vrijdag 18 augustus 2023

Insalata di Pomodorie e Mozzarella (Campanië, Italië)

INSALATA DI POMODORI E MOZZARELLA (TOMATENSALADE MET MOZZARELLA)

Deze salade is over de hele wereld bekend en een genot om te eten, op voorwaarde dat u een goede kwaliteit verse mozzarella gebruikt met smakelijke tomaten en een goede kwaliteit extra vergine olijfolie.

2 grote, rijpe tomaten, in plakken
350 gram mozzarella, liefst di buffola, in plakken
zout
versgemalen zwarte peper
5 – 6 eetlepels extra vergine olijfolie
enkele takjes basilicum


Schik de tomaten en mozzarella op een platte serveerschaal. Maak ze aan met zout, peper en olijfolie en bestrooi met gescheurd basilicum.

4 personen

gebied : Campanië, Italië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De smaken van Italië : Streek voor streek / Claudia Roden

Caponata (Sicilië, Italië)

CAPONATA (ZOETZURE AUBERGINES MET TOMAAT)

Dit wordt in de meeste gezinnen in grote hoeveelheden gemaakt en in kleipotten bewaard als kant-en-klare antipasto of als bijgerecht bij koud vlees en vis.

zout
700 gram aubergines, in blokjes
olijfolie
1 ui, in ringen
500 gram tomaten, ontveld en fijngehakt
versgemalen zwarte peper
1 eetlepel kappertjes op pekel
50 gram groene olijven, ontpit
3 stengels bleekselderij, in stukjes van 1 centimeter
4 eetlepels wijnazijn
1 eetlepel suiker


Zout de aubergineblokjes en laat ze 1 uur staan zodat het vocht eruit trekt. Spoel ze af, dep ze droog en bak ze in hete olijfolie bruin en gaar, laat de blokjes op keukenpapier uitlekken.
Fruit de ui in een diepe pan in een beetje olie goudbruin, voeg de tomaten, zout en peper toe en stoof alles 15 minuten. Voeg de kappertjes, olijven en bleekselderij, azijn en suiker toe en laat alles af en toe roerend 10 minuten pruttelen tot de vloeistof ingekookt is, meng de koude aubergine erdoor. Laat de caponata minstens 30 minuten bij kamertemperatuur intrekken.

4 personen

gebied : Sicilië, Italië
gerechtsoort : voorgerecht of bijgerecht

bron : De smaken van Italië : Streek voor streek / Claudia Roden

Trofie con Patate, Fagiolini en Pesto (Genua, Ligurië, Italië)

TROFIE CON PATATE, FAGIOLINI E PESTO (TROFIE MET AARDAPPELS, SPERZIEBONEN EN PESTO)

Trofie zijn pastaspiraaltjes, vooral bekend vanwege dit typisch Genuese gerecht, maar u kunt er ook trenette of fettuccine voor nemen.

4 kleine vastkokende nieuwe aardappeltjes, geschild, in plakjes
150 gram haricots verts, afgehaald en draden verwijderd
zout
350 gram trofie of fettuccine
250 gram pesto
geraspte pecorino of parmezaan


Doe de aardappeltjes en haricots verts in een grote pan met royaal kokendheet water met zout en kook ze 10 – 15 minuten, voeg de trofie toe en kook deze al dente. Giet alles af, houd een opscheplepel kookvocht achter. Meng de pesto, die met wat kookvocht is verdund, door aardappels, groenten en pasta en dien ze op met geraspte pecorino of parmezaan.

4 personen

gebied : Genua, Ligurië, Italië
gerechtsoort : pastagerecht

bron : De smaken van Italië : Streek voor treek / Claudia Roden