maandag 7 mei 2018

Waterzooi van vis

WATERZOOI VAN VIS

4 sjalotjes
4 stengels bleekselderij
500 gram winterwortel
2 dunne preien
½ zakje verse peterselie
30 gram boter of margarine
2 forellen (400 gram)
380 milliliter visfond
1 visbouillontablet
200 gram zalmfilet
1 citroen
4 eidooiers
1 deciliter slagroom
zout
(versgemalen) peper


Sjalotjes pellen en in dunne plakjes snijden. Bleekselderij wassen en schoonmaken. Drie stengels in stukjes van 2 centimeter snijden, rest in dunne reepjes snijden. Wortel en prei wassen en schoonmaken. ¾ Deel van wortel en prei in repen van 2 centimeter snijden, rest in heel dunne reepjes snijden. Steeltjes van peterselie halen en samenbinden met stukje keukentouw. Peterselieblaadjes fijnhakken.
In (soep)pan 30 gram boter smelten. Grotere stukjes groenten (sjalot, bleekselderij, wortel en prei) 3 minuten zachtjes bakken (zonder te laten kleuren). Toevoegen: peterseliesteeltjes, visfond, visbouillontablet en 1 liter water. Aan de kook brengen en forel toevoegen; 10 minuten zachtjes laten koken. Intussen citroen uitpersen. Zalmfilet in stukjes snijden. In kom eidooiers loskloppen met slagroom. Forel en peterseliestelen met schuimspaan uit pan nemen. Vel en graten verwijderen en visvlees in stukjes verdelen. Soep boven andere pan zeven. Zalm, in fijne reepjes gesneden groente en helft van peterselie in pan doen en 3 minuten heel zacht meekoken. Enkele eetlepels bouillon één voor één door roommengsel kloppen. Stukjes forel terugdoen in soep. Roommengsel al roerend in dun straaltje bij soep gieten. Zachtjes verwarmen tot licht gebonden soep ontstaat, niet meer laten koken. Soep op smaak brengen met zout en peper. Van vuur af 3 eetlepels citroensap en rest van peterselie erdoor roeren.
Variatie: U kunt op het laatste moment nog 100 gram (Hollandse) garnalen en vier kleine (hele) witlofstruikjes toevoegen, gaar gestoofd in 25 gram boter en een bodempje water. In plaats van forel en zalm kunt u andere vissoorten gebruiken, zoals filets van kabeljauw of schol. Snijd de vis in stukjes en voeg die toe op hetzelfde moment als de zalm.

4 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 40 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Vis (Albert Heijn eetboeken) / Janny van der Lee

Forel met amandelen

FOREL MET AMANDELEN

4 forellen (800 gram)
zout
peper
2 eetlepels bloem
125 gram boter of margarine
35 gram amandelschaafsel
1 citroen


Forellen afspoelen en met keukenpapier droogdeppen. In diep bord bloem zeven, zout en peper doormengen. Forellen door bloem wentelen. Overtollige bloem afschudden. Boter verhitten en forellen in 12 minuten lichtbruin bakken, halverwege keren. In droge koekenpan amandelen goudbruin roosteren. Op keukenpapier uit laten dampen. Citroen in vieren snijden. Forellen op borden leggen. Garneren met amandelen en citroen.
Serveren met aardappelpureetorentjes.

4 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Vis (Albert Heijn eetboekenreeks) / Janny van der Lee

Zalmforel met dille en Provençaalse aardappelpartjes (Provence, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk)

ZALMFOREL MET DILLE EN PROVENÇAALSE AARDAPPELPARTJES

2 zalmforellen (700 gram)
versgemalen peper
2 bosjes verse dille (of venkelgroen)
4 laurierblaadjes
50 gram boter of margarine
2 sjalotjes, fijngesneden
1 deciliter visfond of visbouillon
1 deciliter droge witte wijn
3 theelepels kruidenzout

AARDAPPELPARTJES
5 eetlepels olijfolie
1 kilogram aardappels, geschild, in partjes
8 ongepelde teentjes knoflook, licht geplet
naaldjes van 3 takjes rozemarijn
naaldjes van 3 takjes tijm


Oven voorverwarmen op 200°C. Vissen van binnen en van buiten afspoelen onder koud stromend water. Droogdeppen en buikholtes vullen met wat peper en dille. Op middengraat van forellen 2 inkepingen maken en hier laurierblaadjes insteken. Ovenschaal dik invetten met boter en sjalotjes over bodem strooien. Forellen erop leggen en zoveel fond en wijn erbij schenken dat vis voor 1 centimeter onderstaat. Schotel afdekken met aluminiumfolie. Vis in midden van oven in 20 minuten gaar stoven (afhankelijk van dikte van vis). Zalmforellen uit oven bestrooien met kruidenzout (man niet meekoken).
Aardappelpartjes: Olie verhitten, aardappelpartjes en knoflooktenen 25 minuten met deksel op pan zachtjes gaar bakken. Rozemarijn- en tijmnaaldjes erdoor scheppen. Aardappelpartjes op hoog vuur al omscheppend in 5 minuten knapperig en bruin bakken.

4 personen

voedingswaarde : 570 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Provence, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk
gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip Culinair april 1997

Fish & Chips

FISH & CHIPS

250 gram aardappelplakjes
zout
1 ui
halvarine
2 zalmforelfilets (samen 200 gram)
2 theelepels geplette gemengde peperkorrels
citroensap
300 gram diepvriesdoperwtjes
2 deciliter kruidenbouillon (van tablet)


Oven voorverwarmen op 175°C. 250 Gram aardappelplakjes 5 minuten in kokend water met zout koken, afgieten en laten uitlekken. 1 Ui in ringen snijden. Ovenschaal dun met halvarine invetten en hierin aardappelplakjes en uienringen dakpansgewijs schikken. 2 Zalmforelfilets (samen 200 gram) met 2 theelepels geplette gemengde peperkorrels, zout en citroensap inwrijven en op aardappelplakjes leggen. Met 300 gram diepvriesdoperwtjes bestrooien en 2 deciliter kruidenbouillon (van tablet) erover schenken. Afdekken met aluminiumfolie en in midden van oven in 20 minuten gaar bakken.

2 personen

voedingswaarde : 385 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip Culinair januari 1997, Lekker lijnen special