donderdag 4 mei 2017

Mediterrane kipschotel (Middellandsezeegebied)

MEDITERRANE KIPSCHOTEL

4 kipfilets (500 gram)
25 gram boter
2 eetlepel olijfolie
1 snufje zout
versgemalen peper
125 gram zwarte olijven zonder pit
150 gram zongedroogde tomaten op olie
2 teentjes knoflook
3 deciliter kippenbouillon
1 deciliter witte wijn
1 eetlepel pesto
100 gram geraspte Parmezaanse kaas


Bestrooi de kipfilets met peper. Verhit de boter en de olijfolie en bak hierin de kip in 3 minuten per kant goudbruin en voeg zout toe. Schep het vlees uit de pan en houd het warm onder aluminiumfolie. Snijd de olijven in plakjes en de tomaten in reepjes.
Bak de tomaten in 2 eetlepels van het bakvet. Voeg geperste teentjes knoflook toe. Giet de kippenbouillon en de witte wijn erbij en meng de pesto erdoor. Laat dit tot de helft inkoken. Leg de kipfilets in deze saus, voeg de olijven toe en stoof met het deksel op de pan nog 15 minuten. Serveer het kipgerecht in een schaal bestrooid met geraspte Parmezaanse kaas. Serveer er tagliatelle en roergebakken spinazie bij.

4 personen

voedingswaarde : 477 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Middellandsezeegebied
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Boodschappen september 2002

Burritos de Pollo con Frijoles (Chiapas en Yucatan, Mexico)

BURRITOS DE POLLO CON FRIJOLES (BURRITO’S MET BONEN EN KIP)

2 rode pepers
2 eetlepels olie
1 grote ui, gesnipperd
300 gram kipfilet, in reepjes
3 eetlepels gedroogde oregano
1 eetlepel kaneelpoeder
1 blik tomatenblokjes (400 gram)
1 blik kidneybonen (400 gram), uitgelekt
8 wraptortilla’s (Old El Paso)
125 milliliter zure room


Pepers in droge braadpan roosteren tot ze kleuren. Pepers uit pan nemen en fijn hakken. In zelfde pan olie verhitten en ui 3 minuten fruiten. Kipreepjes toevoegen en in 4 minuten lichtbruin roerbakken. Oregano en kaneel erover strooien. Tomatenblokjes, bonen en pepers door kip scheppen en geheel 15 minuten onafgedekt laten sudderen, tot dikke saus ontstaat. Op smaak brengen met zout. Tortilla’s in droge koekenpan verwarmen tot ze zacht zijn. Kipmengsel en zure room erop scheppen, tortilla’s om vulling vouwen.

4 personen

voedingswaarde : 605 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

land : Mexico (Chiapas en Yucatán)
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Mexico : Een culinaire ontdekkingsreis door Zuid-Mexico / Rianne Buis, Mirjam Bakker, Clara ten Houte de Lange

Sopa de Cilantro (Chiapas en Yucatan, Mexico)

SOPA DE CILANTRO (KORIANDERSOEP)

3 eetlepels olie
1 ui, grof gehakt
1 teentje knoflook, grof gehakt
1 courgette, in plakken
125 milliliter crème fraîche
700 milliliter kippenbouillon (van tablet)
½ limoen
2 zakjes verse koriander (à 15 gram)
groene tabasco


In (soep)pan olie verhitten en ui 5 minuten zachtjes bakken. Knoflook en courgette toevoegen en op laag vuur nog 10 minuten bakken. Crème fraîche door courgette mengen. Kippenbouillon toevoegen. Limoen in pan doen en soep 15 minuten zachtjes laten koken. Limoen verwijderen. Koriander (met stelen) erdoor roeren en 1 minuut meewarmen. Soep met staafmixer pureren. Op smaak brengen met zout en tabasco. Over vier kommen verdelen en serveren met tortillachips.

4 personen

voedingswaarde : 200 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

land : Mexico (Chiapas en Yucatán)
gerechtsoort : soep

bron : Mexico : Een culinaire ontdekkingsreis door Zuid-Mexico / Rianne Buis, Mirjam Bakker, Clara ten Houte de Lange

Poulet aux Oignons de Trébous (Les Landes, Frankrijk)

POULET AUX OIGNONS DE TRÉBOUS (KIP MET UIENSAUS)

In Zuidwest-Frankrijk worden veel kip-, eend-, kalfsvlees- en tonijngerechten in uien gesmoord. Dat is misschien een overblijfsel van de Moorse invloed, want ook in Marokko gebeurt dat vak. Een vriend uit Gascogne zei dat ik dit gerecht niet mocht weglaten, omdat het bij uitstek zo huiselijk is.
In mijn inleiding heb ik het al gehad over de rol van ‘moeders pot’ in Zuidwest-Frankrijk. Pierre Veilletet, een journalist uit Les Landes (waar kip met uiensaus erg geliefd is), noemt deze ‘moederlijke gerechten’ la cuisine ombilical (‘de navelstrengkeuken’). Pierre praat vol lof over de moeders in Zuidwest-Frankrijk en hun matriarchale macht over alles wat de mond in gaat. Deze huiskokkinnen hebben voor elk probleem een culinaire oplossing: ze geven knoflookbrood tegen wormen, soep tegen elke denkbare aandoening, enzovoorts. Hun onwrikbare refrein is: ‘Eet op, want het is goed voor je’. Pierre noemt deze volkswijsheden gastronostalgie.
Het aantrekkelijke van dit gerecht vind ik zijn volstrekte eenvoud. Het vereist geen bouillon, alleen de allerbeste ingrediënten: een goede kip met veel smaak en goede rauwe ham als tegenwicht tegen de rode uien. Geef er rijst of noedels bij plus een bittere, met geroosterde walnoten bestrooide groene salade. en verfrissend nagerecht is peren in rode wijn met armagnac.

1 kip, in vieren
zout en vers gemalen peper naar smaak
2 eetlepels uitgesmolten ganzen- of ander gevogeltevet
65 gram jambon de Bayonne of prosciutto, in blokjes
1 kilo rode uien, grof gehakt
1¼ deciliter droge witte wijn
1 eetlepel verse peterselie met bieslook, fijn gehakt


Wrijf de kip zodra u die gekocht hebt met zout en peper in. Wikkel de kip in plasticfolie en leg het hele pakket in de koelkast. Laat het 30 minuten voor het koken op kamertemperatuur komen.
Verhit het vet in een diepe koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Bak de stukken kip (in eerste instantie met de velkant omlaag) in 2 tot 3 minuten per kant bruin; schud de pan af en toe om aanbranden te voorkomen.
Voeg de blokjes ham toe, laat ze in 2 minuten afgedekt zacht worden en bak dan de uien afgedekt op laag vuur 5 minuten mee; ze moeten zacht maar niet bruin worden.
Giet de wijn erbij en breng het geheel al roerende aan de kook. Leg een goed sluitend deksel op de pan en stoof het gerecht 20 minuten op laag vuur; keer de stukken kip halverwege de stooftijd. (U kunt de gare stukken kip zo nodig 30 minuten voor het opdienen in de uien laten liggen; leg het deksel half op de pan.)
Verhit de grill 15 minuten voor het opdienen. Leg de gare stukken kip met de velkant omhoog in een vuurvaste ovenschaal; houd ze apart.
Kook de uien en het stoofvocht in de pan intussen tot een dikke saus in en breng hem op smaak. Gril de stukken kip 2 tot 3 minuten om ze op te warmen en het vel knapperig te maken. Giet de uiensaus erover en laat ze 30 seconden staan. Garneer ze met de verse kruiden en dien ze direct op.

4 personen

bereidings- / stooftijd : 15 / 35 minuten

land : Frankrijk
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Zuidwest-Franse keuken / Paula Wolfert

Kiptajine met amandelen en ui (Marokko)

KIPTAJINE MET AMANDELEN EN UI

1 scharrelkip van 2 kilogram, in stukken gesneden
200 gram hele, gepelde amandelen
1 kilogram uien, in dunne reepjes
3 uien, fijngehakt
mespunt kurkuma
1 bosje gladde peterselie, fijngehakt
1 theeglas olijfolie
1 volle theelepel zout
1 volle theelepel peper


Doe de stukken kip met de fijngehakte uien, kurkuma, peterselie, olie, het out en de peper in een pan en laat alles ongeveer 5 minuten fruiten. Zet het vlees, zodra het mooi gebruind is, onder water en laat alles 30 minuten op een zacht vuur koken met het deksel op de pan. Keer de stukken kip om. Controleer regelmatig of er nog voldoende water in de pan zit. Aarzel niet om, indien nodig, water toe te voegen. Vergeet in dat geval niet om opnieuw te kruiden.
Voeg de in reepjes gesneden ui en de amandelen toe. Laat alles 20 minuten op een matig vuur koken.
Leg de stukken kip op een schaal zodra ze gaar zijn en de saus goed is ingedikt. Schep de uien en de amandelen erop en giet de saus eroverheen. Serveer het gerecht zeer heet.

4 - 6 personen

land : Marokko
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De traditionele Marokkaanse keuken / Alain Jaouhari

Tajine Souiri (Essaouria, Marokko)

TAJINE SOUIRI

“Dit is een tajine die, zoals de naam al doet vermoeden, uit Essaouira komt. Deze stad, het oude Mogador, heeft drie vestingmuren en behoort tot de mooiste steden van Noord-Afrika.”

1 scharrelkip van 2 kilogram, in stukken gesneden
2 uien, fijngehakt
6 eieren
sap van 1 citroen
mespunt kurkuma
mespunt saffraandraadjes
1 kaneelstokje
½ theelepel gemberpoeder
1 bosje gladde peterselie, fijngehakt
1 volle theelepel koriander, fijngehakt
1 volle theelepel smen (ranzige boter)
1 theeglas arachideolie
½ theelepel zout
1 volle theelepel peper


Doe de stukken kip met de uien, kurkuma, saffraandraadjes, gember, peterselie, smen, olie, het kaneelstokje, zout en de peper in een pan en laat alles ongeveer 5 minuten fruiten. Zet het vlees, zodra het mooi gebruind is, onder water en laat het 40 tot 45 minuten op een zacht vuur koken met het deksel op de pan. Controleer regelmatig of er nog voldoende water in de pan zit. Aarzel niet om, indien nodig, water toe te voegen. Vergeet in dat geval niet om opnieuw te kruiden.
Breek ondertussen de eieren in een kom, klop ze los en zet ze weg.
Giet aan het einde van de kooktijd de inhoud van de pan in een tajine. Voeg het citroensap en de koriander toe. Roer alles goed door elkaar. Giet vervolgens de losgeklopte eieren over de kip en laat alles 10 minuten op een matig vuur koken. Serveer dit gerecht zeer heet.

4 - 6 personen

gebied : Essaouria, Marokko
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De traditionele Marokkaanse keuken / Alain Jaouhari

Gebraden kip op een bedje van prei (Egypte)

GEBRADEN KIP OP EEN BEDJE VAN PREI

een kip van 2250 gram
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels verse dragon
zout
peper
900 gram preien
25 gram boter
7,5 deciliter kippenbouillon


Dep een kip van 2250 gram droog met keukenpapier. Meng 2 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel citroensap, 2 eetlepels verse dragon en zout en peper. Wrijf de kip vanbinnen en vanbuiten met dit mengsel in.
Verwijder het buitenste blad van 900 gram preien en was de prei goed. Hak 2 van de preien fijn en stop het haksel voorzichtig onder het vel van de kip. Snijd de rest van de prei in stukken van 2,5 centimeter, leg ze in een braadpan, strooi er zout en peper op en leg hier en daar een klontje boter (in totaal 25 gram). Leg de kip op de prei. Giet 7,5 deciliter kippenbouillon in de pan en braad de kip in 1½ uur in een op 190°C / gasovenstand 5 voorverwarmde oven goudbruin en gaar. Kijk zo nu en dan of de prei niet te droog wordt en giet er als dat nodig is wat water bij.
Verdeel de kip in stukken en leg ze op een schaal. Roer de prei om (schraap daarbij over de bodem van de pan) en giet er als dat nodig is nog wat kippenbouillon bij om een saus te krijgen. Proef of er nog zout of peper bij moet en schep de saus over de kip. Dit gerecht is verrukkelijk met groene linzen en een salade.

4 - 6 personen

land : Egypte
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Abrikozen langs de Nijl : Culinaire herinneringen aan Egypte / Colette Rossant

Burrito's met kip (Mexico)

BURRITO’S MET KIP

350 gram kipfilet
zout
1 kleine ui
2 knoflooktenen
2 tomaten
4 eetlepels jalapeñopeper (pot)
4 bladeren ijsbergsla
4 eetlepels olijfolie
4 eetlepels grof gesneden koriander
1 theelepel gedroogde oregano
½ eetlepel suiker
4 grote tortilla’s (evt. met knoflook of tomaat)
125 milliliter zure room


Snijd de kip in kleine blokjes en kook deze in 15 minuten in water met wat zout gaar. Pel de ui en knoflook. Maak de tomaten schoon. Dep de jalapeñopeper droog. Hak de ui, knoflook, tomaten en jalapeñopeper grof. Was de sla, dep de bladeren droog en snijd ze in fijne reepjes.
Verhit de olie in een hapjespan. Fruit de ui en knoflook 2 minuten op laag vuur. Voeg de tomaten, jalapeñopeper, koriander, oregano en suiker toe en bak alles 10 minuten. Voeg een scheutje water toe als het mengsel te droog wordt. Giet de stukjes kip af en bak ze 3 minuten mee.
Bak de tortilla’s in een droge koekenpan aan weerszijden knapperig (maar niet hard). Leg ze op het werkblad.
Verdeel het kipmengsel en de sla over de tortilla’s en schep er wat room op. Vouw de zijkanten naar binnen en rol de tortilla’s op. Snijd ze schuin doormidden en serveer ze meteen.
Tip: De burrito’s zijn ook heel lekker met guacamole of salsa en refried beans (blik of pot). Of strooi er 75 gram geraspte belegen Goudse kaas over en smelt de kaas onder de grill.

4 personen

voedingswaarde : 398 kcal p.p.
bereidings- / afwerkingstijd : 30 / 5 minuten

land : Mexico
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron :Koken op z’n Mexicaans / Francis van Arkel, Clara ten Houte de Lange, Joyce Huisman

Kip met koriander (Mexico)

KIP MET KORIANDER

1 ui
2 knoflooktenen
4 kipfilets van 150 gram elk
2 limoenen
8 takjes koriander
2 eetlepels olijfolie
40 gram boter
½ deciliter witte wijn
zout
(versgemalen) peper


Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd de kip in dobbelstenen. Boen de limoenen schoon en snijd ze in parten. Hak de koriander grof.
Verhit de olie met de boter in een koekenpan en fruit de ui en knoflook. Bak de kip 4 - 5 minuten al omscheppend mee. Voeg de koriander toe en schep alles om.
Schenk de wijn bij de kip en roer de aanbaksels los. Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Schep de kip op vier borden en geef de limoen erbij.
Lekker met witte rijst.

4 personen

voedingswaarde : 302 kcal p.p.
bereidings- / afwerkingstijd : 10 / 5 minuten

land : Mexico
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Koken op z’n Mexicaans / Francis van Arkel, Clara ten Houte de Lange, Joyce Huisman

Kippensoep met limoen (Mexico)

KIPPENSOEP MET LIMOEN

1 liter kippenbouillon
150 gram kipfilet
3 tomaten
1 rode ui
1 knoflookteen
1 kleine groene paprika
4 eetlepels zonnebloemolie
½ theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen kaneel
½ theelepel gemalen piment
1 limoen
1 (groene of rode) wraptortilla
1 avocado


Breng in een pan de bouillon met de kip tegen de kook aan en laat de kip in 10 - 15 minuten gaar worden.
Dompel de tomaten ca. 30 seconden in kokend water en trek de velletjes eraf. Snijd de tomaten doormidden, verwijder het vocht en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Pel en snipper de ui en knoflook. Maak de paprika schoon en snijd hem in blokjes.
Verhit 2 eetlepels olie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui en knoflook. Bak de paprika 2 minuten zachtjes mee. Schep de tomaat, komijn, kaneel en het piment erdoor en bak alles 1 minuut.
Boen de limoen schoon en snijd hem in plakjes. Neem de kip uit de bouillon en snijd de filet in stukjes. Voeg de bouillon, kip en limoen aan het tomatenmengsel toe en laat dit nog 10 minuten zachtjes pruttelen.
Snijd de tortilla in dunne reepjes. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak ze knapperig. Schil de avocado, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Warm de avocado heel even mee in de soep. Schep de soep in wijde kommen en strooi de tortillareepjes erin.

4 personen

voedingswaarde : 233 kcal p.p.
bereidings- / afwerkingstijd : 30 / 2 minuten

land : Mexico
gerechtsoort : soep

bron : Koken op z’n Mexicaans / Francis van Arkel, Clara ten Houte de Lange, Joyce Huisman

Kip in yoghurtsaus (Zanzibar, Tanzania)

KIP IN YOGHURTSAUS

Snel klaar - ook zonder marinade een zeer smaakvol resultaat!

½ kip, in stukken en zonder vel (of 750 gram kipstukjes met bot of 500 gram filet)
40 gram boter of margarine
2 aardappels, in stevige stukken gesneden
1,5 theelepel knoflookpasta (of 3 tenen knoflook, geperst)
1 theelepel gemberpasta (of 1 centimeter gemberwortel, fijngesneden)
1,5 theelepel zout
1 theelepel (versgemalen) zwarte peper
4 eetlepels kerriepoeder
250 milliliter yoghurt
2 - 3 chilipepertjes, in zeer dunne ringetjes gesneden*
gemberwortel, geschild en geraspt in lange vellen


* In buitenlandse groentewinkels zijn ook pepers te koop die het midden houden tussen onze paprika en de hete chilipeper. Dergelijke pepers zijn ook zeer geschikt voor dit gerecht: ze zijn mooi als decoratie en mild en fris van smaak in vergelijking tot de chilipeper.

Als u voldoende tijd heeft: marineer de kip enige uren in zout, gember en knoflook. Als niet, dan maak het voor dit gerecht niet veel uit. Laat de boter smelten en voeg - als de boter nog geel is - de kip en vervolgens de aardappel toe. Laat dit zachtjes bakken en roer geregeld om. Voeg de kruiden toe: knoflook, gember, zout, kerriepoeder en zwarte peper. Voeg de yoghurt toe en laat de schotel zachtjes pruttelen tot de kip en aardappel gaar zijn. Serveer het gerecht met de verse geraspte gember en pepertjes apart op schaaltjes: wie graag pittig eet, kan peper en gember naar eigen smaak toevoegen.

4 personen

gebied : Zanzibar, Tanzania
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De smaak van Zanzibar / Karin Schreuder

Bloemkoolcrèmesoep (Zanzibar, Tanzania)

BLOEMKOOLCRÈMESOEP

2 stukjes kip, bijvoorbeeld drumsticks of filet (optioneel)
1 theelepel knoflookpasta (of 2 tenen knoflook, geperst)
1 theelepel gemberpasta (of 1 cm gemberwortel, fijngesneden)
olie of margarine om in te bakken
1 theelepel komijnzaad
1 ui, fijngesneden
2 grote aardappels, geschild en in stukjes gesneden
1 niet te grote bloemkool, in roosjes
1 bouillonblokje (kruiden- of kippenbouillon)
zout en peper naar smaak


Kook de stukjes kip in water (zonder zout) met de knoflook- en gemberpasta tot deze gaar is. Als u geen kip toevoegt: zet een ruime hoeveelheid water op om die straks kokend bij de soep te doen.
Laat de stukjes kip afkoelen en haal het vlees eraf of snij de filet in stukjes; bewaar de bouillon.
Verwarm de olie of margarine in een pan en bak de komijnzaadjes tot ze ‘ploppen’, doe de ui erbij en laat die vriendelijk bakken tot hij zacht is. Als u de soep zonder kip maakt: voeg knoflook- en gemberpasta toe en laat het geheel nog even bakken.
Voeg de aardappel en de bloemkool toe en doe er dan de andere ingrediënten bij: bouillonblokje, kokend water of kippenbouillon (ongeveer een halve liter) en peper en zout naar smaak.
Laat de soep zachtjes koken tot de groenten gaar zijn (10 - 15 minuten).
Pureer de soep en voeg de stukjes kip toe.

4 personen

gebied : Zanzibar, Tanzania
gerechtsoort : soep

bron : De smaak van Zanzibar / Karin Schreuder

Ning Meng Ji (Kanton, China)

NING MENG JI (CITROENKIP)

1 citroen
450 gram kipfilet, in dunne reepjes
1 eiwit, losgeklopt
1 eetlepel maïzena
4 eetlepels olie
100 milliliter kippenbouillon (van tablet)
1 eetlepel lichte sojasaus
1½ eetlepel droge sherry
½ theelepel chilipoeder
1 bosuitje, in schuine ringetjes


Citroen schoonboenen, schil fijn raspen en citroen uitpersen. In kom kip met losgeklopte eiwit, ½ el maïzena, helft van citroenrasp en zout en peper naar smaak door elkaar scheppen en 10 minuten laten staan. In wok olie verhitten en kip 5 minuten roerbakken. In vergiet laten uitlekken. In pan bouillon met 3 eetlepels citroensap, rest van citroenrasp, sojasaus, sherry en chilipoeder aan de kook brengen. Op laag vuur 3 minuten zachtjes laten koken. Rest van maïzena losroeren met 1 eetlepel water en al roerend aan saus toevoegen. Blijven roeren tot saus licht gebonden is. Op smaak brengen met zout en peper. Bosuitjes en kip erdoor scheppen en alles op hoog vuur 2 minuten verwarmen. Lekker met witte rijst en roergebakken sugarsnaps.

4 personen

voedingswaarde : 220 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gebied : Kanton, China
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : China : en culinaire ontdekkingsreis langs Peking, Kanton en Hongkong

Noedels met gegrilde aubergine en limoenkip

NOEDELS MET GEGRILDE AUBERGINE EN LIMOENKIP

1 aubergine, in plakken
4 eetlepels roerbakolie
1 limoen
1 kipfilet, in reepjes
1 teentje knoflook, uitgeperst
½ zakje verse koriander (15 gram), fijngeknipt
75 gram eiermie
30 gram rucolasla


Grillpan verhitten. Aubergine met mespunt zout bestrooien en met 1 eetlepel olie bestrijken. Limoen schoonboenen. Deel van schil fijn raspen, limoen halveren en helften uitpersen. Kip met limoensap en -rasp, knoflook, 2/3 deel van koriander, zout en peper naar smaak omscheppen. Aubergine op hoog vuur in 4-5 minuten goudbruin en gaar roosteren, halverwege keren. Mie volgens gebruiksaanwijzing bereiden. In kleine koekenpan 2 eetlepels olie verhitten en kip op hoog vuur in 4 - 5 minuten gaar bakken. Marinade erbij doen en grootste deel laten inkoken. Mie afgieten. Rucola, kip met bakvocht, aubergine en rest van koriander erdoor mengen.

1 persoon

voedingswaarde : 820 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Allerhande oktober 2004

Stevige pompoensoep met gebakken croutons (Nederland)

STEVIGE POMPOENSOEP MET GEBAKKEN CROUTONS

2 eetlepels olijfolie
1 ui, gesnipperd
500 gram pompoen, schoongemaakt en in blokjes
1 laurierblaadje
1 kippenbouillonblokje
3 eetlepels boter
3 sneetjes bruinbrood (grof bijv. Bourgondisch pompoen), in blokjes
1 teentje knoflook, gepeld
125 gram crème fraîche


Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de ui hierin totdat deze glazig ziet. Schep de blokjes pompoen erbij en bak al omscheppend op hoog vuur tot de ui en de pompoen bruin kleuren. Schenk 1 liter water bij de pompoen en voeg het laurierblaadje en het bouillonblokje toe. Roer goed door en breng aan de kook. Laat 10-15 minuten zachtjes doorkoken. Verhit de boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin de broodblokjes knapperig. Knijp halverwege het teentje knoflook boven de blokjes uit en bestrooi naar smaak met zout en peper. Haal het laurierblaadje uit de soeppan en pureer de soep met de staafmixer of in de keukenmachine. Roer de crème fraîche erdoor en breng op smaak met zout en peper. Bestrooi de soep voor het serveren met de croutons.

2 personen

voedingswaarde : 340 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

land : Nederland
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Allerhande november 2006

Kipfilet in citroensaus

KIPFILET IN CITROENSAUS

2 eetlepels erwten (diepvries)
2 eetlepels halfvolle yoghurt
zout
(witte) peper
4 - 6 kerstomaten
1 - 2 lente-uitjes
4 - 5 blaadjes kropsla
125 gram kipfilet
½ theelepel olie
½ onbespoten citroen
eventueel kervel ter garnering
2 witte boterhammen


Laat de erwten ontdooien. Roer de yoghurt met 1 - 2 eetlepels water glad. Breng op smaak met zout en peper.
Was de tomaten en halveer ze. Was de sla en de lente-uitjes. Snijd de lente-uitjes in ringen. Trek de slablaadjes wat kleiner. Meng de sla en de lente-uitjes met de erwten en de yoghurtsaus.
Dep eventueel het vlees droog. Breng op smaak met zout en peper. Verhit de olie in een pan met antiaanbaklaag. Bak de kipfilet circa 5 minuten aan beide kanten.
Was de ½ citroen, dep hem droog en nijd 2 dunne schijfjes eraf. Pers de rest van de citroen uit. Voeg de schijfjes citroen aan de kipfilet toe en bak ze kort verder. Giet het citroensap bij het braadvet. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de yoghurtgroenten met de kipfilet. Besprenkel de filet met wat citroensaus. Garneer eventueel met de kervel. Rooster eventueel de boterhammen en serveer ze bij de kipfilet.

1 persoon

voedingswaarde : 300 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Koken & Genieten juli 2007

Tortilla gevuld met kip en tomaat

TORTILLA GEVULD MET KIP EN TOMAAT

1 schaaltje cherrytomaten à 250 gram
1 eetlepel olijfolie traditioneel
300 gram kipfilet, in piepkleine stukjes
kerriepoeder, peper, zout
3 eetlepels sour cream
2 zakken ijsbergslamix met tuinkruiden à 200 gram
1 potje dressing knoflook-bieslook à 90 gram
1 zak Flour Tortillas à 8 stuks


Snijd de tomaatjes in plakjes.
Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de kip al omscheppend bruin en gaar.
Voeg kerriepoeder, peper en zout naar smaak toe en bak nog 2 minuten Schep er van het vuur af de sour cream door. Schep de slamix met de dressing door elkaar.
Verwarm de tortilla’s volgens de aanwijzingen op de verpakking en verdeel er de kip en de tomaat over.
Rol de tortilla’s op en snijd ze schuin middendoor. Serveer ze met de salade.

4 personen

voedingswaarde : 460 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De week van C1000 nr. 27 (2 - 8 juli 2007)

Paddenstoelen-Stroganoffsoep

PADDENSTOELEN-STROGANOFFSOEP

‘Het beste van Stroganoff is de heerlijke romige saus in de pan, dé inspiratie voor deze rijke soep. Het andere idee dat ik leen van Stroganoff is het toevoegen van een beetje rijst om de soep mooi te binden. Ik was van plan om alle paddenstoelen in de soep te doen, maar toen ik ze bakte, roken ze zo heerlijk en zagen ze er zo fantastisch uit dat ik er een paar op een crostini deed, voor erbij.’

2 eetlepels boter
1 teen knoflook, geschild en in plakjes
800 gram gemengde wilde paddenstoelen
1 rode ui, gesnipperd
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
2 laurierblaadjes
2 liter kippen- of groentebouillon
100 gram witte rijst
150 milliliter zure room
rasp en sap van 1 citroen
4 sneetjes ciabattabrood
extra vierge olijfolie
1 bosje verse bladpeterselie, blad fijngehakt
versgemalen nootmuskaat


Smelt 1 eetlepel boter en roer er de knoflook door. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze zachtjes tot ze zacht zijn. Breng op smaak met een beetje zeezout en versgemalen zwarte peper. Neem een derde van de gebakken paddenstoelen uit de pan en houd ze apart.
Voeg de uien en bleekselderij toe aan de pan en bak zachtjes tot ze zacht zijn. Voeg de laurierblaadjes, bouillon en rijst toe, breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken of tot de rijst gaar is.
Verwijder de laurierblaadjes, pureer de soep in een blender of keukenmachine of met een staafmixer. Proef en breng wanneer nodig op smaak.
Meng de zure room en het citroenrasp door elkaar. Roer er een paar druppels citroensap door en breng op smaak. Schep de soep in kommen en roer er voorzichtig een lepel van het roommengsel door.
Gril de sneden ciabatta en besprenkel ze met olijfolie. Leg op elke kom een snee en beleg ze met de achtergehouden paddenstoelen. Druppel ook wat olijfolie in de soep en bestrooi met de gehakte peterselie en een snufje nootmuskaat.

8 personen

voedingswaarde : 140 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gerechtsoort : soep

bron : Delicious. januari 2008