vrijdag 11 augustus 2023

Salade van rodekool met appel, rozijnen & knoflookcroutons

SALADE VAN RODEKOOL MET APPEL, ROZIJNEN & KNOFLOOKCROUTONS

Je zou er misschien zelf niet aan denken om kool in de oven klaar te maken, maar de bladeren worden er heerlijk knapperig van – denk maar eens aan het ‘krokante zeewier’ dat ze in Chinese restaurants serveren. Hier worden de paarse bladeren van rodekool gecombineerd met knoflookcroutons, appels, rozijnen en veldsla, een lekkere, lichte herfstsalade.

600 gram rodekool, grof gesneden in stukjes van 5 centimeter
150 gram lekker brood (bijvoorbeeld olijvenbrood), in blokjes van 2½ centimeter
1 eetlepel olijfolie
2 teentjes knoflook, geperst
1 theelepel zeezout
versgemalen zwarte peper
100 gram veldsla of waterkers
1 appel (bijvoorbeeld Braeburn), in dunne plakjes
paar handjes rozijnen

DRESSING
½ eetlepel citroensap
1 theelepel zeezout
2 eetlepels extra vergine olijfolie
versgemalen zwarte peper


Verwarm de oven voor tot 200°C. Trek de bladeren van de in stukjes gesneden kool los van elkaar en leg ze in een enkele laag op een grote bakplaat, samen met het brood. Voeg de olijfolie, knoflook, het zout en de zwarte peper toe, schep alles om en zet 25 minuten in de oven.
Roer de ingrediënten voor de dressing door elkaar en voeg naar smaak extra zout en citroensap toe.
Meng de veldsla en de helft van de dressing met de gebakken kool en croutons. Bestrooi met de appelplakjes en rozijnen en schenk de rest van de dressing erover. Dien meteen op.

2 personen

voor- / bereidingstijd : 10 / 25 minuten

gerechtsoort : salade

bron : De groene bakplaat : 75 Groenterecepten uit de oven / Rukmini Iyer