maandag 18 mei 2020

Andijvie met gehaktballetjes en tomatensaus

ANDIJVIE MET GEHAKTBALLETJES EN TOMATENSAUS

1 kilogram andijvie
500 gram gehakt half om half
2 sjalotjes of 1 ui
zout
peper
1 theelepel paprikapoeder
paar druppels tabasco

TOMATENSAUS
2 ½ deciliter bouillon
20 gram boter
20 gram bloem
2 eetlepels tomatenpuree
2 theelepels bruine basterdsuiker
paar druppels Worcestershiresaus

GARNERING
8 sprietjes bieslook
4 takjes peterselie


Was de struiken andijvie en schud het overtollige water er goed af. Snijd grote struiken in de lengte in vieren en kleine struiken doormidden. Maak het gehakt aan met de gepelde en fijngehakte sjalot of ui, zout, peper en tabasco en draai er balletjes van ter grootte van een stuiterbal.
Leg de andijviestruiken naast elkaar in een beboterde ovale of rechthoekige ovenschaal en leg de gehaktballetjes er omheen. Schenk de bouillon erbij en plaats de schaal in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 30 - 35 minuten tot de andijvie en de gehaktballetjes gaar zijn. Schenk tussentijds een- of tweemaal wat bouillon uit de schaal over het gehakt en de andijvie. Dek de schaal af met aluminiumfolie als het gerecht dreigt uit te drogen. Neem de andijvie en de gehaktballetjes uit de schaal en leg ze op een voorverwarmde schotel.
Maak een saus van de boter, bloem, tomatenpuree en bouillon uit de schaal. Breng deze op smaak met bruine basterdsuiker, Worcestershiresaus, fijngeknipte bieslook en peterselie. Schenk de tomatensaus over de andijvie en gehaktballetjes. Lekker met aardappelpuree of (zilvervlies)rijst.

4 personen

voedingswaarde : 425 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Boodschappen mei 1992

Gevulde spitskoolrolletjes

GEVULDE SPITSKOOLROLLETJES

150 gram gierst
3 deciliter groentebouillon
1 mooie grote spitskool (1 kilogram)
2 sjalotten of 1 ui
225 gram champignons
4 centimeter gemberwortel of 1 - 2 theelepels gemberpoeder
20 gram boter of plantaardige margarine
100 gram ongezouten gemengde noten
peper
eventueel 1 theelepel sesampasta
100 - 150 gram geraspte kaas
peterselie (voor de garnering)
2 tomaten (voor de garnering)


Kook de gierst in de groentebouillon gaar in 15 minuten. Haal acht gave bladeren voorzichtig van de spitskool, was ze en blancheer ze in 3 minuten. Laat de bladeren uitlekken. Pel de sjalotten of de ui en hak deze fijn. Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Rasp de gemberwortel. Verhit de boter en bak de sjalot of ui, champignons en gemberwortel of gemberpoeder. Hak de noten grof en voeg ze toe aan het uimengsel (even meebakken). Voeg vervolgens de gare gierst toe en breng het geheel op smaak met peper, zout en sesampasta. Leg de geblancheerde koolbladeren op het werkblad en schep op het brede gedeelte van elk blad 2 flinke eetlepels van het gierstmengsel. Rol de bladeren op en leg de gevulde koolrolletjes in een beboterde ovenvaste schaal. Strooi de kaas erover en zet de schaal in een voorverwarmde oven van 200°C tot de kaas goudbruin gesmolten is. Garneer de schotel voor het serveren met een toef peterselie en parten tomaat.

4 personen

voedingswaarde : 470 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Boodschappen mei 1992

Gebakken scholfilet met paprika-roomsaus

GEBAKKEN SCHOLFILET MET PAPRIKA-ROOMSAUS

50 gram boter of margarine
1 pak diepvries gepaneerde scholfilets (300 gram)
¼ rode paprika
¼ gele paprika
75 gram champignons
zout
peper
5 eetlepels koffieroom
1 deciliter melk
½ eetlepel maïzena
1 takje peterselie
½ eetlepel citroensap


25 Gram boter verhitten. Bevroren scholfilets in 10 minuten gaar en goudbruin bakken. Halverwege keren. Intussen paprika’s in ruitvormige stukjes snijden. Champignons en paprika 3 minuten zachtjes bakken. Bestrooien met zout en peper. Koffieroom en melk erdoor roeren en aan de kook brengen. In kommetje maïzena met 1 eetlepel koud water tot glad papje roeren. Al roerende aan champignon-paprikamengsel toevoegen. Blijven roeren tot licht gebonden saus. Peterselie erboven fijnknippen. Van vuur af citroensap erdoor roeren. Scholfilets op 2 borden leggen. Saus erover schenken. lekker met gebakken aardappelen en gemengde sla.

2 personen

voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip mei 1991

Nieuwe aardappelen met wortel en bleekselderij

NIEUWE AARDAPPELEN MET WORTEL EN BLEEKSELDERIJ

750 gram kleine nieuwe aardappelen
2 ½ eetlepel boter of margarine
250 gram worteltjes
4 stengels bleekselderij
4 eetlepels witte port
zout
peper
¼ theelepel gemberpoeder
2 eetlepels pijnboompitten
grof gemalen zwarte peperkorrels


Aardappelen schrappen en wassen. In koekenpan boter verhitten. Aardappelen 5 minuten bakken. Met deksel schuin op pan in nog 25 minuten zachtjes gaar laten worden. Intussen worteltjes schrappen en wassen. In staafjes van 3 centimeter snijden. Bleekselderij wassen en draden eraf trekken. In stukjes van 3 centimeter snijden. In pan dien: ½ deciliter water, port, wortel, bleekselderij, zout, peper en gemberpoeder. Met deksel op pan in 10 minuten zachtjes beetgaar koken. Aardappelen op hoog vuur nog 1 minuut bakken. Aan aardappelen pijnboompitten toevoegen. Op hoog vuur in 1 minuut lichtbruin bakken. Bestrooien met grof gemalen peperkorrels. Groenten afgieten. Door aardappelen scheppen. Lekker met varkensfilet en gemengde salade.

4 personen

voedingswaarde : 290 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip mei 1991

Minestrone (Italië)

MINESTRONE (ITALIAANSE MAALTIJDSOEP)

1 pak gepureerde tomaten (500 gram)
1 fijngesnipperde ui
2 uitgeperste teentjes knoflook
150 gram wortel in blokjes
100 gram gesneden savooiekool
2 meiraapjes in stukjes
1 stengel bleekselderij in stukjes
1 theelepel tabasco
½ eetlepel Italiaanse keukenkruiden
7½ deciliter water
1 pot witte bonen met vocht (nettogewicht 395 gram)
zout
peper


In magnetronschaal (inhoud 3 liter) door elkaar roeren: 1 pak gepureerde tomaten (500 gram), 1 fijngesnipperde ui, 2 uitgeperste teentjes knoflook, 150 gram wortel in blokjes, 100 gram gesneden savooiekool, 2 meiraapjes in stukjes, 1 stengel bleekselderij in stukjes, 1 theelepel tabasco, ½ eetlepel Italiaanse keukenkruiden en 7 ½ deciliter water. Groente beetgaar koken (afgedekt, 10 minuten op 450 Watt), 1 pot witte bonen met vocht (nettogewicht 395 gram) afgieten en meewarmen (afgedekt, 3 minuten op 700 Watt). Op smaak brengen met zout en peper.

4 personen

voedingswaarde : 310 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Tip mei 1991

Inktvismaaltijdsalade

INKTVISMAALTIJDSALADE

175 gram aardappelschijfjes
3 eetlepels water
300 gram schoongemaakte inktvissen
2 eetlepels kruidenolie
2 eetlepels azijn
zout
peper
1 uitgeperst teentje knoflook
1 eetlepel fijngeknipte peterselie
2 tomaten
1 stengel bleekselderij
75 gram gemengde salade
10 zwarte olijven


In schaal 175 gram aardappelschijfjes uitspreiden. 3 Eetlepels water toevoegen. Afdekken. In magnetron gaar laten worden (afgedekt, 5 - 7 minuten op 700 Watt). Uit magnetron nemen. Afgieten. 300 Gram schoongemaakte inktvissen in ringen snijden en in andere schaal doen. Afdekken. In magnetron gaar laten worden tot ze niet meer doorzichtig zijn (afgedekt, 2 - 3 minuten op 700 Watt). Intussen sausje roeren van: 2 eetlepels kruidenolie, 2 eetlepels azijn, zout, peper, 1 uitgeperst teentje knoflook en 1 eetlepel fijngeknipte peterselie. 2 Tomaten en 1 stengel bleekselderij in stukjes snijden. Over 2 borden 75 gram gemengde salade, aardappel, tomaat, bleekselderij en 10 zwarte olijven verdelen. Inktvisringen afgieten en door sausje scheppen. Over salade verdelen. Lekker met stukjes stokbrood.

2 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip mei 1991

Gemberscones met dadels

GEMBERSCONES MET DADELS

450 gram bloem
150 gram volkorenmeel
18 gram bakpoeder
4 eetlepels ahornsiroop + extra om te bestrijken
1 eetlepel gemberpoeder
1 theelepel zoutvlokken
150 gram medjouldadels, ontpit, in stukjes
30 gram gekonfijte gember, in stukjes
500 milliliter koude karnemelk
150 gram ijskoude boter, grof geraspt

AHORNSIROOPBOTER
150 gram zachte boter
1 theelepel vanillepasta of ½ theelepel vanillepoeder
5 eetlepels ahornsiroop


Verwarm de oven voor op 200°C.
Meng in een kom de bloem, het meel en het bakpoeder met de ahornsiroop, het gemberpoeder en de zoutvlokken. Schep de stukjes dadel en gember erdoor.
Voeg de karnemelk en de geraspte boter toe en meng alles met een lepel of mes tot een zacht, grof deeg. Breng over op een licht met meel bestoven werkvlak en kneed het snel tot een glad deeg.
Druk of rol het deeg uit tot een 3 centimeter dikke plak, bestuif een uitsteekvorm van 8 centimeter doorsnede goed met meel en steek er rondjes uit. Duw de deegrestjes bij elkaar en steek er nog meer rondjes uit. Gebruik de laatste restjes deeg niet meer.
Leg de scones met 3 - 4 centimeter tussenruimte op de bakplaat en bestrijk ze met nog wat ahornsiroop. Bak ze 25 - 30 minuten tot ze goudbruin en gerezen zijn.
Meng intussen de boter met de vanille en een flinke snuf zout in een mengkom samen. Klop beetje bij beetje de ahornsiroop erdoor.
Serveer de scones warm of op kamertemperatuur met de ahornsiroopboter.

Voor 8 stuks

voedingswaarde : 672 kcal per stuk
bereidings- / oventijd : 20 / 30 minuten

gerechtsoort : gebak

bron : Delicious. mei 2020

Granola deluxe

GRANOLA DELUXE

1 vanillestokje
rasp van 1 (bio)citroen
300 gram dikke Turkse of Griekse yoghurt
250 milliliter slagroom
1 bakje verse frambozen
3 eetlepels sinaasappelsap
rasp van ½ (bio)sinaasappel
Bolletje krokante ontbijtgranen hazelnoten & amandelen
1 eetlepel anijszaad


Snijd het vanillestokje met een scherp mesje open en schraap het merg eruit. Voeg toe aan de yoghurt en roer goed door. Roer ook de citroenrasp erdoor. Klop de slagroom stijf en spatel door de yoghurt. Zet 10 minuten in de koelkast.
Verhit een koekenpan en toast het anijszaad 1 minuut in de droge koekenpan. Pureer de frambozen met het sinaasappelsap en de sinaasappelrasp.
Verdeel de yoghurtbavarois over schaaltjes, lepel wat frambozencoulis erover, bestrooi royaal met de krokante ontbijtgranen en wat getoast anijszaad.

4 personen

voedingswaarde : 384 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : ontbijtgerecht

bron : Delicious. mei 2020

Hoisin

HOISIN

3 eetlepels zonnebloemolie
3 tenen knoflook, fijn geraspt
½ theelepel vijfkruidenpoeder
75 gram miso van bruine rijst
75 gram vloeibare honing
3 eetlepels rijstazijn


Verhit de olie in een kleine steelpan. Fruit de knoflook en het vijfkruidenpoeder 30 seconden in de hete zonnebloemolie. Voeg de miso en honing toe en blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.
Breng de hoisinsaus op smaak met rijstazijn. Afgedekt in de koelkast blijft de saus weken goed.

Voor 100 milliliter

voedingswaarde : 443 kcal per 100 milliliter
bereidingstijd : 5 minuten

gerechtsoort : saus

bron : Delicious. mei 2020

Aardappel-paprikasalade met makreel en citroenmayonaise

AARDAPPEL-PAPRIKASALADE MET MAKREEL EN CITROENMAYONAISE

De gestoomde makreel zorgt voor de ‘body’ in deze salade, met als contrast de gele paprika en bleekselderij. De kwarteleitjes vormen een heel bijzondere toevoeging.

500 gram vastkokende aardappels, geschild en in parten
2 gele paprika’s, in flinterdunne reepjes gesneden
1 stengel bleekselderij, in kleine stukjes gesneden
1 sjalotje, gesnipperd
250 gram gestoomde makreel, in stukjes
sap en geraspte schil van 1 citroen
1 deciliter mayonaise
4 kwarteleitjes
vers knäckebröd


Kook de aardappelen in ruim water met iets zout in 15 - 18 minuten gaar. Voeg de kwarteleitjes de laatste 4 minuten toe en laat ze meekoken. Giet de aardappelen en eieren af en laat de aardappelen afkoelen. De kwarteleitjes onder koud water schrikken, pel ze en halveer ze. Meng de aardappelpartjes met de paprika, bleekselderij, sjalot en makreel. Meng de mayonaise met 2 eetlepels citroensap en het citroenrasp. Schep de dressing door de salade en breng op smaak met zout en peper. Garneer de salade met de kwarteleitjes. Serveer met knapperige knäckebrödjes.

4 personen

voedingswaarde : 660 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Tip Culinair mei 2001

Saladewrap met zalm en roomkaas

SALADEWRAP MET ZALM EN ROOMKAAS

10 grote slabladeren (Romeinse of Turkse sla of kropsla)
5 blaadjes rode sla
100 - 150 gram gerookte zalm
200 gram verse roomkaas
5 eetlepels crème fraîche
1 - 2 theelepels geraspte mierikswortel (uit potje)
2 theelepels geraspte sinaasappelschil
3 - 4 eetlepels kappertjes, uitgelekt
75 gram gedopte pistachenootjes, grof gehakt
zout
peper
5 - 10 takjes verse dille


Verwijder de harde nerf uit de slabladeren. Leg steeds 2 grote slabladeren iets over elkaar, zodat een vierkant ontstaat. Leg in het midden een blaadje rode sla. Leg er een plak zalm op. Prak de roomkaas los met de crème fraîche en de geraspte mierikswortel en sinaasappelschil en roer de kappertjes en pistachenootjes erdoor. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Bestrijk de zalm dik met een deel van het roomkaasmengsel. Schik er komkommerrepen en 1 - 2 takjes dille op. Rol ze op als loempiaatjes: sla de onderkant over de vulling, vouw de zijkanten naar het midden eroverheen en rol de bladeren op tot stevige rolletjes. Snij ze schuin doormidden.

10 personen

voedingswaarde : 170 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Tip Culinair mei 2001

Tongrolletjes met gedroogde tomaten

TONGROLLETJES MET GEDROOGDE TOMATEN

Een subliem hoofdgerecht, en zo makkelijk te maken!

4 tongfilets van 1 grote zeetong
zout
peper
4 gedroogde tomaatjes op olie, uitgelekt, in stukjes
1 eetlepel kappertjes
2 ansjovisfilets, uitgelekt
1 - 2 eetlepels olijfolie
1 deciliter droge witte wijn
4 eetlepels boter of margarine
2 takjes salie


Verwarm de oven voor op 175 ºC. Spoel de tongfilets af, dep ze droog met keukenpapier en bestrooi ze met peper. Pureer de gedroogde tomaatjes, kappertjes en ansjovis met wat olijfolie tot een smeerbare tapenade. Bestrijk de tongfilets met de tapende, rol ze op en zet ze vast met een prikker. Zet de rolletjes in de ovenschaal, schenk de wijn erbij en leg er 20 gram in stukjes gesneden boter in. Bak de rolletjes in het midden van de oven in 20 minuten gaar. Verwarm ondertussen in een kleine pan de rest van de boter en bak de salieblaadjes hierin knapperig. Serveer de visrolletjes met salieboter.

2 personen

voedingswaarde : 485 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip Culinair mei 2001