dinsdag 24 juli 2018

Vruchtensoep

VRUCHTENSOEP

100 gram zwarte bessen
200 gram aardbeien
1 limoen
3 eetlepels aardbeienlikeur
1 kiwi
citroenmelisse


Was de bessen en ris ze van de steeltjes. Was de aardbeien en wrijf ze door een zeef. Pers de limoen uit. Roer het sap en de likeur door de aardbeienpuree. Laat het mengsel in de koelkast goed koud worden. Schil de kiwi en snijd hem in kleine blokjes.
Verdeel de aardbeiensoep over 2 diepe borden. Strooi de bessen en kiwi erover. Garneer met een toefje citroenmelisse.

2 personen

voedingswaarde : 105 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 2 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : Menu 14 juli 1993

Roodbaars met kappertjes

ROODBAARS MET KAPPERTJES

1 roodbaars (400 gram), schoongemaakt
zout
peper
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroensap
1 theelepel suiker
1 klein teentje knoflook
2 eetlepels kappertjes


Verwarm de grill voor op de hoogste stand of steek de barbecue aan. Bestrooi de vis met zout en peper en bestrijk hem met 1 eetlepel olie. Laat de vis op een rooster in het midden van de grill of op de barbecue in 15 minuten gaar worden, keer hem halverwege. Klop intussen een sausje van de rest van de olie, het citroensap, de suiker, zout en peper. Pers de knoflook erboven uit en roer de kappertjes erdoor. Leg de vis op een schaal en schenk het sausje erover.
Lekker met patat frites en komkommersalade.

2 personen

voedingswaarde : 230 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Menu 14 juli 1993

Zeeuwse vissoep met paling-stokbrood (Zeeland, Nederland)

ZEEUWSE VISSOEP MET PALING-STOKBROOD

2 uien
1 prei (300 gram)
10 worteltjes (250 gram)
3 eetlepels boter of margarine
2 visbouillontabletten
2 flesjes pils à 33 centiliter
800 gram visfilets (zalmforel, kabeljauw, wijting, schelvis en/of tong)
2 theelepels viskruiden zonder zout
1 voorgebakken stokbroodje (185 gram)
100 gram gerookte palingfilet
zout
peper


Ui fijn snipperen. Prei in ringen snijden en wassen. Worteltjes schrappen en in plakjes snijden. In braadpan boter verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Toevoegen: prei, wortel, bouillontabletten, pils en 1 liter water. Aan de kook brengen. Zonder deksel op pan 30 minuten zachtjes koken.
Oven voorverwarmen op 200°C. Bouillon tegen kook aan brengen. Vis (paling niet) bestrooien met viskruiden. Aan bouillon toevoegen. Zonder deksel op pan vis in 15 minuten tegen de kook aan gaar laten worden. Intussen stokbrood overlangs iets opensnijden. Paling erin leggen. Brood dichtklappen. In midden van oven in 10 minuten knapperig en gaar bakken. Vissen op smaak brengen met zout en peper. Stokbrood in plakjes snijden.

4 personen

voedingswaarde : 760 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 45 / 30 minuten

gebied : Zeeland, Nederland
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Tip juli 1991