vrijdag 28 april 2023

Κεφαλοτύρι Σαγανάκι (Kreta, Griekenland)

ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ ΣΑΓΑΝΑΚΙ (GEFRITUURDE KEFALOTIRI)

Kefalotiri is een fantastische Griekse kaas, die is gemaakt van schapenmelk. Hij lijkt een beetje op de Italiaanse pecorino. De kaas wordt zowel op Kreta als in Epirus gemaakt en is seizoensgebonden. Lukt het u niet om kefalotiri te krijgen, dan kunt u het beste pecorino gebruiken.

50 gram ongezouten boter
60 milliliter olijfolie
300 gram kefalotiri-kaas
een grote kom met ijswater
bloem met zout en versgemalen zwarte peper voor het korstje


Verhit de boter en olie in een koekenpan.
Snijd de kefalotiri in reepjes en leg ze 30 seconden lang in koud water. Hierdoor blijft de bloem aan de kaas plakken en komt er een korstje op.
Rol de kaas door de bloem en frituur de reepjes tot ze knapperig en goudbruin van buiten zijn en de kaas van binnen gesmolten is. Serveer de kaasstaafjes terwijl ze nog heet zijn.

4 personen

gebied : Kreta, Griekenland
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Echt Grieks : 100 Recepten uit de keuken van The Real Greek / Theodore Kyriakou & Charles Campion

Khirino me Kithonia (Griekenland)

KHIRINO ME KITHONIA (VARKENSVLEES MET KWEEPEREN)

1½ kilogram varkenslappen
500 gram rijpe tomaten of 2 volle theelepels tomatenpuree
200 gram suiker
2 kilogram kweeperen
kaneel
zout
versgemalen peper


Snijd de lappen in blokken en verwijder zo mogelijk de vette randen. Bak dit spek op laag vuur in een pan met schuine deksel langzaam uit. Haal de spekjes eruit en zet de vlam nu hoog. Schroei de blokken vlees snel aan alle kanten aan, voeg peper, zout en een mespunt kaneel toe, schep om en voeg een scheut warm water toe zodat het vlees net onder komt te staan. Laat het vlees daarna zachtjes trekken tot het halfgaar is (na een uur zowat). Schil ondertussen de kweeperen met een scherp mes, snijd ze in dunne plakken en laat deze met suiker bestrooid een half uur sap trekken. Schik de plakken daarna over het vlees en giet daar ook het sap overheen. Zwenk de pan voorzichtig zodat het sap overal kan doordringen en laat vlees en kweeperen nog een uurtje sudderen.

6 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De Griekse keuken bij u thuis / Joyce Stubbs

Croustade gevuld met tonijn

CROUSTADE GEVULD MET TONIJN

2 sneetjes wit brood
1 sjalotje
1 stukje courgette van 4 centimeter
1 blikje tonijn in olie (nettogewicht 200 gram)
1 teentje knoflook
3 eetlepels chilisaus
1 theelepel majoraan
½ eetlepel kappertjes
zout
peper
25 gram zachte kruidenboter
1 eetlepel Parmezaanse kaas


Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Rooster het brood. Pel en snipper het sjalotje. Snijd de courgette in blokjes. Giet de tonijn boven een koekenpan af en verhit de olie. Fruit het sjalotje en de courgette even aan. Pers de knoflook erboven uit. Schep de tonijn, de chilisaus, de majoraan, de kappertjes en zout en peper erdoor. Verwarm dit 4 minuten zachtjes. Besmeer de sneetjes aan 2 kanten met kruidenboter en druk ze elk in een laag taartvormpje (doorsnede 10 centimeter). Druk ze goed aan. Bak de croustades 5 centimeter onder het grillelement in 1 – 2 minuten bruin. Zet de croustades op 2 bordjes en schep het tonijnmengsel erin. Strooi de Parmezaanse kaas erover.

2 personen

voedingswaarde : 420 kcal p.p.
bereidingstijd : 13 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Menu 21 april 1993

Anginares Salata (Griekenland)

ANGINARES SALATA (ARTISJOKKENSALADE)

6 – 8 artisjokken
1½ liter water
½ theelepel zout
sap van 2 citroenen
geraspte schil van ½ (onbehandelde) citroen
een beetje olijfolie


De artisjokken schoonmaken. Het water met het zout aan de kook brengen. De schoongemaakte artisjokken met het sap van 1 citroen en de citroenrasp aan het water toevoegen en 45 minuten laten koken. De artisjokken uit het kookwater halen, laten uitlekken en afhankelijk van de grootte in vieren of achten snijden. De stukjes artisjok met de rest van het citroensap en de olijfolie bedruipen.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 20 / 45 minuten

gebied : Griekenland
gerechtsoort : salade

bron : Originele Griekse keuken : Oorspronkelijke recepten en praktische tips / Adelheid Vossiniotis

Γαρδίτες σαγανάκι με Φέτα (Kaap Sounion, Attica, Griekenland)

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΦΕΤΑ (GARNALEN MET FETA EN TOMATENSAUS)

Bij de eerste warme zonnestralen zetten de restauranthouders langs de zee hun tafeltjes buiten. Dit gerecht is dan een absolute aanrader. Het lijkt wel alsof heel Athene naar Sounio komt om garnalen te eten. Probeer de grootste, verste garnalen die er zijn te krijgen. Verse garnalen glanzen, ruiken naar de zee en hoeven niet afgespoeld te worden.

750 milliliter tomatensaus
250 gram verkruimelde feta
50 milliliter olijfolie
1 bos gesnipperde lente-uitjes
3 uitgeperste teentjes knoflook
2 eetlepels verse tijmblaadjes
16 garnalen (à 40 gram)
70 milliliter ouzo
30 milliliter olijfolie extra vergine
versgemalen zwarte peper


Verwarm de oven voor op 180°C. Giet de tomatensaus in een grote platte ovenschaal. Verdeel de feta erover en zet de schaal 5 minuten in de oven tot de feta is gesmolten.
Verhit 25 milliliter gewone olijfolie in een grote koekenpan. Doe de lente-uitjes, het knoflook en de tijm in de pan. Fruit alles 5 minuten of tot de uien zacht zijn en roer ze dan door de tomatensaus in de ovenschaal. Zet de schaal terug in de oven om hem warm te houden.
Zet de koekenpan weer op het vuur, giet er de resterende gewone lijfolie in en schroei daarin de garnalen in 2 à 3 minuten dicht. Flambeer met de ouzo. Voeg, zodra de vlammen zijn geblust, de garnalen en het vocht toe aan de schaal met tomatensaus. Breng het gerecht op smaak met zwarte peper en meng alles goed. Zet het nog 10 minuten in de oven om alle smaakstoffen goed in te laten trekken.
Haal de schotel uit de oven en giet de olijfolie erover. Serveer het gerecht zodra het enigszins is afgekoeld.

4 personen

gebied : Kaap Sounion, Attica, Griekenland
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Echt Grieks : 100 Recepten uit de keuken van The Real Greek / Theodore Kyriakou & Charles Campion

Γίγαντες Πλακί (West-Macedonië, Griekenland)

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΛΑΚΙ (GIGANDES PLAKI)

Zorg voor bonen van uitstekende kwaliteit. In oosterse winkeltjes kunt u bonen vinden die ‘gigandes’ (olifantsbonen) worden genoemd; daarom heet dit gerecht dan ook ‘Gigandes plaki’. De beste bonen komen uit Macedonië en Epirus; de oogst ligt in de herfst in de winkels. Ze zijn zoeter van smaak en minder taai dan de bonen die afkomstig zijn van de vorige oogst.

500 gram olifantsbonen
2 rode uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijngesneden
80 – 100 milliliter olijfolie
150 gram tomaten, ontveld en in blokjes
1 wortel, fijngesneden
2 stengels selderie (inclusief blad), fijngesneden
2 laurierblaadjes
1 eetlepel verse tijm
2 eetlepels peterselie, fijngehakt
zeezout
versgemalen zwarte peper


Was de bonen en laat ze een nacht in koud water weken. Breng ze aan de kook en giet het water af. Giet er zo veel vers water bij tot de bonen onderstaan en laat ze in een afgedekte pan koken tot de bonen zacht worden.
Verwarm de oven voor op 170C.
Fruit de uien en knoflook in de olie zacht. Voeg de tomaten, wortelen en selderie toe. Bak dit ongeveer 10 minuten en pureer de groenten dan met een mixer.
Verdeel de groentepuree en de bonen over een ovenschotel (daardoor koken ze gelijkmatig) en roer ze door elkaar. Voeg de laurierblaadjes en tijm toe. Voeg zout en peper naar smaak toe. Bak de bonen in de oven ongeveer 1 ½ - 2 uur, of tot de bonen zacht zijn en bijna al het vocht is opgenomen. Controleer regelmatig of er meer vocht nodig is en voeg zonodig wat heet water toe. Doe er geen koud water bij, want daardoor wordt de schil van de bonen taai.
Voeg de peterselie toe en roer het geheel goed voor u het gerecht serveert. Eet de bonen op kamertemperatuur: als het gerecht helemaal afkoelt, kan de olijfolie in de saus gaan schiften.

4 personen

gebied : West-Macedonië, Griekenland
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Echt Grieks : 100 Recepten uit de keuken van The Real Greek / Theodore Kyriakou & Charles Campion

Pasticcio (Griekenland)

PASTICCIO (MACARONI-GEHAKTSCHOTEL)

125 gram boter
1 ui, schoongemaakt en kleingesneden
1 teentje knoflook, schoongemaakt en uitgeperst
500 gram mager rundergehakt
1 deciliter rode wijn
2 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel fijngehakte peterselie
zout
peper
500 gram macaroni
50 gram bloem
7½ deciliter melk
200 gram geraspte Kefalotiri- of Parmezaanse kaas
3 eieren
nootmuskaat


Verhit 25 gram van de boter in een pan en fruit hierin de ui en de knoflook 3 minuten. Voeg het gehakt toe en bak dit onder voortdurend omscheppen lichtbruin en rul. Voeg de wijn, de tomatenpuree, de peterselie en wat zout en peper toe en breng het geheel aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat het gehaktmengsel 30 minuten zachtjes sudderen.
Kook de macaroni in een pan met ruim kokend water en wat zout gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat de macaroni uitlekken in een vergiet.
Smelt de rest van de boter in een pan en roer er de bloem door. Voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje de melk toe, tot een gebonden saus is ontstaan. Draai de hittebron laag en laat de saus 5 minuten zachtjes koken. Neem de pan van de hittebron. Roer 150 gram van de geraspte kaas en de eieren door de saus en maak alles op smaak met wat zout, peper en nootmuskaat.
Beboter een ovenvaste schaal en doe hier de helft van de uitgelekte macaroni in. Bestrooi de macaroni met 25 gram geraspte kaas. Verdeel het gehaktmengsel over de macaroni. Schenk de helft van de saus over het vlees, voeg de rest van de macaroni toe en bedek deze met de rest van de saus. Bestrooi het geheel met de rest van de geraspte kaas.
Bak de pasticcio 45 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven, tot er een mooi bruin korstje is ontstaan.
Neem de schaal uit de oven en laat de pasticcio 15 minuten staan, voor hij wordt geserveerd.

8 personen

bereidingstijd : 150 minuten

gebied : Griekenland
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Recepten uit de Griekse keuken / Wiebe Andringa

Gebakken aardappelblokjes met sjalotjes en dragon

GEBAKKEN AARDAPPELBLOKJES MET SJALOTJES EN DRAGON

500 gram aardappelen (vastkokers)
2 sjalotjes
1 teentje knoflook
3 eetlepels olie
1½ eetlepel fijngesneden dragon
zout
peper


Schil en was de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Pel en snipper het sjalotje en de knoflook.
Verwarm de olie, voeg de aardappelblokjes toe en laat ze op een laag vuur, met een deksel op de pan, in 10 minuten gaar worden. Neem het deksel van de pan, voeg de sjalotsnippers, de knoflook en de helft van de dragon toe. Bak de aardappelblokjes snel op een hoog vuur bruin. Breng op smaak met zout, peper en de rest van de dragon.

2 personen

voedingswaarde : 305 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Menu 5 april 1995

Koude avocadosoep

KOUDE AVOCADOSOEP

¾ liter sterke groentebouillon
2 rijpe avocado’s
1 deciliter witte wijn
150 gram crème fraîche
1 eetlepel citroensap
verse munt
zout
peper
croutons


Halveer de avocado’s en verwijder de pit. Snijd ze in stukjes en pureer ze met de staafmixer. Voeg dan de wijn toe en vervolgens de groentebouillon. Roer de crème fraîche erdoor en breng de soep op smaak met zout en peper. Zet hem dan een half uur in het vriesvak, hak ondertussen de munt fijn en voeg deze toe. Versier de soep voor het opdienen met reepjes avocado en croutons.

4 personen

voedingswaarde : 305 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten

gerechtsoort : soep

bron : Sla! april/mei 1997

Kaas-peerbuideltje

KAAS-PEERBUIDELTJE

Dit buideltje van filodeeg is heerlijk fris van smaak door de vulling van blokjes peer, witte druiven en muntblaadjes.

16 velletjes diepvries-filodeeg van 20 x 20 centimeter, ontdooid
25 gram gesmolten boter of margarine
150 gram Leidse boeren 20+ kaas, in blokjes
2 flinke handperen, in blokjes
150 gram witte druiven, gehalveerd en ontpit
2 theelepels honing
zout
versgemalen zwarte peper
4 muntblaadjes, in dunne reepjes
1½ deciliter Room Culinair
2 eieren
mespunt nootmuskaat


Oven voorverwarmen op 200 ºC. Steeds 3 velletjes filodeeg bestrijken met boter en ze verspringend op elkaar leggen. 4e vel filodeeg erop leggen. Stapeltjes filodeeg nonchalant in 4 ingevette timbaalvormpjes (7 centimeter hoog) duwen, punten laten uitsteken. Kaas, peer en druiven mengen met honing, zout, peper en munt. Mengsel op filodeeg in vormpjes scheppen. Room en eieren loskloppen met zout, peper en nootmuskaat. Eimengsel in vormpjes schenken. Vormpjes op bakplaat zetten. Een richel onder midden in oven 15 - 20 minuten bakken. Warm of koud serveren.

4 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : eigerecht

bron : Tip Culinair april 1997

Kerstomaatje met garnaal

KERSTOMAATJE MET GARNAAL

6 kerstomaatjes
6 Noorse garnalen
plakje citroen
mayonaise


Tomaatjes wassen en kroontjes verwijderen. In zeef garnalen afspoelen. Met keukenpapier tomaatjes en garnalen droogdeppen. Van plakje citroen 6 partjes snijden. (Rest van citroen wordt niet gebruikt.) Kapje van tomaatjes (niet aan steelkant) voor ¾ insnijden. Garnaal erin leggen. Garneren met puntje mayonaise en stukje citroen. Op bord zetten. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Hapjes op schaal zetten.

6 personen

voedingswaarde : 15 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten

gerechtsoort : borrelhapje

bron : Tip april 1989, Bijlage “Lekker-lijnen-Tip”

Kipcocktail met Granny Smith

KIPCOCKTAIL MET GRANNY SMITH

1 eetlepel mayonaise
1 eetlepel crème fraîche
1 eetlepel citroensap
1 theelepel kerriepoeder
150 gram gerookte kip, in stukjes
½ Granny Smith-appel, in blokjes
1 sjalot, gesnipperd
50 gram ijsbergsla, fijngesneden
paar takjes dragon, fijngesneden


Meng de mayonaise, crème fraîche, citroensap en kerrie tot een dressing. Breng op smaak met zout en peper.
Meng de dressing met de kip, appel en sjalot. Leg wat ijsbergsla in 4 cocktailglazen en schep de kipsalade erin. Bestrooi met de dragon.

4 personen

voedingswaarde : 100 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : tussengerecht

bron : Boodschappen april 2023