vrijdag 13 september 2024

Loobia Pokhte (Gilan, Iran)

LOOBIA POKHTE (GILAANSE BONEN)

Dit rustieke, troostrijke bonengerecht wordt veel gegeten op het Iraanse platteland, maar het is vooral erg populair in de Kaspische regio, waar veel met bonen en andere peulvruchten wordt gekookt. Eet het als ontbijt met gebakken ei, als bijgerecht of als hoofdgerecht met wat brood of rijst.

200 gram kievits- of borlottibonen (8 uur of een hele nacht geweekt in koud water)
1 middelgrote ui, in kwarten
½ theelepel kurkumapoeder
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel zeezout
sap van 1 citroen
4 eetlepels extra vergine olijfolie, plus wat extra
½ theelepel golpar (optioneel)
1 eetlepel tomatenpuree
1 – 2 theelepels sumak, om te bestrooien


Giet de geweekte bonen af en spoel ze af. Doe ze in een grote pan en voeg de ui, het kurkumapoeder en de peper toe. Giet er heet water bij tot de bonen 5 centimeter onderstaan en zet de pan op halfhoog vuur.
Breng het water aan de kook, schuim het af en zet het vuur laag. Doe het deksel op de pan en laat de bonen 1½ uur zachtjes koken tot ze boterzacht zijn. Voeg halverwege de kooktijd het zout toe. Giet een extra scheutje water bij de bonen als ze droog beginnen te koken.
Druk de ui met een vork stuk tegen de wand van de pan en roer de stukken ui weer door de bonen. Voeg het citroensap, de olijfolie, de golpar (eventueel) en de tomatenpuree toe en roer goed. Laat de bonen nog 15 minuten koken. Proef en breng ze op smaak. Zet eventueel het vuur hoger om het kookvocht in te koken tot een dikke saus of voeg wat water toe als je een dunnere saus wilt.
Sprenkel vlak voor het serveren wat extra olijfolie over de bonen en bestrooi ze met wat sumak.

4 personen

gebied : Gilan, Iran
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : De Perzische keuken : Recepten & verhalen / Yasmin Khan

Groentepickels (Katanga, Democratische Republiek Congo)

GROENTEPICKELS

200 gram christophines (chayotes)
150 gram sperziebonen
150 gram wortelen
150 gram kool
150 gram komkommer
5 lange chilipepers, groen of rood
100 gram verse gemberwortel
2 uien
1 deciliter olie
het sap van 3 limoenen
1 mespuntje saffraan
zout


Maak de groenten schoon en snijd ze fijn (in dunne staafjes). Verwijder de zaden uit de chilipepers en snijd ze in dunne plakjes. Breng 3 liter gezouten water aan de kook, voeg de groenten toe, laat ze 1 minuut blancheren en giet het water af. Verhit de olie en voeg de gesnipperde uien toe. Als de uien glazig zijn, voeg je de fijngehakte gember, de saffraan en de groenten toe. Laat 2 tot 3 minuten bruinen. Werk af met het citroensap.
Smaakt heerlijk bij kerrieschotels of vegetarische gerechten met bakbanaan of zoete aardappel.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 30 / 25 minuten

gebied : Katanga, Democratische Republiek Congo
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De Afrikaanse keuken van Marie Louise : De charmes en geuren van Afrika / Marie Louise Borremans

Abrikozen-linzensoep (Armenië)

ABRIKOZEN-LINZENSOEP

3 eetlepels olijfolie
1 grote ui, fijngehakt
1 grote wortel, fijngehakt
3 tenen knoflook, fijngehakt
60 gram gedroogde abrikozen, gehakt
1 theelepel komijnzaad
4 tomaten, ontveld en in blokjes
300 gram rode splitlinzen, gespoeld
1 liter hete groentebouillon
2 eetlepels tijmblaadjes
sap van 1 citroen
een handvol bladpeterselieblaadjes, fijngehakt
zeezout
versgemalen zwarte peper


Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de ui en de wortel tot ze zacht en zoet zijn. Voeg de knoflook, de abrikozen en het komijnzaad toe en bak ze tot hun aroma’s vrijkomen. Schep de tomatenblokjes erdoor en bak ze een paar minuten mee tot ze stukgaan.
Voeg de linzen toe, giet de hete bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat de soep 20 minuten pruttelen of tot de linzen zacht zijn. Roer de tijmblaadjes en het citroensap erdoor en haal de pan van het vuur.
Pureer de helft van de soep in een blender en giet de soep terug in de pan. Je kunt de soep ook licht pureren in de pan met een staafmixer, maar hij moet wel een beetje robuust blijven. Leng de soep zo nodig aan met wat extra vocht en voeg zout en peper naar smaak toe.
Serveer de soep heet en garneer elke kom flink met veel fijngehakte peterselie.

4 - 6 personen

gebied : Armenië
gerechtsoort : soep

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford