woensdag 9 september 2020

Grootmoeder-koeken

GROOTMOEDER-KOEKEN

225 gram volkorenmeel
snufje zout
50 gram boter of reformmargarine
2 eetlepels honing
2 theelepels bakpoeder
25 gram ongezwavelde rozijnen
beetje melk


Werk het meel, het zout, het bakpoeder en de boter goed door elkaar tot een kruimelig geheel ontstaat. Meng hierdoor de honing en de rozijnen. Hierbij komt nu voldoende melk om een zacht deeg te kunnen vormen. Kneed dit deeg licht en rol het uit tot een lap van 1 centimeter dikte. Maak hieruit met behulp van een ronde uitsteekvorm de koeken. Leg deze op 2 ingevette bakplaten. Bestrijk de koeken met wat melk en bak ze in 10 tot 15 minuten gaar in een hete oven (220°C).

6 personen

gerechtsoort : koekjes

bron : Gezond gebak / Joost Drenthe en Mieke van Loon

Theekoeken

THEEKOEKEN

125 gram volkorenmeel
100 gram gezeefd volkorenmeel
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel fijngeraspte citroenschil (van een biologische citroen)
¼ theelepel natuurlijke vanillepoeder
25 gram rietsuiker
40 gram boter of reformmargarine
150 milliliter melk


Snijd de boter of reformmargarine in kleine stukjes. Vermeng het meel met de boter. Roer hierdoor de rietsuiker, het zout, de citroenrasp en het vanillepoeder. Voeg al roerende zo veel melk toe dat er een zacht deeg ontstaat. Kneed dit deeg licht en rol het uit tot 1 centimeter dikte. Snijd hieruit met behulp van een uitsteekvorm van 5 centimeter doorsnede zoveel mogelijk koeken. Leg de koeken op een ingevette bakplaat en bak ze in een hete oven (220°C) tot ze na 15 minuten gerezen, bruin en gaar zijn. Deze theekoeken kunnen naar keuze warm of koud worden gegeten.

Voor 10 - 12 stuks.

gerechtsoort : koekjes

bron : Gezond gebak / Joost Drenthe en Mieke van Loon

Dubbele koekjes

DUBBELE KOEKJES

KOEKJES
75 gram volkorenmeel
25 gram rijstmeel
100 gram boter of reformmargarine
40 gram rietsuiker
25 gram cacao of een surrogaat voor cacao, bijvoorbeeld carobpoeder of eikeltjescacao
1 afgestreken theelepel natuurlijke vanillepoeder

VULLING
50 gram boter of reformmargarine
75 gram rietsuiker
2 theelepels melk
25 gram chocolade of carob


Roer de boter samen met de suiker tot ze licht van kleur en romig wordt. Vermeng dan het meel, de cacao of surrogaat en het vanillepoeder door de romige botermassa.
Rol uit het nu ontstane deeg 24 kleine balletjes. Leg deze op 2 ingevette bakplaten. Druk de balletjes voorzichtig plat met een eerst in koud water gehouden vork.
Bak de koekjes 10 à 15 minuten in een vrij warme oven (190°C). Haal de koekjes van de bakplaten af en laat ze afkoelen.
Maak ondertussen de vulling:
Roer hiervoor de boter met de suiker tot ze romig wordt. Verwarm de melk au-bain-marie. Rasp de chocolade in de melk. Als de chocolade gesmolten is, deze weer laten afkoelen en beetje voor beetje door de boter roeren. Doe het glazuur tussen telkens 2 koekjes.

6 personen

gerechtsoort : koekjes

bron : Gezond gebak / Joost Drenthe en Mieke van Loon

Pruimenbrood

PRUIMENBROOD

225 gram volkorenmeel
75 gram gedroogde pruimen
25 gram walnoot
½ theelepel zout
100 milliliter lauwwarm water
10 gram verse gist
1 eetlepel honing
1 eetlepel koudgeperste olie


Zet de avond tevoren de pruimen in ruim water te weken.
Los de gist op in het water. Doe het meel in een kom. Doe het zout er aan de kant bij. Maak een kuiltje in het midden van het meel en giet hierin voorzichtig de gistoplossing en de olie. Vermeng alles goed tot er een stevig deeg ontstaat. Voeg de honing, de fijngehakte walnoot en de gewelde pruimen toe en kneed dit deeg goed door, op een met meel bestrooid oppervlak, tot het een geheel vormt en veerkrachtig aanvoelt. Doe het deeg dan terug in de kom. Dek deze af met een vochtige doek en laat het deeg op een warme plaats 45 minuten rijzen. Kneed het dan nog eens kort door om alle lucht uit het deeg te drukken. Vorm het deeg zodanig dat het in een ingevette kleine broodvorm past. Laat het pruimenbrood nog eens 20 tot 30 minuten rijzen tot het eens zo groot is geworden.
Bak het ten slotte in ongeveer een half uur gaar in een hete oven (220°C). Bestrijk de bovenkant van het brood met water. Haal het uit de vorm om het af te laten koelen en te laten uitwasemen.

4 personen

gerechtsoort : brood

bron : Gezond gebak / Joost Drenthe en Mieke van Loon

Appelbrood

APPELBROOD

225 gram volkorenmeel
100 milliliter lauwwarm water
10 gram verse gist
1 grote zachtzure appel
50 gram hazelnoten
rasp van ½ liefst biologische citroen
1 eetlepel koudgeperste olie
2 eetlepels honing
½ theelepel zout


Los de gist op in het water. Maak de appel schoon en snijd hem in kleine stukjes. Hak de hazelnoten fijn. Doe meel, zout, honing, hazelnoten en appel in een kom. Giet hierbij de olie en de gistoplossing en vermeng alles goed tot een zacht deeg. Kneed het deeg goed door op een met meel bestrooid oppervlak tot het veerkrachtig is en alle ingrediënten gelijkmatig zijn verdeeld. Doe het dan weer terug in de kom. Dek deze af met een vochtige doek en laat het deeg gedurende 45 minuten op een warme plaats rijzen.
Kneed het dan nogmaals kort door en vorm het zodanig dat het in de ingevette broodvorm past. Laat het nu nog eens 20 tot 30 minuten rijzen tot het in omvang is verdubbeld.
Bak het in 30 minuten in een matig hete oven (200°C) gaar. Bestrijk de bovenkant van het brood met een beetje water. Haal het brood uit de vorm en laat het afkoelen.

4 personen

gerechtsoort : brood

bron : Gezond gebak / Joost Drenthe en Mieke van Loon