woensdag 6 september 2017

Un Çorbasi (Turkije)

UN ÇORBASI (BLOEMSOEP)

Deze soep is door de gebruikte kruiden bijzonder licht verteerbaar en wordt daarom in Turkije heel veel aan zieken of aan herstellenden geserveerd.

3 eetlepels boter
1 theelepel fijngehakte tijm
1 theelepel fijngehakte munt
1 theelepel fijngehakte peterselie
1 theelepel milde paprikapoeder
6 eetlepels bloem
zout


Verhit de boter in een pan en voeg de fijngehakte kruiden en de paprikapoeder toe. Roer alles goed door elkaar en smoor de kruiden 5 minuten. Strooi de bloem erover, meng alles door elkaar en laat gaar worden. Voeg dan al roerend ½ liter water toe en laat de soep 10 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met wat zout.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 25 / 20 minuten

gebied : Turkije
gerechtsoort : soep

bron : Hatice Henki in De fijne Turkse keuken / Hubert Knich, Melek Renan Atalay

Soğan Çorbasi (Turkije)

SOĞAN ÇORBASI (UIENSOEP)

Uien zijn onmisbaar in de Turkse keuken. Zowel op het platteland als in de stad komen uien bij elke maaltijd op tafel. Alle verschillende soorten zijn erg geliefd. Men zegt van uien dat ze niet alleen gezond zijn maar ook lichaam en geest jong houden.

4 uien
3 eetlepels boter
2 eetlepels bloem
zout
peper
4 sneetjes bruinbrood
3½ eetlepel geraspte kaşar peyniri (te vergelijken met belegen Goudse kaas)


Pel de uien en snijd ze in ringen. Verhit de boter in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ringen ui glazig. Strooi er dan de bloem over; laat in enkele minuten gaar worden. Giet er dan al roerend geleidelijk 1 liter koud water op en breng de soep aan de kook. Breng op smaak met zout en peper en laat zachtjes 15 minuten koken. Verhit de oven 15 minuten voor op 180°C. Leg de sneetjes brood in een ovenvaste soepterrine en giet de uiensoep erover. Strooi er tot slot de geraspte kaas over en zet de terrine in de oven op de 2e richel van onderen tot de kaas lichtbruin is gekleurd. Verdeel de soep over 4 soepkoppen en zorg ervoor dat ook in elke kop een sneetje bruinbrood zit.
Tip: heel pikant wordt de uiensoep door met de ui 3 teentjes uitgeperste knoflook mee te fruiten.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 45 / 25 minuten

gebied : Turkije
gerechtsoort : soep

bron : Hacer Grützmann in De fijne Turkse keuken / Hubert Knich, Melek Renan Atalay

Balik Çorbasi (Turkije)

BALIK ÇORBASI (VISSOEP)

Harder, die ook bij ons regelmatig wordt aangeboden, heeft een uitgesproken vleessmaak. Ze wordt uitsluitend voor vissoep gebruikt.

500 gram harder of kabeljauw
2 - 3 worteltjes
¼ selderijknol
1 flinke aardappel
5 grote uien
zout
3 eetlepels boter
1½ eetlepel bloem
1 ei
sap van 2 citroenen
peper
2 eetlepels fijngehakte peterselie


Maak de vis schoon. Was de worteltjes, schrap ze en snijd ze in stukjes. Maak de selderij schoon en schil de aardappel. Snipper de gepelde ui fijn. Kook alle bovengenoemde groenten 10 - 15 minuten in 1 liter water met wat zout. Giet daarna de bouillon door een zeef. Pocheer daarna de vis in 2 ½ deciliter water met wat zout 5 minuten. Schep de vis met de schuimspaan uit de pan. Verwijder daarna de graten, leg de vis op een warmgemaakt bord en dek hem af met aluminiumfolie. Verhit de boter, roer er de bloem door en laat ze nog heel even opstaan. Giet er geleidelijk al roerend de groentebouillon bij tot er een gladde, gebonden soep ontstaat. Breng op smaak met wat zout en peper. Doe de vis in de soep. Roer het ei, het citroensap en ruim 1 deciliter water door elkaar en meng het dooiermengsel door de soep. Laat niet meer koken. Schep de soep in boden of koppen en garneer haar met fijngehakte peterselie.

4 - 6 personen

voor- / bereidingstijd : 20 / 20 - 30 minuten

gebied : Turkije
gerechtsoort : soep

bron : Fazilet Gündoğdu in De fijne Turkse keuken / Hubert Knich, Melek Renan Atalay

Yayla Çorbasi (Turkije)

YAYLA ÇORBASI (BERGWEIDESOEP)

De bewoners van Zuid-Turkije wonen van maart tot september in hun zomerhuizen in de bergen om de hitte te ontlopen. Deze bergweidesoep is dan ook een typische zomersoep. De muntblaadjes werken verfrissend. Deze soep wordt overal in Turkije aan zieken gegeven om de eetlust op te wekken.

½ liter lams- of kalfsbouillon
100 gram rijst
2½ deciliter yoghurt
1 eetlepel bloem
1 ei
zout
3 eetlepels munt
3 eetlepels boter
milde paprikapoeder


Breng de bouillon aan de kook. Voeg de rijst aan de bouillon toe en blijf roeren tot de bouillon opnieuw kookt. Meng de yoghurt, de bloem en het ei door elkaar en giet het mengsel al roerend bij de hete bouillon. Breng de soep op smaak met wat zout en de helft van de blaadjes munt. Verhit de boter, schep er de rest van de blaadjes munt en royaal paprikapoeder door. Laat het mengsel even bakken en roer het tot slot door de soep.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 35 / 20 minuten

gebied : Turkije
gerechtsoort : soep

bron : Fazilet Gündoğdu in De fijne Turkse keuken / Hubert Knich, Melek Renan Atalay

Tarator Sade (Turkije)

TARATOR SADE (KNOFLOOKSAUS)

Deze saus geeft men bij allerlei groente- en visgerechten.

4 teentjes knoflook
het sap van 1 citroen
wat olijfolie


In een vijzel 4 teentjes knoflook fijnwrijven en vervolgens druppelsgewijs het sap van 1 citroen en wat olijfolie toevoegen tot het een gladde dikke saus is.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : saus

bron : De Turkse keuken / Berthe Meijer

Limon Salçasi (Turkije)

LIMON SALÇASI (CITROENSAUS)

Wij zouden dit een citroenvinaigrette noemen. Deze saus wordt gegeven bij allerlei, meestal koude, gerechten als salades, omeletten en visgerechten.

het sap van 1 citroen
4 of meer eetlepels olijfolie naar smaak
wat fijngehakte peterselie
versgemalen zwarte peper naar smaak
zout naar smaak


Meng in een kom door elkaar: Het sap van 1 citroen, 4 of meer eetlepels olijfolie naar smaak, wat fijngehakte peterselie en versgemalen zwarte peper en zout naar smaak.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : saus

bron : De Turkse keuken / Berthe Meijer

Pide (Turkije)

PIDE (BROOD)

Pide is het Turkse equivalent voor de pizza, een plat, langgerekt ovaal brood van 20, 30 of 40 centimeter lang, 15 - 25 centimeter breed en niet hoger dan een centimeter of 2 à 2½. Het is gemaakt van gistdeeg en wordt in Turkije op het platteland nog steeds gebakken in een stenen oven gestookt met takken. Wij kunnen het midden in een voorverwarmde oven op 200°C bakken op een bakplaat. De kleine worden soms als pitabroodjes gevuld en bij het eten gegeven. De grote broden worden in stukken gescheurd of in brede repen gesneden bij het eten gegeven.
Pide wordt in Turkije ook op straat verkocht, warm, soms met een tomatensaus erop en opgerold als een Indiase chapati. Je krijgt er dan een glas water bij.

350 gram tarwebloem
15 gram verse gist of 1 koffielepel gedroogde gist
2 theelepels suiker
1¼ deciliter handwarm water
2 eetlepels zonnebloemolie of olijfolie


Zeef de bloem in een kom. Los de gist en de suiker op in het handwarme water en laat 10 minuten op een warme plek staan tot er een laagje schuim op zit. Meng het gistmengsel door de bloem, met de olie en het zout en kneed tot het een glad en soepel deeg is. Doe de deegbal in een ingevette kom. Wikkel de kom in een plastic zak en spuit er met een plantenspuit 1x in. Zet de kom 1 uur op een warme plek of in de oven op de rijsstand tot de hoeveelheid deeg zich verdubbeld heeft. Verwarm de oven voor op 200°C.
Sla het deeg plat en druk de lucht eruit. Druk de deegbal met de handpalm uit tot een langgerekte ovale plak van 1 centimeter dik of verdeel het in meerdere kleine langgerekte ovale broodjes van 1 centimeter dik. Leg deze op een dun met olie ingevette bakplaat.
Bak de broodjes in de oven in 20 minuten gaar. Ze mogen niet te bruin worden en moeten veerkrachtig zijn als je erop drukt. Laat de broodjes iets afkoelen voor gebruik. Ze kunnen ook opnieuw in de oven worden opgewarmd.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De Turkse keuken / Berthe Meijer

Muntthee (Turkije)

MUNTTHEE

water
1 eetlepel verse muntblaadjes
suiker of honing naar smaak


Breng water aan de kook. Kneus een eetlepel verse muntblaadjes tussen de vingers en doe ze in een theepot. Giet er kokend water op en laat 10 minuten trekken. Voeg desgewenst suiker of honing naar smaak toe.
Opmerking: Als men deze thee laat afkoelen kan hij koud, al of niet met ijsblokjes worden gedronken.

1 persoon

gebied : Turkije
gerechtsoort : drank

bron : De Turkse keuken / Berthe Meijer

Çay (Turkije)

ÇAY (THEE)

In Turkije drinkt men de hele dag door koffie en thee. Thee wordt gedronken uit kleine glaasjes en mierzoet maar ook zonder suiker. De thee die men in Turkije drinkt is te koop in Turkse winkels.

6 koffielepels thee
1½ liter kokend water


Reken 6 koffielepels thee op 1½ liter kokend water. Laat de thee 5 minuten trekken en vul indien gewenst de sterke thee aan met kokend water om hem te verdunnen.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : drank

bron : De Turkse keuken / Berthe Meijer

Koude citroen-muntlimonade (Turkije)

KOUDE CITROEN-MUNTLIMONADE

suikerklontjes
een citroen
een paar muntblaadjes
wat suiker
1 liter kokend water
meer suiker (desgewenst)
ijsklontjes


Wrijf met suikerklontjes over de schil van een citroen om ze te doortrekken van het geurige citroenaroma. Hak een paar muntblaadjes fijn en wrijf ze met wat suiker tot een pasta in een vijzel of op een plank, met de platte kant van een breed mes of de achterkant van een lepel.
Doe de klontjes in een kan met het uitgeperste sap van de citroen, de pasta van muntblaadjes en 1 liter kokend water. Voeg desgewenst meer suiker toe en laat alles afkoelen in de koelkast. Zeef het mengsel en serveer de limonade met ijsklontjes.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : drank

bron : De Turkse keuken / Berthe Meijer

Citroenlimonade met rozenwater (Turkije)

CITROENLIMONADE MET ROZENWATER

1 eetlepel citroensap
een scheutje rozenwater
water
ijsklontjes
suiker naar smaak
een rozenblaadje (desgewenst)


Doe in een glas 1 eetlepel citroensap, een scheutje rozenwater en vul het glas met water en ijsklontjes. Voeg suiker naar smaak toe. Als u rozenblaadjes hebt kunt u op elk glas een rozenblaadje laten drijven.

1 persoon

gebied : Turkije
gerechtsoort : drank

bron : De Turkse keuken / Berthe Meijer

Kweeperen op siroop (Turkije)

KWEEPEREN OP SIROOP

1 kilogram kweeperen, geschild en gehalveerd
500 gram suiker
sap van 1 citroen


Laat de gehalveerde kweeperen eerst een half uurtje in zoveel water dat ze onderstaan zachtjes koken en voeg er daarna de suiker en het citroensap aan toe.
Laat ze zachtjes in de stroop pocheren tot ze roze van kleur zijn. Laat ze afkoelen in de stroop en dien koud op. Schep op elke helft wat room, als u dat wilt.

4 - 8 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : nagerecht

bron : De Turkse keuken / Berthe Meijer

Incir Reçeli (Turkije)

INCIR REÇELI (VIJGEN OP SIROOP)

1 kilogram verse groene vijgen
500 gram suiker
5 deciliter water
sap van 1 citroen


Schil de vijgen en kook ze in ruim water tot ze transparant zijn. Laat ze uitlekken. Maak een suikerstroop van suiker, water en citroensap. Leg de natte vijgen in een pan naast elkaar en giet de stroop er overheen. Laat op een laag pitje met het deksel op de pan 5 minuten staan, tot de vijgen doortrokken zijn van de stroop en laat ze enkele uren in de stroop afkoelen.
Als dat nodig is kunt u meer stroop maken. Reken 1 deel water op 1 deel suiker. Dien koud op met kaymak, crème fraîche of stijfgeklopte slagroom.

6 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : nagerecht

bron : De Turkse keuken / Berthe Meijer

Karides 'Halicarnassus' (Turkije)

KARIDES ‘HALICARNASSUS’ (GEGRATINEERDE GARNALEN MET KAAS)

Als u diepvriesgarnalen koopt moet u deze eerst langzaam laten ontdooien, dit voorkomt dat ze taai worden.

24 gamba’s, middenmaat
3 eetlepels olijfolie
1middelgrote gesnipperde ui
2 fijngehakte knoflookteentjes
wat zeezout
versgemalen peper
1 eetlepel citroensap
4 gepelde tomaten (uit blik), fijngehakt en met vocht
1 laurierblad
75 gram grof geraspte Turkse kaas (kaşar peyniri) of gruyère
1 eetlepel olijfolie
2 eetlepels water
1 eetlepel verse fijngehakte peterselie
4 partjes citroen


Pel de garnalen en verwijder de zwarte ingewandstreng aan de rugzijde. Verhit de 3 eetlepels olie in een koekenpan en roerbak de garnalen met de gesnipperde ui en de gehakte knoflook gedurende 1 minuut. Doe de garnalen in een vuurvaste schotel. Doe dan citroensap, tomaten met vocht en laurierblad in de koekenpan en voeg peper en zout toe. Laat de saus even indikken en verdeel deze over de garnalen in de vuurvaste schotel.
Strooi de kaas erover en druppel er 1 eetlepel olie over en 2 eetlepels water. Zet de schotel 5 minuten in een voorverwarmde oven op 225°C tot de kaas is gesmolten. Dien op met de peterselie eroverheen gestrooid en de partjes citroen eromheen.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : De Turkse keuken / Berthe Meijer