ZOMERPREI
400 gram prei
1 potje basilicumspread of pesto à 180 gram
50 gram olijven
3 à 4 eetlepels geraspte kokos
verse basilicum
olijfolie
Prei in de lengte halveren, uitspoelen, klein snijden en in 5 à 10 minuten gaar stoven in olie en een klein scheutje water. Olijven in ringetjes snijden. Basilicum in stukjes scheuren. Olijven, basilicumspread, kokos en basilicum door de prei roeren.
Lekker met pasta of rijst en een tomatensalade
4 personen
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Odinieuws Klein 2006/29 (21 juli)
zondag 17 september 2017
Zomerparade
ZOMERPARADE (APPELSAP MET FRUIT)
1 mandarijn
50 gram rode bessen
1 banaan
½ mango
appelsap
Mandarijn, banaan en mango in stukjes snijden. Fruit verdelen over 2 longdrinkglazen. Glazen opvullen met appelsap. Dit fruitige zomerdrankje wordt lekkerder wanneer je het fruit een uurtje in het sap laat trekken.
2 personen
gerechtsoort : drank
bron : Odinieuws Fruit 2006/29 (21 juli)
1 mandarijn
50 gram rode bessen
1 banaan
½ mango
appelsap
Mandarijn, banaan en mango in stukjes snijden. Fruit verdelen over 2 longdrinkglazen. Glazen opvullen met appelsap. Dit fruitige zomerdrankje wordt lekkerder wanneer je het fruit een uurtje in het sap laat trekken.
2 personen
gerechtsoort : drank
bron : Odinieuws Fruit 2006/29 (21 juli)
Variaties met mango
VARIATIES MET MANGO
1 mango
sap van 1 sinaasappel
sap van ½ citroen
eventueel een paar blaadjes munt
Schil de rijpe mango en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Meng sinaasappelsap en citroensap en meng dit met de stukjes mango. Serveer in glazen met naar wens een paar blaadjes munt
Variatie met roomijs en wafeltje: Neem glazen ijscoupes, schep in elk een bolletje roomijs en voeg er de mango met sap aan toe. Steek er een wafeltje of knijpertje in en serveer.
Variatie met kwark: Meng mango met het sap door volle kwark.
Variatie met vanille-, chocolade- of karamelpudding: Vul een dessertschaaltje voor de helft met de pudding. Schep er het mangomengsel op en maak het toetje compleet met een dot slagroom en een paar chocolade koffieboontjes en kaneel.
2 personen
gerechtsoort : nagerecht
bron : Odinieuws Fruit 2006/29 (21 juli)
1 mango
sap van 1 sinaasappel
sap van ½ citroen
eventueel een paar blaadjes munt
Schil de rijpe mango en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Meng sinaasappelsap en citroensap en meng dit met de stukjes mango. Serveer in glazen met naar wens een paar blaadjes munt
Variatie met roomijs en wafeltje: Neem glazen ijscoupes, schep in elk een bolletje roomijs en voeg er de mango met sap aan toe. Steek er een wafeltje of knijpertje in en serveer.
Variatie met kwark: Meng mango met het sap door volle kwark.
Variatie met vanille-, chocolade- of karamelpudding: Vul een dessertschaaltje voor de helft met de pudding. Schep er het mangomengsel op en maak het toetje compleet met een dot slagroom en een paar chocolade koffieboontjes en kaneel.
2 personen
gerechtsoort : nagerecht
bron : Odinieuws Fruit 2006/29 (21 juli)
Andijvie-kokos-soep
ANDIJVIE-KOKOS-SOEP
1 krop andijvie
½ blikje kokosmelk
1 theelepel kerriepoeder
¼ theelepel cayennepeper
zeezout naar smaak
sap van ½ citroen
Ui fijnsnijden en fruiten in olie. Water toevoegen en aan de kook brengen. Andijvie wassen, in smalle reepjes snijden, toevoegen en in 5 à 10 minuten gaarkoken. Citroen uitpersen. Kokosmelk, citroensap, kerriepoeder, zout en cayennepeper toevoegen.
4 personen
gerechtsoort : soep
bron : Odinieuws Fruit 2005/26 (1 juli)
1 krop andijvie
½ blikje kokosmelk
1 theelepel kerriepoeder
¼ theelepel cayennepeper
zeezout naar smaak
sap van ½ citroen
Ui fijnsnijden en fruiten in olie. Water toevoegen en aan de kook brengen. Andijvie wassen, in smalle reepjes snijden, toevoegen en in 5 à 10 minuten gaarkoken. Citroen uitpersen. Kokosmelk, citroensap, kerriepoeder, zout en cayennepeper toevoegen.
4 personen
gerechtsoort : soep
bron : Odinieuws Fruit 2005/26 (1 juli)
Broccoli met ui
BROCCOLI MET UI
350 gram broccoli
150 gram ui, in ringen
1 knoflookteen, gesneden
een scheut olijfolie
peper
zout
Snijd de broccoli in roosjes, schil de stelen en snijd deze in stukjes. Blancheer de groente 5 minuten in kokend water en giet ze af. Fruit ui en knoflook in de olijfolie en voeg als de uien goed zacht zijn de broccolistukjes en rozemarijn toe. Laat het geheel op een laag pitje 5 tot 10 minuten sudderen. Maak het op smaak met peper en zout.
Serveer met bijvoorbeeld rijst en tempé of aardappels en gehakt.
Deze schotel kunt u nog gevarieerder maken met toevoeging van stukjes paprika en tomaat.
2 personen
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Odinieuws Klein 2005/28 (15 juli)
350 gram broccoli
150 gram ui, in ringen
1 knoflookteen, gesneden
een scheut olijfolie
peper
zout
Snijd de broccoli in roosjes, schil de stelen en snijd deze in stukjes. Blancheer de groente 5 minuten in kokend water en giet ze af. Fruit ui en knoflook in de olijfolie en voeg als de uien goed zacht zijn de broccolistukjes en rozemarijn toe. Laat het geheel op een laag pitje 5 tot 10 minuten sudderen. Maak het op smaak met peper en zout.
Serveer met bijvoorbeeld rijst en tempé of aardappels en gehakt.
Deze schotel kunt u nog gevarieerder maken met toevoeging van stukjes paprika en tomaat.
2 personen
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Odinieuws Klein 2005/28 (15 juli)
Zomerworteltjes met peterselie
ZOMERWORTELTJES MET PETERSELIE
1 bos bospeen
1 deciliter bouillon
1 eetlepel citroensap
een paar takjes peterselie, fijngehakt
flinke scheut olie om in te bakken
Puntjes en loof verwijderen en de bospeen in schuine plakjes van 1 centimeter snijden. Plakjes al omscheppend een paar minuten bakken in hete olie. Vuur lager zetten, bouillon en citroensap toevoegen en al omscheppend in 5 - 7 minuten gaarstoven. Peterselie erdoor scheppen en nog 1 minuut meestoven.
Lekker met rijst, vis en bijvoorbeeld mosterdsaus.
2 personen
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Odinieuws Klein 2004/29 (16 juli)
1 bos bospeen
1 deciliter bouillon
1 eetlepel citroensap
een paar takjes peterselie, fijngehakt
flinke scheut olie om in te bakken
Puntjes en loof verwijderen en de bospeen in schuine plakjes van 1 centimeter snijden. Plakjes al omscheppend een paar minuten bakken in hete olie. Vuur lager zetten, bouillon en citroensap toevoegen en al omscheppend in 5 - 7 minuten gaarstoven. Peterselie erdoor scheppen en nog 1 minuut meestoven.
Lekker met rijst, vis en bijvoorbeeld mosterdsaus.
2 personen
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Odinieuws Klein 2004/29 (16 juli)
Broccoli met maïs en bosuitje
BROCCOLI MET MAÏS EN BOSUITJE
800 gram broccoli
2 bosuitjes
1 potje maïs
2 theelepels paprikapoeder
scheutje olijfolie
azijn of citroensap
peper
zout
basilicum naar smaak
Was de broccoli en snijd ze in kleine stukjes. Blancheer de broccolistukjes 3 minuten in kokend water en laat ze in een vergiet uitlekken. Verhit de olie en voeg er de broccolistukjes en paprikapoeder aan toe. Roerbak de broccoli beetgaar. Voeg er de maïskorrels en in ringen gesneden bosuitjes aan toe en laat dit heel even mee bakken. Laat het mengsel iets afkoelen en meng er in een schaal de dressing van olie, azijn of citroensap en peper en zout en fijngesneden basilicum door. Laat de dressing er minimaal een kwartiertje intrekken en serveer.
Lekker bij gebakken aardappelen en een vegetarische burger.
4 personen
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Odinieuws Klein 2004/29 (16 juli)
800 gram broccoli
2 bosuitjes
1 potje maïs
2 theelepels paprikapoeder
scheutje olijfolie
azijn of citroensap
peper
zout
basilicum naar smaak
Was de broccoli en snijd ze in kleine stukjes. Blancheer de broccolistukjes 3 minuten in kokend water en laat ze in een vergiet uitlekken. Verhit de olie en voeg er de broccolistukjes en paprikapoeder aan toe. Roerbak de broccoli beetgaar. Voeg er de maïskorrels en in ringen gesneden bosuitjes aan toe en laat dit heel even mee bakken. Laat het mengsel iets afkoelen en meng er in een schaal de dressing van olie, azijn of citroensap en peper en zout en fijngesneden basilicum door. Laat de dressing er minimaal een kwartiertje intrekken en serveer.
Lekker bij gebakken aardappelen en een vegetarische burger.
4 personen
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Odinieuws Klein 2004/29 (16 juli)
Pittig zoetzuur van appel en ui
PITTIG ZOETZUUR VAN APPEL EN UI
700 gram appels
2 uien
1 - 2 tenen knoflook
een stukje verse gember, geraspt, of gekonfijte gember, in kleine stukjes
½ theelepel geelwortelpoeder
een mespuntje cayennepeper
zout
2 deciliter (appel)azijn
100 gram (bruine basterd) suiker
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine stukjes. Snipper ui en knoflook. Kook ui, knoflook en appelstukjes met azijn in een roestvrijstalen of geëmailleerde pan tot de massa zacht en gaar is. Voeg alle overgebleven ingrediënten toe en laat de massa op een laag pitje nog een tijdje doorkoken. Maak twee jampotjes met goed afsluitbare deksels schoon met heet water en soda. Vul de potten met de kokendhete massa en sluit ze meteen. Laat het zoetzuur minimaal een paar weken staan om de smaak goed in te laten trekken alvorens het te gebruiken.
4 personen
gerechtsoort : inmaak (hartig)
bron : Odinieuws Fruit 2004/29 (16 juli)
700 gram appels
2 uien
1 - 2 tenen knoflook
een stukje verse gember, geraspt, of gekonfijte gember, in kleine stukjes
½ theelepel geelwortelpoeder
een mespuntje cayennepeper
zout
2 deciliter (appel)azijn
100 gram (bruine basterd) suiker
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine stukjes. Snipper ui en knoflook. Kook ui, knoflook en appelstukjes met azijn in een roestvrijstalen of geëmailleerde pan tot de massa zacht en gaar is. Voeg alle overgebleven ingrediënten toe en laat de massa op een laag pitje nog een tijdje doorkoken. Maak twee jampotjes met goed afsluitbare deksels schoon met heet water en soda. Vul de potten met de kokendhete massa en sluit ze meteen. Laat het zoetzuur minimaal een paar weken staan om de smaak goed in te laten trekken alvorens het te gebruiken.
4 personen
gerechtsoort : inmaak (hartig)
bron : Odinieuws Fruit 2004/29 (16 juli)
Abonneren op:
Posts (Atom)