dinsdag 10 september 2024

Salade Méchouia (Cap Bon, Tunesië)

SALADE MÉCHOUIA

Méchouia betekent in het Arabisch “gegrild”. Deze salade, die typisch is voor Cap Bon maar die ook in de rest van het land wordt geserveerd, is een culinaire erfenis van de Moren. Toen deze zich na de val van Granada in 1492 in Tunesië vestigden, brachten zij de tomaat, de peper en de paprika met zich mee.

2 kilogram milde groene pepers
500 gram tomaten
4 eieren
3 knoflookteentjes
1 blikje tonijn op olie
25 gram zwarte olijven, zonder pit
25 gram groene olijven, zonder pit
100 milliliter olijfolie
1 theelepel karwij
zout
paprikapoeder om mee te garneren (optioneel)
olijfolie om mee te garneren (optioneel)


Leg de tomaten en de milde pepers op een bakplaat en gril ze 10 minuten op 200°C. Laat de tomaten uitlekken in een vergiet. Verwijder met de vingers het schilletje van de pepers. Snijd de pepers in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes. Ontvel de tomaten en verwijder de zaadjes. Snijd de pepers in stukjes en maak ze vervolgens samen met de tomaten fijn met een stamper. Pel de knoflookteentjes en hak ze fijn. Doe ze door het tomatenmengsel. Maak de salade méchouia aan met de olijfolie, de karwij en 1 theelepel zout. Meng alles goed. Kook de eieren 12 minuten in water met zout. Pel ze en snijd ze in plakjes. Vorm met behulp van 2 lepels quenelles van de salade. Schik ze op de borden en leg er de stukjes tonijn, de in ringetjes gesneden olijven en de plakjes ei bij.
Garneer met paprikapoeder en sprenkel er wat olijfolie over.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 20 / 15 minuten

gebied : Cap Bon, Tunesië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tunesië : Verrukkelijke Mediterrane keuken / Fabien Bellahsen

Radhka uit Tozeur (Tozeur, Tunesië)

RADHKA UIT TOZEUR

Als het kwik boven de 40°C stijgt, halen de verhitte inwoners van Tozeur verkoeling uit een verfrissend bordje radhka. Bij deze salade maken de vrouwen rougag, een soort kleine koekjes van griesmeel, zout en water.

800 gram tomaten
150 gram milde groene pepers
4 knoflookteentjes
70 gram tonijn op olie
½ citroen
100 milliliter olijfolie
zout
100 gram zwarte olijven


Was de tomaten en snijd ze in stukjes. Was de pepers en snijd ze in de lengte doormidden. Verwijder de zaadjes en snijd de pepers in stukjes. Verdeel de tonijn in stukjes. Pel de knoflookteentjes en maak ze fijn in een vijzel. Doe de stukjes tomaat en peper in een kom en maak ze fijn met de stamper. Voeg er de fijngestampte knoflookteentjes aan toe. Doe 100 milliliter olijfolie en de tonijn bij de fijngestampte groenten en meng alles goed. Druk het mengsel met de bolle kant van een lepel aan. Breng de radhka op smaak met zout en voeg er het sap van een ½ citroen aan toe. Schep de salade in de borden en garneer met een paar zwarte olijven.

4 personen

bereidingstijd : 40 minuten

gebied : Tozeur, Tunesië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tunesië : Verrukkelijke Mediterrane keuken / Fabien Bellahsen

Tunesische sandwich (Tunesië)

TUNESISCHE SANDWICH

3 paprika’s (1 rood, 2 groen of andersom)
3 tomaten
3 teentjes knoflook
1 theelepel korianderzaden
2 eetlepels citroensap
3 eetlepels olijfolie
zout
peper uit de molen
1 blikje tonijn (185 gram, bij voorkeur in olijfolie)
1 eetlepel kappertjes
1 theelepel harissa
4 broodjes
4 – 8 blaadjes sla


De oven voorverwarmen op 250°C (heteluchtoven op 220°C). Bakpapier op een bakblik leggen. De paprika’s en de tomaten wassen en halveren. Van de paprika’s stelen, zaden en zaadlijsten verwijderen. De paprika’s en de tomaten met de schil naar boven op het bakblik leggen en de knoflookteentjes (ongepeld) erbij leggen. Alles in het midden van de oven ongeveer 20 minuten bakken, totdat de paprika’s donkere blazen vertonen.
De groenten uit de oven nemen en iets laten afkoelen, dan de velletjes van de paprika’s lostrekken (lukt bij groene paprika’s minder goed). Ook van de tomaten de velletjes eraf trekken en de zaadjes verwijderen. Het vruchtvlees uit de knoflookteentjes halen.
De paprika’s, tomaten en knoflook bij elkaar leggen en met een groot mes in stukjes hakken. In een schaal overdoen. De koriander in een vijzel fijnmaken en met het citroensap en 2 eetlepels van de olijfolie door de groenten roeren. Op smaak brengen met zout en peper.
De tonijn laten uitlekken en met een vork klein maken. Vermengen met de kappertjes, de harissa, de resterende olijfolie en eventueel wat zout. De broodjes opensnijden en de onderste helft beleggen met de gewassen en gedroogde slablaadjes. Daarop de paprika-tomaten-knoflooksalade (die in Tunesië mechouia heet en die ook als voorgerecht kan dienen) en het tonijnmengsel verdelen. De broodjes dichtklappen en serveren.

4 personen

voedingswaarde : 575 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 20 minuten

gebied : Tunesië
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Oriëntal Basics : De lekkerste gerechten uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten / Cornelia Schinharl en Sebastian Dickhaut