DUITSE UIENSOEP
5 grote uien
600 gram geschrapte aardappelen
150 gram boerenmetworst
5 takjes peterselie
2 eetlepels boter of margarine
2 vleesbouillontabletten
zout
peper
Uien pellen en in ringen snijden. Aardappelen in blokjes snijden. Worst in stukjes snijden. In kopje peterselie fijnknippen.
In pan boter verhitten. Ui 5 minuten fruiten. Worst 3 minuten meebakken. Toevoegen: aardappelen, 1 liter water en bouillontabletten. Soep 15 minuten zachtjes laten koken. Op smaak brengen met zout en peper. Bestrooien met peterselie.
Lekker met stokbrood.
4 personen
voedingswaarde : 460 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 30 minuten
gebied : Duitsland
gerechtsoort : maaltijdsoep
bron : Tip augustus 1980
woensdag 14 augustus 2019
Spaghetti met mosselen
SPAGHETTI MET MOSSELEN
300 gram spaghetti
2 blikjes Spaanse mosselen in sherrysaus à 120 gram
100 gram geraspte belegen kaas
versgemalen peper
½ theelepel majoraan
2 takjes peterselie
In pan met water en zout spaghetti koken volgens gebruiksaanwijzing op pak. Intussen in steelpan mosselen met saus verwarmen. Door spaghetti scheppen: kaas, peper en majoraan. Overdoen in schaal. Mosselsaus erover schenken. Peterselie erboven fijnknippen.
Lekker met andijviesla.
4 personen
voedingswaarde : 435 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip augustus 1980
300 gram spaghetti
2 blikjes Spaanse mosselen in sherrysaus à 120 gram
100 gram geraspte belegen kaas
versgemalen peper
½ theelepel majoraan
2 takjes peterselie
In pan met water en zout spaghetti koken volgens gebruiksaanwijzing op pak. Intussen in steelpan mosselen met saus verwarmen. Door spaghetti scheppen: kaas, peper en majoraan. Overdoen in schaal. Mosselsaus erover schenken. Peterselie erboven fijnknippen.
Lekker met andijviesla.
4 personen
voedingswaarde : 435 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip augustus 1980
Gefrituurde inktvis met Indische saus (Indonesië)
GEFRITUURDE INKTVIS MET INDISCHE SAUS
5 eetlepels halfvette mayonaise
½ eetlepel ketjap
2 eetlepels sherry
¼ theelepel knoflookpoeder
zout
peper
2 takjes peterselie
400 gram verse inktvis
frituurvet
75 gram zelfrijzend bakmeel
1 ei
In kom sausje roeren van: mayonaise, ketjap, sherry en knoflookpoeder. Op smaak brengen met zout en peper. Peterselie in kopje fijnknippen. Inktvis onder koud stromend water afspoelen, met keukenpapier droogdeppen en in ringen of reepjes snijden. Vergiet bekleden met keukenpapier.
Frituurvet verhitten tot 175°C. Intussen schaal voorverwarmen. In kom glad beslag roeren van bakmeel, snufje zout, ei en 1 deciliter water. Inktvis door beslag halen. In frituurvet 1/3 deel in 2 minuten goudbruin bakken. In vergiet laten uitlekken. Rest van inktvis op zelfde wijze frituren. Op warme schaal scheppen. Bestrooien met peterselie. Opdienen met sausje.
Groentetip: rauwe bleekselderij met ananas.
4 personen
voedingswaarde : 360 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten
gebied : Indonesië
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip augustus 1980
5 eetlepels halfvette mayonaise
½ eetlepel ketjap
2 eetlepels sherry
¼ theelepel knoflookpoeder
zout
peper
2 takjes peterselie
400 gram verse inktvis
frituurvet
75 gram zelfrijzend bakmeel
1 ei
In kom sausje roeren van: mayonaise, ketjap, sherry en knoflookpoeder. Op smaak brengen met zout en peper. Peterselie in kopje fijnknippen. Inktvis onder koud stromend water afspoelen, met keukenpapier droogdeppen en in ringen of reepjes snijden. Vergiet bekleden met keukenpapier.
Frituurvet verhitten tot 175°C. Intussen schaal voorverwarmen. In kom glad beslag roeren van bakmeel, snufje zout, ei en 1 deciliter water. Inktvis door beslag halen. In frituurvet 1/3 deel in 2 minuten goudbruin bakken. In vergiet laten uitlekken. Rest van inktvis op zelfde wijze frituren. Op warme schaal scheppen. Bestrooien met peterselie. Opdienen met sausje.
Groentetip: rauwe bleekselderij met ananas.
4 personen
voedingswaarde : 360 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten
gebied : Indonesië
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip augustus 1980
Tahoe met kerriesaus
TAHOE MET KERRIESAUS
1 ui
1 bouillontablet
1 blok tahoe (300 gram)
1 eetlepel margarine
1 eetlepel kerriepoeder
1 teentje knoflook
2 eetlepels bloem
1 eetlepel koffieroom
Ui pellen en snipperen. In maatbeker met ¼ liter heet water bouillontablet oplossen. Tahoe in blokjes snijden. In braadpan margarine verhitten. Ui met kerrie 3 minuten fruiten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Bloem erdoor roeren. Al roerende bouillon toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Koffieroom en tahoe erdoor scheppen. 5 Minuten meewarmen.
Groentetip: aardappel gevuld met groenten.
4 personen
voedingswaarde : 415 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Tip augustus 1980
1 ui
1 bouillontablet
1 blok tahoe (300 gram)
1 eetlepel margarine
1 eetlepel kerriepoeder
1 teentje knoflook
2 eetlepels bloem
1 eetlepel koffieroom
Ui pellen en snipperen. In maatbeker met ¼ liter heet water bouillontablet oplossen. Tahoe in blokjes snijden. In braadpan margarine verhitten. Ui met kerrie 3 minuten fruiten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Bloem erdoor roeren. Al roerende bouillon toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Koffieroom en tahoe erdoor scheppen. 5 Minuten meewarmen.
Groentetip: aardappel gevuld met groenten.
4 personen
voedingswaarde : 415 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Tip augustus 1980
Hongaarse goulash (Hongarije)
HONGAARSE GOULASH
2 uien
1 rode paprika
1 groene paprika
500 gram runderlapjes
2 grote aardappelen
zout
peper
3 eetlepels boter of margarine
1 eetlepel paprikapoeder
1 teentje knoflook
4 eetlepels tomatenketchup
2 eetlepels zure room
Uien pellen en snipperen. Paprika’s wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden. Vlees in blokjes snijden. Aardappels schillen, wassen en in blokjes snijden.
Vlees bestrooien met zout en peper. In pan boter verhitten. Ui 3 minuten fruiten. Paprikapoeder toevoegen. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Vlees toevoegen en snel rondom bruinbakken. Tomatenketchup en 1 deciliter water erdoor roeren. Met deksel op pan 2 uur laten stoven. Aardappelen en paprika toevoegen. Nog 30 minuten laten sudderen. Van vuur af zure room erdoor roeren.
Lekker met rijst en paprikasalade.
4 personen
voedingswaarde : 325 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 170 minuten
gebied : Hongarije
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Tip augustus 1980
2 uien
1 rode paprika
1 groene paprika
500 gram runderlapjes
2 grote aardappelen
zout
peper
3 eetlepels boter of margarine
1 eetlepel paprikapoeder
1 teentje knoflook
4 eetlepels tomatenketchup
2 eetlepels zure room
Uien pellen en snipperen. Paprika’s wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden. Vlees in blokjes snijden. Aardappels schillen, wassen en in blokjes snijden.
Vlees bestrooien met zout en peper. In pan boter verhitten. Ui 3 minuten fruiten. Paprikapoeder toevoegen. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Vlees toevoegen en snel rondom bruinbakken. Tomatenketchup en 1 deciliter water erdoor roeren. Met deksel op pan 2 uur laten stoven. Aardappelen en paprika toevoegen. Nog 30 minuten laten sudderen. Van vuur af zure room erdoor roeren.
Lekker met rijst en paprikasalade.
4 personen
voedingswaarde : 325 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 170 minuten
gebied : Hongarije
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Tip augustus 1980
Kale Channa (Pakistan)
KALE CHANNA (ZWARTE KIKKERERWTEN IN TOMATEN-CHAMPIGNONSAUS)
250 gram zwarte kikkererwten
1½ liter water
6 eetlepels olie
2 theelepels karwijzaad
pijpje kaneel van 2½ centimeter
140 gram gehakte uien
4 fijngehakte teentjes knoflook
250 gram verse champignons, in plakjes
400 gram tomaten, vers of uit blik
4 theelepels korianderpoeder
2 theelepels komijnpoeder
1 theelepel geelwortelpoeder
1 theelepel rode of cayennepeper
1 theelepel gemalen peper
1 theelepel zout
2 - 3 eetlepels fijngehakte peterselie
Breng de bonen in 1½ liter water aan de kook en laat maximaal 15 minuten zachtjes koken. Doe daarna het deksel op de pan, draai het vuur uit en laat 3 uur staan.
Bak het komijnzaad en kaneelpijpje in de 6 eetlepels zeer hete olie, voeg de gehakte uien en de knoflook toe en fruit de uien geel. Voeg vervolgens de koriander, komijn en geelwortelpoeder en rode peper toe en laat even fruiten onder flink roeren. Voeg nu de plakjes champignons en de tomaten, eventueel met hun vocht, toe en fruit al roerend 1 minuut. Voeg het komplete uien-tomaten-champignonmengsel aan de bonen toe. Voeg ten slotte zwarte peper, zout en peterselie toe. Breng de bonen en hun vocht weer aan de kook.
Er kan zelf bepaald worden hoeveel bonennat er gebruikt wordt voordat het uien-tomaten-champignonmengsel erbij gedaan wordt, afhankelijk of een dikke dan wel een dunne saus of een (gekruide) bonensoep gewenst wordt.
4 personen
gebied : Pakistan
gerechtsoort : veganistisch gerecht
bron : De Pakistaanse keuken / Y. A. Coenders
250 gram zwarte kikkererwten
1½ liter water
6 eetlepels olie
2 theelepels karwijzaad
pijpje kaneel van 2½ centimeter
140 gram gehakte uien
4 fijngehakte teentjes knoflook
250 gram verse champignons, in plakjes
400 gram tomaten, vers of uit blik
4 theelepels korianderpoeder
2 theelepels komijnpoeder
1 theelepel geelwortelpoeder
1 theelepel rode of cayennepeper
1 theelepel gemalen peper
1 theelepel zout
2 - 3 eetlepels fijngehakte peterselie
Breng de bonen in 1½ liter water aan de kook en laat maximaal 15 minuten zachtjes koken. Doe daarna het deksel op de pan, draai het vuur uit en laat 3 uur staan.
Bak het komijnzaad en kaneelpijpje in de 6 eetlepels zeer hete olie, voeg de gehakte uien en de knoflook toe en fruit de uien geel. Voeg vervolgens de koriander, komijn en geelwortelpoeder en rode peper toe en laat even fruiten onder flink roeren. Voeg nu de plakjes champignons en de tomaten, eventueel met hun vocht, toe en fruit al roerend 1 minuut. Voeg het komplete uien-tomaten-champignonmengsel aan de bonen toe. Voeg ten slotte zwarte peper, zout en peterselie toe. Breng de bonen en hun vocht weer aan de kook.
Er kan zelf bepaald worden hoeveel bonennat er gebruikt wordt voordat het uien-tomaten-champignonmengsel erbij gedaan wordt, afhankelijk of een dikke dan wel een dunne saus of een (gekruide) bonensoep gewenst wordt.
4 personen
gebied : Pakistan
gerechtsoort : veganistisch gerecht
bron : De Pakistaanse keuken / Y. A. Coenders
Grao com Molho de Tomate (Douro en Minho, Portugal)
GRÃO COM MOLHO DE TOMATE (KIKKERERWTEN MET TOMATENMOES)
1 ui
1 teentje knoflook
1 rode paprika
1 gedroogde chilipeper
4 middelgrote rijpe tomaten
1 blik kikkererwten (400 gram)
4 eetlepels olijfolie
zout
(versgemalen) peper
2 takjes peterselie
Ui en knoflook pellen en snipperen. Paprika wassen, schoonmaken en in dunne reepjes snijden. Chilipeper verkruimelen. Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, ontvellen, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in kleine stukjes snijden. Kikkererwten laten uitlekken.
In ruime koekenpan olie verhitten en reepjes paprika op zeer laag vuur zacht bakken. Ui, knoflook, chilipeper en tomaten toevoegen en onafgedekt 20 minuten laten sudderen tot saus is ingedikt, regelmatig doorroeren. Kikkererwten toevoegen en 5 minuten meewarmen. Op smaak brengen met zout en peper. Peterselie erboven fijnknippen. De kikkererwten smaken lekker bij Stoofpot met gemarineerd varkensvlees.
4 personen
voedingswaarde : 180 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 30 minuten
gebied : Douro en Minho, Portugal
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Portugal : Een culinaire ontdekkingsreis door de streekkeukens van Douro en Minho, Estremadura en Ribatejo en de Algarve / Mieke van Laarhoven
1 ui
1 teentje knoflook
1 rode paprika
1 gedroogde chilipeper
4 middelgrote rijpe tomaten
1 blik kikkererwten (400 gram)
4 eetlepels olijfolie
zout
(versgemalen) peper
2 takjes peterselie
Ui en knoflook pellen en snipperen. Paprika wassen, schoonmaken en in dunne reepjes snijden. Chilipeper verkruimelen. Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, ontvellen, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in kleine stukjes snijden. Kikkererwten laten uitlekken.
In ruime koekenpan olie verhitten en reepjes paprika op zeer laag vuur zacht bakken. Ui, knoflook, chilipeper en tomaten toevoegen en onafgedekt 20 minuten laten sudderen tot saus is ingedikt, regelmatig doorroeren. Kikkererwten toevoegen en 5 minuten meewarmen. Op smaak brengen met zout en peper. Peterselie erboven fijnknippen. De kikkererwten smaken lekker bij Stoofpot met gemarineerd varkensvlees.
4 personen
voedingswaarde : 180 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 30 minuten
gebied : Douro en Minho, Portugal
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Portugal : Een culinaire ontdekkingsreis door de streekkeukens van Douro en Minho, Estremadura en Ribatejo en de Algarve / Mieke van Laarhoven
Kikkererwten met tomatensaus (Marokko)
KIKKERERWTEN MET TOMATENSAUS
In Marokko worden de kikkererwten na het weken soms gepeld. Ze zijn hierdoor eerder gaar maar het is een arbeidsintensief werk.
U kunt ook gare kikkererwten uit blik in de saus verwarmen. Reken voor deze hoeveelheid saus op 2 blikken à 400 gram.
250 gram gedroogde kikkererwten
1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 rode en 1 groene paprika
3 à 4 eetlepels fijngeknipte verse koriander
2½ eetlepel fijngeknipte peterselie
1 blik gepelde tomaten (nettogewicht circa 400 gram)
1½ eetlepel slaolie
1½ eetlepel olijfolie
1 à 2 theelepels paprikapoeder
1 theelepel vers gemalen zwarte peper
snufje saffraanpoeder
zout
1 theelepel gemalen komijn
Week de kikkererwten een nacht in ruim koud water. Kook de kikkererwten in vers water in circa 1 uur gaar. Maak intussen de saus. Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak de paprika’s schoon en snijd ze in stukjes. Snijd de tomaten in stukjes. Verwarm de olie en fruit hierin de stukjes ui, knoflook en paprika met het paprikapoeder, de peper en de saffraan. Voeg de tomaten met het sap, de koriander, de peterselie en 1½ deciliter warm water toe en laat de saus 30 minuten zachtjes koken. De saus moet niet te dun zijn. Giet de gare kikkererwten af. Roer ze door de saus en laat ze nog eens 10 minuten koken. Voeg tenslotte de komijn toe.
4 personen
land : Marokko
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Exotisch koken met kruiden / Anneke Ammerlaan
In Marokko worden de kikkererwten na het weken soms gepeld. Ze zijn hierdoor eerder gaar maar het is een arbeidsintensief werk.
U kunt ook gare kikkererwten uit blik in de saus verwarmen. Reken voor deze hoeveelheid saus op 2 blikken à 400 gram.
250 gram gedroogde kikkererwten
1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 rode en 1 groene paprika
3 à 4 eetlepels fijngeknipte verse koriander
2½ eetlepel fijngeknipte peterselie
1 blik gepelde tomaten (nettogewicht circa 400 gram)
1½ eetlepel slaolie
1½ eetlepel olijfolie
1 à 2 theelepels paprikapoeder
1 theelepel vers gemalen zwarte peper
snufje saffraanpoeder
zout
1 theelepel gemalen komijn
Week de kikkererwten een nacht in ruim koud water. Kook de kikkererwten in vers water in circa 1 uur gaar. Maak intussen de saus. Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak de paprika’s schoon en snijd ze in stukjes. Snijd de tomaten in stukjes. Verwarm de olie en fruit hierin de stukjes ui, knoflook en paprika met het paprikapoeder, de peper en de saffraan. Voeg de tomaten met het sap, de koriander, de peterselie en 1½ deciliter warm water toe en laat de saus 30 minuten zachtjes koken. De saus moet niet te dun zijn. Giet de gare kikkererwten af. Roer ze door de saus en laat ze nog eens 10 minuten koken. Voeg tenslotte de komijn toe.
4 personen
land : Marokko
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Exotisch koken met kruiden / Anneke Ammerlaan
Salade van kikkererwten, tomaten en bulghur (Syrië)
SALADE VAN KIKKERERWTEN, TOMATEN EN BULGHUR
100 gram kikkererwten, een nacht voorgeweekt
1 middelgrote ui, kleingesneden
2 eetlepels olie
200 gram tomaten uit blik, in stukken gesneden
100 gram bulghur, middelfijn
3 deciliter water
zout
versgemalen peper
Zet de kikkererwten op met voldoende schoon water. Breng ze aan de kook en laat ze minstens 10 minuten flink doorkoken. Laat ze daarna 1 tot 1 ½ uur koken tot ze zacht zijn. Giet ze af.
Bak de uisnippers in de olie tot ze zacht zijn. Voeg de tomaten toe en laat ze 5 minuten pruttelen tot de saus begint in te dikken. Voeg bulghur, water, de kikkererwten, peper en zout toe.
Doe het deksel op de pan en laat alles 20 minuten zachtjes pruttelen.
2 - 4 personen
gebied : Syrië
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Het Midden-Oosten : De Arabische keukens / Jenny Ridgwell
100 gram kikkererwten, een nacht voorgeweekt
1 middelgrote ui, kleingesneden
2 eetlepels olie
200 gram tomaten uit blik, in stukken gesneden
100 gram bulghur, middelfijn
3 deciliter water
zout
versgemalen peper
Zet de kikkererwten op met voldoende schoon water. Breng ze aan de kook en laat ze minstens 10 minuten flink doorkoken. Laat ze daarna 1 tot 1 ½ uur koken tot ze zacht zijn. Giet ze af.
Bak de uisnippers in de olie tot ze zacht zijn. Voeg de tomaten toe en laat ze 5 minuten pruttelen tot de saus begint in te dikken. Voeg bulghur, water, de kikkererwten, peper en zout toe.
Doe het deksel op de pan en laat alles 20 minuten zachtjes pruttelen.
2 - 4 personen
gebied : Syrië
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Het Midden-Oosten : De Arabische keukens / Jenny Ridgwell
Gegrilleerde lamskarbonade
GEGRILLEERDE LAMSKARBONADE
1 teentje knoflook
3 eetlepels olie
2 eetlepels tomatenketchup
1½ theelepel rozemarijnpoeder
½ theelepel chilipoeder
versgemalen peper
4 lamskarbonades
zout
1 takje peterselie
Grill voorverwarmen op hoogste stand. Knoflook pellen en boven kommetje uitpersen. Toevoegen: olie, tomatenketchup, rozemarijn, chilipoeder en peper. Tot sausje roeren. Hiermee vlees bestrijken. Vlees op rooster leggen. Rooster in midden van grill schuiven. Lekbak eronder schuiven. Vlees in 10 minuten aan elke kant bruin grilleren. Regelmatig bestrijken met sausje. Bestrooien met zout. Op schaal leggen. Garneren met peterselie. Groentetip: snijbonen met kruiden.
4 personen
voedingswaarde : 340 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Tip augustus 1982
1 teentje knoflook
3 eetlepels olie
2 eetlepels tomatenketchup
1½ theelepel rozemarijnpoeder
½ theelepel chilipoeder
versgemalen peper
4 lamskarbonades
zout
1 takje peterselie
Grill voorverwarmen op hoogste stand. Knoflook pellen en boven kommetje uitpersen. Toevoegen: olie, tomatenketchup, rozemarijn, chilipoeder en peper. Tot sausje roeren. Hiermee vlees bestrijken. Vlees op rooster leggen. Rooster in midden van grill schuiven. Lekbak eronder schuiven. Vlees in 10 minuten aan elke kant bruin grilleren. Regelmatig bestrijken met sausje. Bestrooien met zout. Op schaal leggen. Garneren met peterselie. Groentetip: snijbonen met kruiden.
4 personen
voedingswaarde : 340 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Tip augustus 1982
Worteltjes met bruine bonen en olijven
WORTELTJES MET BRUINE BONEN EN OLIJVEN
500 gram worteltjes
zout
2 kruidnagels
1 pot bruine bonen (720 gram)
2 eetlepels olie
1 eetlepel citroensap
versgemalen peper
½ theelepel bonenkruid
12 groene olijven
Worteltjes wassen en in plakjes snijden.
In pan weinig water, zout en kruidnagels aan de kook brengen. Worteltjes in 15 minuten gaarkoken. In andere pan bruine bonen in eigen vocht 5 minuten zachtjes verwarmen. Intussen in kommetje sausje roeren van: olie, citroensap, zout, peper en bonenkruid. Worteltjes en bruine bonen afgieten. Kruidnagels verwijderen. Overdoen in schaal. Olijven erdoor scheppen. Sausje erover schenken. Direct opdienen.
4 personen
voedingswaarde : 280 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip augustus 1979
500 gram worteltjes
zout
2 kruidnagels
1 pot bruine bonen (720 gram)
2 eetlepels olie
1 eetlepel citroensap
versgemalen peper
½ theelepel bonenkruid
12 groene olijven
Worteltjes wassen en in plakjes snijden.
In pan weinig water, zout en kruidnagels aan de kook brengen. Worteltjes in 15 minuten gaarkoken. In andere pan bruine bonen in eigen vocht 5 minuten zachtjes verwarmen. Intussen in kommetje sausje roeren van: olie, citroensap, zout, peper en bonenkruid. Worteltjes en bruine bonen afgieten. Kruidnagels verwijderen. Overdoen in schaal. Olijven erdoor scheppen. Sausje erover schenken. Direct opdienen.
4 personen
voedingswaarde : 280 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip augustus 1979
Gebakken kabeljauwmoot
GEBAKKEN KABELJAUWMOOT
4 kabeljauwmoten à 150 gram
2 takjes peterselie
2 tomaten
6 eetlepels bloem
5 eetlepels paneermeel
zout
2 theelepels viskruiden
7 eetlepels olie
peper
1 eetlepel geraspte belegen kaas
Vis met koud water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. In kopje peterselie fijnknippen. Tomaten wassen en halveren. In diep bord glad papje roeren van bloem en 1 deciliter koud water. Op plat bord paneermeel strooien. Vergiet met keukenpapier bekleden.
Vis inwrijven met zout en viskruiden. Eerst door bloempapje, vervolgens door paneermeel wentelen. In koekenpan olie verhitten. Vis aan beide zijden in 15 minuten goudbruin en gaar bakken. Intussen schaal voorverwarmen. Vis in vergiet laten uitdruipen. Op warme schaal leggen. Garneren met tomaat en peterselie. Tomaat bestrooien met zout, peper en kaas.
Groentetip: gesmoorde koolrabi.
4 personen
voedingswaarde : 450 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 25 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Tip augustus 1979
4 kabeljauwmoten à 150 gram
2 takjes peterselie
2 tomaten
6 eetlepels bloem
5 eetlepels paneermeel
zout
2 theelepels viskruiden
7 eetlepels olie
peper
1 eetlepel geraspte belegen kaas
Vis met koud water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. In kopje peterselie fijnknippen. Tomaten wassen en halveren. In diep bord glad papje roeren van bloem en 1 deciliter koud water. Op plat bord paneermeel strooien. Vergiet met keukenpapier bekleden.
Vis inwrijven met zout en viskruiden. Eerst door bloempapje, vervolgens door paneermeel wentelen. In koekenpan olie verhitten. Vis aan beide zijden in 15 minuten goudbruin en gaar bakken. Intussen schaal voorverwarmen. Vis in vergiet laten uitdruipen. Op warme schaal leggen. Garneren met tomaat en peterselie. Tomaat bestrooien met zout, peper en kaas.
Groentetip: gesmoorde koolrabi.
4 personen
voedingswaarde : 450 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 25 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Tip augustus 1979
Tahoe met groentenmix
TAHOE MET GROENTENMIX
450 gram tahoe (1 ½ blok)
1 eetlepel ketjap
zout
peper
tabasco
vloeibaar aroma
1 pak groentenmix Poesta (diepvries) à 300 gram
1 ui
200 gram champignons
3 eetlepels olie
2 takjes peterselie
Tahoe in blokjes van 1 centimeter snijden. In diep bord sausje roeren van: ketjap, zout, peper, enkele druppels tabasco en aroma. Hierdoor tahoe wentelen en 10 minuten laten intrekken. In pan met weinig water en zout groentenmix in 8 minuten gaarkoken. Ui pellen en snipperen. Champignons wassen en in plakjes snijden. In braadpan olie verhitten. Tahoe lichtbruin bakken. Ui meefruiten. Champignons toevoegen. Meebakken tot vocht is verdampt. Groente erdoor scheppen. Peterselie erboven fijnknippen.
4 personen
voedingswaarde : 210 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : veganistisch gerecht
bron : Tip augustus 1979
450 gram tahoe (1 ½ blok)
1 eetlepel ketjap
zout
peper
tabasco
vloeibaar aroma
1 pak groentenmix Poesta (diepvries) à 300 gram
1 ui
200 gram champignons
3 eetlepels olie
2 takjes peterselie
Tahoe in blokjes van 1 centimeter snijden. In diep bord sausje roeren van: ketjap, zout, peper, enkele druppels tabasco en aroma. Hierdoor tahoe wentelen en 10 minuten laten intrekken. In pan met weinig water en zout groentenmix in 8 minuten gaarkoken. Ui pellen en snipperen. Champignons wassen en in plakjes snijden. In braadpan olie verhitten. Tahoe lichtbruin bakken. Ui meefruiten. Champignons toevoegen. Meebakken tot vocht is verdampt. Groente erdoor scheppen. Peterselie erboven fijnknippen.
4 personen
voedingswaarde : 210 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : veganistisch gerecht
bron : Tip augustus 1979
Gebakken cornedbeef
GEBAKKEN CORNEDBEEF
1 zachtzure appel
3 eetlepels boter of margarine
2 plakken cornedbeef à 200 gram
½ theelepel gemberpoeder
4 plakjes jong belegen kaas à 25 gram
1 eetlepel bakgember
Met appelboor klokhuis uit appel boren. Appel schillen en in 4 plakken snijden. In koekenpan 1 eetlepel boter verhitten. Plakken appel aan beide zijden in 2 minuten lichtbruin bakken. Cornedbeef halveren. Inwrijven met gemberpoeder. Appel uit pan scheppen. In koekenpan rest van boter verhitten. Cornedbeef aan beide zijden 2 minuten bakken. Op elke plak cornedbeef plak appel en kaas leggen. Bakgember erover verdelen. Met deksel op pan kaas in 5 minuten laten smelten. Op schaal leggen.
Groentetip: Bietjes met appel.
4 personen
voedingswaarde : 485 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Tip augustus 1979
1 zachtzure appel
3 eetlepels boter of margarine
2 plakken cornedbeef à 200 gram
½ theelepel gemberpoeder
4 plakjes jong belegen kaas à 25 gram
1 eetlepel bakgember
Met appelboor klokhuis uit appel boren. Appel schillen en in 4 plakken snijden. In koekenpan 1 eetlepel boter verhitten. Plakken appel aan beide zijden in 2 minuten lichtbruin bakken. Cornedbeef halveren. Inwrijven met gemberpoeder. Appel uit pan scheppen. In koekenpan rest van boter verhitten. Cornedbeef aan beide zijden 2 minuten bakken. Op elke plak cornedbeef plak appel en kaas leggen. Bakgember erover verdelen. Met deksel op pan kaas in 5 minuten laten smelten. Op schaal leggen.
Groentetip: Bietjes met appel.
4 personen
voedingswaarde : 485 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Tip augustus 1979
Tunesische soep (Tunesië)
TUNESISCHE SOEP
1 teentje knoflook
1 lombok (rode peper)
2 citroenen
3 eetlepels (olijf)olie
500 gram (lams)poulet
1 blikje tomatenpuree (150 gram)
mespunt sambal oelek
¼ theelepel karwijzaad
1 eetlepel kappertjes
150 gram griesmeel
4 muntblaadjes (gedroogd)
zout
Knoflook pellen. Rode peper fijnsnijden. Citroenen wassen. 1 In plakjes snijden, andere uitpersen.
In braadpan olie verhitten. Toevoegen: vlees, tomatenpuree, sambal, karwijzaad en rode peper. Knoflook erboven uitpersen. Na 5 minuten ½ deciliter heet water erdoor roeren. Met deksel op pan 10 minuten koken. Erdoor roeren: kappertjes, citroenstukjes en 2 liter water. Aan de kook brengen. Al roerende met houten lepel griesmeel erin strooien. Muntblaadjes toevoegen. Met deksel op pan nog 15 minuten zachtjes koken. Op smaak brengen met zout en citroensap.
4 personen
gebied : Tunesië
gerechtsoort : soep
bron : Mevrouw W. Baaroun-Versteeg, in Tip augustus 1979
1 teentje knoflook
1 lombok (rode peper)
2 citroenen
3 eetlepels (olijf)olie
500 gram (lams)poulet
1 blikje tomatenpuree (150 gram)
mespunt sambal oelek
¼ theelepel karwijzaad
1 eetlepel kappertjes
150 gram griesmeel
4 muntblaadjes (gedroogd)
zout
Knoflook pellen. Rode peper fijnsnijden. Citroenen wassen. 1 In plakjes snijden, andere uitpersen.
In braadpan olie verhitten. Toevoegen: vlees, tomatenpuree, sambal, karwijzaad en rode peper. Knoflook erboven uitpersen. Na 5 minuten ½ deciliter heet water erdoor roeren. Met deksel op pan 10 minuten koken. Erdoor roeren: kappertjes, citroenstukjes en 2 liter water. Aan de kook brengen. Al roerende met houten lepel griesmeel erin strooien. Muntblaadjes toevoegen. Met deksel op pan nog 15 minuten zachtjes koken. Op smaak brengen met zout en citroensap.
4 personen
gebied : Tunesië
gerechtsoort : soep
bron : Mevrouw W. Baaroun-Versteeg, in Tip augustus 1979
Abonneren op:
Posts (Atom)