maandag 16 oktober 2023

Gestoofde selderijknol met zure room (Polen)

GESTOOFDE SELDERIJKNOL MET ZURE ROOM

1 selderijknol (600 gram)
40 gram ui
10 gram boter
zout
suiker
3 eetlepels zure room


Snijd de selderijknol in dunne plakken en schil ze. Snijd er blokjes van. Zet ze op in weinig water samen met de gesnipperde ui en de boter. Laat de groente met het deksel op de pan langzaam gaar stoven. Breng ten slotte de selderijknol op smaak met zout en suiker. Roer voor het opdienen de zure room op kamertemperatuur erdoor.

4 personen

land : Polen
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Poolse keuken / Stasia Bugaj

Gestoofde spinazie met ui of knoflook (Polen)

GESTOOFDE SPINAZIE MET UI OF KNOFLOOK

750 gram spinazie
zout
30 gram boter
1 ui of teentje knoflook
wat slagroom naar eigen smaak


Was de spinazie. Kook de spinazie in weinig water met zout af en toe roerend vlug gaar. Laat de spinazie goed uitlekken. Snijd deze erg fijn. Smelt de boter en fruit hierin de gesnipperde ui of knoflook goudgeel. Doe er daarna de fijngehakte spinazie bij. Laat dit alles even stoven. Neem de spinazie van het vuur en roer er een beetje room door. Voeg zo nodig wat zout toe. Geef er eieren in schaal bij of serveer de spinazie met spiegeleieren.

4 personen

land : Polen
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Poolse keuken / Stasia Bugaj