vrijdag 10 maart 2023

Gebakken rijst (Egypte)

GEBAKKEN RIJST

2 volle koppen halfgaar gekookte rijst
4 volle koppen melk (warm of koud)
500 gram vlees (kip, niertjes of magen)
4 volle eetlepels margarine
zout
peper


Ver een vuurvaste schaal in met margarine. Snijd het vlees (kip, niertjes of magen) in kleine stukken. Kook het vlees in een pan met water en zout gedurende 5 minuten. Giet het water af en bak het vlees met zout, peper en uienpoeder. Voeg 1 à 2 koppen water toe en laat alles aan de kook komen. Zet het op lage hittebron en laat het gerecht gedurende 20 minuten sudderen. Het vlees moet zacht zijn. Roer af en toe. Doe de rijst en het vlees laag om laag in de vuurvaste schaal, begin en eindig met rijst. Bak het gerecht in de oven (205°C) gedurende 50 à 60 minuten totdat de bovenkant mooi goudbruin is.

8 personen

gebied : Egypte
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Mme O. Fawzy, Ambassade van de Verenigde Arabische Republiek, ’s Gravenhage, in Internationale gerechten / samengesteld door mevr. A. Landwehr-Cléjan en mevr. E. C. Luns-Barones van Heemstra

Bloemkool met gehakt (Egypte)

BLOEMKOOL MET GEHAKT

1 grote bloemkool of twee kleine, halfgaar gekookt met zout en selderij
1 klein blikje tomatenpuree
250 gram margarine
3 of meer koppen bouillon (genoeg om de bloemkool te bedekken)
700 gram gehakt
75 gram uien, fijngesneden
zout
peper


Snijd de bloemkool in middelgrote stukken. Laat ze drogen. Bak de stukken bloemkool goudgeel in 1/3 deel van de margarine en leg ze op absorberend papier. Bak de uien goudbruin, voeg het gehakt toe, de tomatenpuree, zout en peper en bak dit gezamenlijk gedurende 10 minuten. Doe de bloemkool en het gehakt laag om laag in een vuurvaste schaal. Voeg de bouillon toe. Ze moet de bloemkool bedekken. Bak dit gerecht in een hete oven gedurende 15 minuten. Verminder dan de hittebron en bak nog 30 minuten. De bovenkant moet goudbruin zijn en de bloemkool gaar. Zet de vuurvaste schaal op een zilveren dienschaal en garneer het gerecht met peterselie.

4 personen

gebied : Egypte
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Mme O. Fawzy, Ambassade van de Verenigde Arabische Republiek, ’s Gravenhage, in Internationale gerechten / samengesteld door mevr. A. Landwehr-Cléjan en mevr. E. C. Luns-Barones van Heemstra