maandag 31 juli 2017

Pompoen uit de oven met cashewnoten

POMPOEN UIT DE OVEN MET CASHEWNOTEN

1 kilogram pompoen, in stukken
2 eetlepels groene currypasta
100 milliliter kokosmelk
2 theelepels kaneelpoeder
4 stokjes kaneel
50 milliliter honing
sap van 1 limoen
100 gram cashewnoten
eventueel koriander, fijngesneden


Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de stukken pompoen op. Vermeng de groene curry met de kokosmelk, kaneelpoeder en kaneelstokjes. Verdeel het kruiden-kokosmengsel over de pompoen en druppel de honing erover. Schuif de bakplaat in de oven en bak de pompoen gaar in 45 minuten. Bestrooi de pompoen met de cashewnoten, het sap van een limoen en eventueel koriander.
Lekker met geurige pandanrijst.

4 personen

bereidings- / baktijd : 10 / 45 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Taste! september 2009

McDreamy

McDREAMY

60 milliliter Heavy Water Vodka
2 theelepels suiker
5 schijfjes citroen, waarvan 1 voor garnering
crushed ice


Muddle (stamp) de schijfjes citroen en suiker fijn in een glas.
Vul het glas met crushed ijs en schenk de Heavy Water Vodka over het ijs.
Roer de inhoud door en garneer het glas met een schijfje citroen

1 persoon

gerechtsoort : cocktail

bron : Taste! september 2009

Kreeftenstaart in olie garen

KREEFTENSTAART IN OLIE GAREN

500 gram kreeftenstaart
1000 milliliter kreeftenolie


Verwarm de kreeftenolie 5 minuten op een laag vuur tot een temperatuur van 70°C. Verwijder voorzichtig het darmkanaal uit de staart.
Gaar de staart 5 minuten in de olie, op 70°C.
Dep de kreeftenstaart met keukenpapier droog. Verwijder het pantser met een kreeftenschaar. Trancheer de kreeft. Serveer lauwwarm.

4 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Misset Horeca 11 september 2009

Bloemkool met mais en bosuitje

BLOEMKOOL MET MAIS EN BOSUITJE

1 bloemkool
2 bosuitjes
1 potje mais of 1 maiskolf
3 theelepels paprikapoeder
scheutje olijfolie
azijn of citroensap
peper
zout
basilicum naar smaak


Was de bloemkool en snijd ze in kleine stukjes. Blancheer de bloemkool stukjes 3 minuten in kokend water en laat ze in een vergiet uitlekken. Verhit de olie en voeg er de bloemkool stukjes en paprikapoeder aan toe. Roerbak de bloemkool beetgaar. Voeg er de maiskorrels en in ringen gesneden bosuitjes aan toe en laat dit heel even meebakken. Laat het mengsel iets afkoelen en meng er in een schaal de dressing van olie, azijn of citroensap en peper en zout en fijngesneden basilicum door. Laat de dressing er minimaal een kwartiertje intrekken en serveer.
Lekker bij gebakken aardappelen en een vegetarische burger.

2 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Odinieuws 2 september 2009

Pruimen gevuld met

PRUIMEN GEVULD MET

4 pruimen
4 eetlepels (geiten)roomkaas
1½ eetlepel sesamzaad


Sesamzaad roosteren op een middelhoog vuur in een droge koekenpan totdat de zaden knappen en heerlijk geuren. Zaadjes weer laten afkoelen. Pruimen in de lengte halveren en ontpitten. Sesamzaad mengen met de kaas. Op elke halve pruim een lepeltje sesamkaas scheppen.

2 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Odinieuws Fruit 16 september 2009

Oosterse sperzieboontjes (Verre Oosten)

OOSTERSE SPERZIEBOONTJES

300 gram sperziebonen
2 teentjes knoflook
1 ui
½ eetlepel kerrie
peper naar smaak
2 eetlepels kokos
2 (vegetarische) gehaktschijven of 2 (vegetarische) schnitzels


Kook de sperziebonen in ruim water beetgaar. Bak ondertussen de grof gesneden ui in olijfolie, voeg fijngesneden knoflookteentjes, peper, kerrie en gehaktschijven of vegetarische burgers toe en bak deze aan beide kanten. Verwijder de gehaktschijven of burgers, schep de gekookte sperziebonen bij het pittige uimengsel in de pan, schep ze een paar maal om en bestrooi het geheel met gemalen kokos.
Lekker met een graanproduct of rijst en een frisse salade.

2 personen

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Odinieuws Fruit 30 september 2009

Pruimenchutney

PRUIMENCHUTNEY

1 appel
500 gram pruimen
150 gram ongeraffineerde suiker
100 gram rozijnen
2 theelepels versgeraspte gember of 1 theelepel gemberpoeder
½ Spaanse peper of 2 theelepels sambal
1 deciliter azijn


Fruit wassen en in stukjes snijden. Alle ingrediënten in een pan met dikke bodem langzaam al roerende aan de kook brengen. Het geheel op een laag vuur een uur laten inkoken tot een dikke massa. Gebruik eventueel een vlamverdeler. 1 Of 2 potjes met schroefdeksel uitkoken. Chutney kokendheet in de potjes doen, helemaal vullen, direct sluiten en op z’n kop laten afkoelen. Heerlijk bij een warme (rijst)maaltijd, door een salade, in soep of saus. De chutney smaakt ook heel goed bij vlees of in jus of bij een omelet op brood. Deze chutney is minstens enkele weken houdbaar.

2 personen

gerechtsoort : saus

bron : Odinieuws Fruit 30 september 2009

Sperziebonen met sesamsaus

SPERZIEBONEN MET SESAMSAUS

250 gram sperziebonen
1 eetlepel + 1 theelepel (Japans) wit sesamzaad
½ eetlepel Japanse sojasaus
3 centimeter verse gemberwortel
½ eetlepel mirin
1 - 2 theelepels suiker
ijskoud water


De bonen 2 minuten blancheren in kokend water. Afgieten en in ijswater leggen om ze niet verder te laten koken. Opnieuw afgieten. In een droge koekenpan de sesamzaadjes 5 minuten roosteren. Schudden met de pan tot de zaadjes goudbruin zijn. In een vijzel de sesam tot een pasta kneuzen (het mengsel wordt vochtig wanneer de olie uit de zaadjes vrijkomt). Deze pasta mengen met de gember, sojasaus, mirin en suiker. De saus over de bonen gieten.

2 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Odinieuws Klein 16 september 2009

Oosterse roerbakschotel met prei (Verre Oosten)

OOSTERSE ROERBAKSCHOTEL MET PREI

150 - 200 gram gekookte granen (bijvoorbeeld spaghetti van kamut, zilvervliesrijst of gerst)
1 flinke stronk prei, of 2 kleine, gewassen en in ringen gesneden
½ blok tempeh (of ½ blok (rook)tahoe of pak vegetarische roerbakreepjes)
olie om in te bakken
1 ui
1 teentje knoflook
4 flinke eetlepels pindakaas
2 deciliter (kokos)melk
eventueel 1 theelepel sambal


Kook de granen volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Snipper de ui en knoflook. Verhit de olie en bak de tempeh op hoog vuur in 5 minuten krokant en bruin. Voeg ui en knoflook en preiringen toe en roerbak nog enkele minuten. Verlaag het vuur, doe de pindakaas bij de tempeh en roer er de kokosmelk door. Laat langzaam warm worden. Breng naar wens op smaak met zout, peper of sambal. Maak een grote schaal op met de granen en giet daarover de tempehsaus. Meteen serveren.

2 personen

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Odinieuws Klein 23 september 2009

Zoetzure komkommersaus

ZOETZURE KOMKOMMERSAUS

1 kleine komkommer, geschild en geraspt
1 teen knoflook, geperst
2 eetlepels azijn
4 eetlepels olijfolie
4 eetlepels sinaasappelsap
1 eetlepel honing of cichoreiwortelsiroop
1 eetlepel verse munt of dragon, fijngehakt
eventueel 1 eetlepel gembersiroop
peper
zout


Meng alle ingrediënten behalve de komkommer en klop er een romige dressing van. Schep er de geraspte komkommer door en laat minimaal een kwartier intrekken. Heerlijk fris over een salade, bij gestoofde groente, bij gekookte eieren of vis.

2 personen

gerechtsoort : saus

bron : Odinieuws Klein 30 september 2009