RAMADANSORBET

Voor moslims is de roos een heel belangrijke bloem. Volgens de traditie was
het de lievelingsbloem van de profeet Mohammed en dat is beslist de reden
dat deze roze, naar rozen geurende drank favoriet is tijdens de ramadan. Het
is een recept van Zuid-Afrikaanse Indiërs, die ook een rozensiroop maken,
gulaab.
Voor de bereiding van deze siroop moet de suiker vier uur oplossen in het
water.

850 gram suiker
1 liter water
3 theelepels rode levensmiddelenkleurstof
2 eetlepels rozenwater
1½ theelepel kardemompoeder

Doe de suiker met het water in een pan en laat het geheel 4 uur staan om de
suiker helemaal te laten oplossen. Breng het mengsel op hoog vuur aan de
kook en laat het dan 30 minuten zachtjes doorkoken. Voeg de overige
ingrediënten toe en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes koken. Laat de
vloeistof afkoelen. Bewaar in de koelkast. Serveer ijskoud, aangelengd met
water naar smaak.

Voor 1 liter.

land : Zuid-Afrika
gerechtsoort : drank

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /
Jessica B. Harris

Van der Hum (Zuid-Afrika)

VAN DER HUM (MANDARIJNENLIKEUR)

Deze likeur wordt gemaakt van naartjies, de heerlijke mandarijnen uit
Zuid-Afrika. Hoewel Van der Hum ook in de handel verkrijgbaar is, geven veel
mensen er de voorkeur aan de drank zelf te bereiden en er bestaan talloze
recepten voor. In dit recept zitten alle smaken die ik lekker vind.
De likeur moet voor gebruik twee tot drie weken staan.

1 liter brandewijn
2 volle eetlepels verse mandarijnenschillen
1 eetlepel verse bittersinaasappelschil
1,2 deciliter donkere Jamaica-rum
7 hele kruidnagels
stukje muskaatnoot van 1 centimeter
4 eetlepels oranjebloesemwater
3,5 deciliter suikerstroop

Giet de brandewijn in een kan. Kneus de schillen, de kruidnagels en de
nootmuskaat in een vijzel (of grote kom) door er een paar keer met een
stamper of een houten hamer op te slaan. Meng de rum en het
oranjebloesemwater erdoor en doe het mengsel in de kan. Laat deze afgedekt 2
- 3 weken staan op een koele plek; schud elke dag even, zodat de smaken zich
mengen. Voeg voor het overschenken de suikerstroop toe, proef op smaak en
zeef de Van der Hum in decoratieve flessen. Serveer in kleine glaasjes als
digestief.

Voor 1,5 liter

land : Zuid-Afrika
gerechtsoort : drank

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /
Jessica B. Harris