zondag 29 december 2019

Kastanjepuree

KASTANJEPUREE

500 gram geschrapte aardappelen
zout
2 deciliter melk
1 eetlepel boter
2 blikjes kastanjepuree (à 200 gram)
versgemalen peper
nootmuskaat
(2 eetlepels cognac)


In pan weinig water met zout aan de kook brengen. Aardappelen in 20 minuten gaarkoken. Afgieten en fijnstampen. Al roerende zoveel melk toevoegen tot dikke luchtige puree ontstaat. Boter en kastanjepuree erdoor roeren. Op smaak brengen met zout, peper, nootmuskaat (en cognac). Overdoen in schaal.

4 personen

voedingswaarde : 495 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip december 1979

Spinazie met pistachenootjes

SPINAZIE MET PISTACHENOOTJES

50 gram pistachenootjes
4 eetlepels rozijnen
2 pakken diepvries bladspinazie à 450 gram
zout
½ theelepel salie
½ eetlepel aardappelmeel
nootmuskaat


Pistachenootjes pellen en grof hakken. In kopje met heet water rozijnen 3 minuten wellen. Afgieten.
In pan spinazie ontdooien en koken volgens gebruiksaanwijzing op pak. Zout en salie toevoegen. In vergiet laten uitlekken. Terug doen in pan. In kopje glad papje roeren van aardappelmeel en 1 eetlepel koud water. Door spinazie roeren. Op smaak brengen met nootmuskaat. Overdoen in schaal. Nootjes en rozijnen erover verdelen.

4 personen

voedingswaarde : 150 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 15 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip december 1979

Heilbot met paprika-wijnsaus

HEILBOT MET PAPRIKA-WIJNSAUS

1 ui
1 rode paprika
1 augurk
1 ei
5 eetlepels paneermeel
zout
peper
2 theelepels basilicumpoeder
4 heilbotmoten à 150 gram
5½ eetlepel boter
2 eetlepels olie
1 deciliter witte wijn
1 zakje tomatensaus


Ui pellen en fijnsnipperen. Paprika wassen, zaadlijsten verwijderen en in stukjes snijden. Augurk in stukjes snijden. Ei splitsen. In diep bord eiwit loskloppen. In ander diep bord paneermeel vermengen met zout, peper en basilicum. Vis onder koud stromend water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen.
Vis eerst door eiwit halen, dan door paneermeel wentelen. Goed aandrukken. In koekenpan 4 eetlepels boter en olie verhitten. Vis in 7 minuten aan beide zijden goudbruin en gaar bakken. Intussen in steelpan 1½ eetlepel boter verhitten. Ui en paprika 3 minuten fruiten. Toevoegen: 2 deciliter water, wijn en poeder voor tomatensaus. Saus verder maken volgens gebruiksaanwijzing op zakje. Augurk erdoor roeren. Vis op schaal leggen. Beetje saus erover schenken. Rest overdoen in sauskom.

4 personen

voedingswaarde : 405 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip december 1979

Kabeljauwfilet met vruchten

KABELJAUWFILET MET VRUCHTEN

1 kiwi
3 eetlepels ananasstukjes met sap (uit blik)
3 eetlepels mandarijntjes met sap (uit blik)
½ literblik lychees
600 gram kabeljauwfilet
zout
1 theelepel kerriepoeder
100 gram boter
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel honing
½ eetlepel aardappelmeel


Kiwi schillen en in plakjes snijden. In zeef ananas, mandarijntjes en lychees laten uitlekken, sap opvangen.
Vis inwrijven met zout en kerriepoeder. In 2 koekenpannen boter verhitten. Vis aan beide zijden in 8 minuten goudbruin en gaar bakken. Intussen in steelpan 1 deciliter water met vruchtensap, citroensap en honing aan de kook brengen. In kopje aardappelmeel met 1 eetlepel koud water tot glad papje roeren. Al roerende aan vruchtenwater toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Vruchten toevoegen en 2 minuten meewarmen. Op smaak brengen met zout en peper. Vis op schaal leggen. Vruchtensaus erover schenken.

4 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 15 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip december 1979

Geflambeerde garnalen met cognac

GEFLAMBEERDE GARNALEN MET COGNAC

600 gram steurgarnalen
zout
peper
1 theelepel paprikapoeder
4 eetlepels boter
1½ borrelglaasje cognac


Schaal voorverwarmen. In zeef garnalen onder koud stromend water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. Bestrooien met zout, peper en paprikapoeder. In braadpan boter verhitten. Garnalen 5 minuten bakken. Overdoen in warme schaal. Cognac in soeplepel schenken. Boven zacht vuur verwarmen. Met lucifer aansteken en over garnalen schenken. Brandend opdienen.

4 personen

voedingswaarde : 255 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip december 1979

Nasi goreng met garnalen

NASI GORENG MET GARNALEN

1 ui
1 groene paprika
1 eetlepel boter of margarine
150 gram gepelde garnalen
100 gram gebraden kipfilet
1 literblik nasi goreng
150 gram gekookte mosselen
1 eetlepel ketjap


Ui pellen en snipperen. Paprika wassen, zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden. In braadpan boter verhitten. Ui en paprika 5 minuten zachtjes fruiten. Intussen in zeef garnalen onder koud stromend water afspoelen. Kipfilet in reepjes snijden. Nasi goreng aan ui-paprika toevoegen. Onder af en toe omscheppen heet laten worden. Toevoegen: garnalen, kipfilet en mosselen. Door en door heet laten worden. Op smaak brengen met ketjap.
Groentetip: komkommersalade.

4 personen

voedingswaarde : 495 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip december 1979

Toast met gebakken mosselen

TOAST MET GEBAKKEN MOSSELEN

½ ui
¼ prei
2 tomaten
zout
peper
2 takjes selderij
4 (ijsberg)slabladeren
2 eetlepels olijfolie
200 gram gekookte mosselen
4 sneetjes witbrood
2 eetlepels boter of margarine


Ui pellen en fijnsnipperen. Prei in dunne ringen snijden, in zeef wassen en laten uitlekken. Tomaten 2 tellen in kokend water onderdompelen, ontvellen en in vieren snijden. Bestrooien met zout en peper. In kopje selderij fijnknippen. Sla wassen en uitslaan.
In koekenpan boter verhitten. Ui 3 minuten fruiten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Mosselen en selderij 3 minuten zachtjes meebakken. Op smaak brengen met zout en peper. Intussen brood roosteren en besmeren met boter. Op 4 bordjes leggen. Over brood verdelen: sla, prei, tomaat en gebakken mosselen.

4 personen

voedingswaarde : 230 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 10 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip december 1979

Gefrituurde mosselen

GEFRITUURDE MOSSELEN

1 zak mosselen à 2 kilogram
½ ui
¼ theelepel selderijzout
1 laurierblaadje
1 eetlepel citroensap
peper
cayennepeper
frituurvet
1 ei
5 eetlepels paneermeel


Mosselen onder koud stromend water schoonborstelen. Geopende en kapotte exemplaren verwijderen. Ui pellen. In grote pan doen: bodem water, ui, selderijzout, laurierblad en mosselen. Op hoog vuur 5 minuten koken tot schelpen open zijn, af en toe omschudden. Met schuimspaan uit pan nemen en laten afkoelen. Uit schelpen nemen. Mosselen besprenkelen met citroensap. Bestrooien met peper en cayennepeper.
Frituurvet verhitten tot 175°C. Intussen platte schaal voorverwarmen. In diep bord ei loskloppen. In ander diep bord paneermeel strooien. Mosselen stuk voor stuk eerst door ei, dan door paneermeel wentelen. Aan 12 satéstokjes rijgen (circa 5 per stokje). 4 Stokjes in frituurmandje leggen. In 3 minuten goudbruin frituren. Op warme schaal leggen. Andere stokjes op zelfde manier frituren.
Groentetip: wittekoolsalade.

4 personen

voedingswaarde : 460 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 15 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip december 1979

Kerrie-mosselragoût op toast

KERRIE-MOSSELRAGOÛT OP TOAST

1 ui
¼ prei
1 takje peterselie
2½ eetlepel boter of margarine
1 eetlepel kerriepoeder
2½ eetlepel bloem
2 theelepels bouillonpoeder
200 gram gekookte mosselen
4 sneetjes wittebrood


Ui pellen en fijnsnipperen. Prei in dunne ringen snijden, in zeef wassen en laten uitlekken. In kopje peterselie fijnknippen.
In braadpan boter verhitten. Ui en kerriepoeder 3 minuten fruiten. Bloem en bouillonpoeder erdoor roeren. Al roerende scheutje voor scheutje 2½ deciliter water toevoegen. Blijven roeren tot gladde saus. Toevoegen: helft van prei, peterselie en mosselen. 5 Minuten meewarmen. Intussen brood roosteren. Geroosterd brood op 4 bordjes leggen. Ragoût erover verdelen. Garneren met rest van prei.

4 personen

voedingswaarde : 225 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 15 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip december 1979

Garnalen-kaasomelet

GARNALEN-KAASOMELET

200 gram gepelde Noorse garnalen
6 eieren
4 eetlepels koffiemelk
2 eetlepels sherry
3 eetlepels geraspte oude kaas
zout
peper
¼ theelepel cayennepeper
5 eetlepels boter of margarine
4 sneetjes bruinbrood
4 sprietjes bieslook


In zeef garnalen onder koud stromend water afspoelen. Goed laten uitlekken. In kom eieren loskloppen met koffiemelk, sherry en kaas. Op smaak brengen met zout, peper en cayennepeper. Garnalen erdoor scheppen. In koekenpan 4 eetlepels boter verhitten. Eiermengsel in pan schenken. Op zacht vuur paar keer met houten lepel door eiermengsel schrapen. Met deksel op pan 5 minuten zachtjes bakken tot bovenkant droog is. Intussen korstjes van brood afsnijden en roosteren. Dun besmeren met 1 eetlepel boter. Op 4 bordjes leggen. Hierover omelet verdelen. Bieslook erboven fijnknippen.

4 personen

voedingswaarde : 425 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Tip december 1979

Avocado-sinaasappelsalade

AVOCADO-SINAASAPPELSALADE

1 sinaasappel
¼ trosje druiven
2 avocado’s (niet te rijp)
1 eetlepel citroensap
1 krop sla
4 eetlepels Franse sladressing


Sinaasappels pellen, witte velletjes verwijderen en in partjes verdelen. Druiven wassen, halveren en ontpitten. Avocado schillen, in lengte halveren en pitten verwijderen. Vruchtvlees in partjes snijden. Besprenkelen met citroensap. Sla wassen en uitslaan. Op schaal leggen. Hierop sinaasappel, avocado en druiven rangschikken. Besprenkelen met sladressing.

4 personen

voedingswaarde : 195 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip december 1979