zaterdag 30 juni 2018

Asperge-quesadilla

ASPERGE-QUESADILLA

1 pakje aspergetips (100 gram)
zout
½ eetlepel olie
2 wraptortilla’s (doorsnede 25 centimeter)
50 gram magor (gorgonzola met mascarpone)
2 takjes basilicum
(versgemalen) zwarte peper


Snij een klein stukje van de onderkant van de asperges. Was de asperges en kook ze in een laagje water met zout in 2 minuten beetgaar. Laat ze in een vergiet uitlekken. Bestrijk de koekenpan met olie, leg er een wraptortilla in. Bestrijk de tortilla met de magor en leg de asperges erop. Hak het basilicum fijn en strooi het over de asperges. Voeg naar smaak peper toe. Leg de tweede tortilla erop en bestrijk deze met olie. Druk de tortilla lichtjes aan.
Zet de pan op een middelmatig vuur en bak de quesadilla 4 minuten. Keer de quesadilla, met behulp van een deksel, en bak de andere kant ook nog 2 minuten. Snijd de quesadilla in 4 punten.

2 personen

voedingswaarde : 330 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Asperges / Anneke Ammerlaan

Mini-aspergepizza's

MINI-ASPERGEPIZZA’S

500 gram groene asperges
zout
1 pak pizza & tomato (koelvers deeg + tomatensaus, 470 gram)
peper
150 gram Franse geitenkaas
(6 blaadjes basilicum)


Snij het onderste stukje van asperges en schil eventueel het onderste lichtgroene deel. Was de asperges, snij ze elk in 3 stukken en kook ze in ruim water met zout in 8 minuten beetgaar. Laat de asperges in een vergiet uitlekken.
Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het deeg op een plank uit en snij het in 6 gelijke stukken. Leg de stukken deeg op een bakplaat. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak het deeg 10 minuten zonder beleg. Neem de bakplaat uit de oven en bestrijk het deeg met de tomatensaus uit het potje. Maal peper boven de tomatensaus. Verdeel de stukken asperge over de voorgebakken pizzabodems en verkruimel de geitenkaas boven de asperges.
Bak de minipizza’s nog 5 minuten in de oven. Garneer eventueel met een blaadje basilicum en serveer direct.

6 personen

voedingswaarde : 235 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : snack

bron : Asperges / Anneke Ammerlaan

Crostini met tomaat en aspergetips

CROSTINI MET TOMAAT EN ASPERGETIPS

4 roma- of kleine vleestomaten
chilipeper
1 ciabatta
1 grote teen knoflook
2 pakjes aspergetips (100 gram)
1 bakje koelverse Italiaanse roerbakolie met kruiden (100 gram)
stukje Parmezaanse kaas (80 gram)


Verwarm de grill van de oven voor. Was de tomaten, halveer ze en schep de zaadjes eruit. Snij het vruchtvlees in piepkleine stukjes en meng er een mespunt chilipeper door. Snij de ciabatta in 8 gelijke stukken en snij elk stuk open. Halveer de teen knoflook en wrijf het brood met de knoflook in. Leg het brood op een rooster. Schuif het rooster in de oven en rooster het brood aan de snijkant in 1 à 2 minuten lichtbruin. Bestrijk het warme brood met het tomatenmengsel. Snij het onderste stukje van de asperges en was de asperges. Verwarm de roerbakolie op een middelmatig vuur. Leg de aspergetips erin en laat ze in 2à 3 minuten zachtjes gaar worden. Verdeel de asperges over de stukken brood en schaaf de Parmezaanse kaas in grote vlokken erboven.

16 personen

voedingswaarde : 95 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : borrelhapje

bron : Asperges / Anneke Ammerlaan

Geroosterde asperges

GEROOSTERDE ASPERGES

500 gram groene asperge
1 eetlepel olijfolie
1/3 zakje verse Italiaanse kruiden (à 15 gram)
zeezout


Verwarm de oven voor op 225°C. Snij het onderste stukje van de asperges en schil eventueel het onderste lichtgroene deel. Was de asperges en dep ze droog. Leg de asperges naast elkaar in een braadslede, schenk de olie erover. Hak de Italiaanse kruiden fijn en strooi ze over de asperges. Draai de asperges rond, zodat ze rondom goed met olie bedekt zijn.
Zet de braadslede op het rooster in het midden van de oven en rooster de asperges, afhankelijk van de dikte in 8 à 10 minuten gaar.
Maal wat zeezout boven de asperges en serveer direct.

2 personen

voedingswaarde : 80 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Asperges / Anneke Ammerlaan

Asperges met Parmezaanse kaas (Lombardije, Italië)

ASPERGES MET PARMEZAANSE KAAS

Dit Italiaanse gerecht komt uit Lombardije, de streek waar al sinds de Romeinse tijd asperges worden verbouwd. Heel eenvoudig, maar daardoor verrukkelijk! Serveer deze asperges ook eens als voorgerecht. Serveer ze dan met warme ciabatta.

500 gram witte asperges
zout
2 eetlepels olijfolie
2 à 3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas


Snij het onderste stukje van e asperges en leg de asperges minimaal 30 minuten in ruim koud water.
Schil de asperges en kook ze in 12 minuten in water met zout beetgaar. Laat de asperges in een vergiet uitlekken. Verwarm intussen de grill van de oven voor. Leg de uitgelekte asperges in een ovenschaal en schenk de olie erover. Wentel de asperges rondom door de olie. Strooi de Parmezaanse kaas erover. Zet de schaal met asperges op het rooster en bak ze 2 à 3 minuten.
Serveer direct.

2 personen

voedingswaarde : 175 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 31 / 20 minuten

gebied : Lombardije, Italië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Asperges / Anneke Ammerlaan

Roergebakken asperges met gamba's en citroen

ROERGEBAKKEN ASPERGES MET GAMBA’S EN CITROEN

500 gram witte asperges
1 sjalot
2 tomaten
1 citroen
½ zakje verse bieslook (à 25 gram)
2 eetlepels olijfolie
zout
200 gram verse gamba’s
tabasco


Snij het onderste stukje van de asperges en leg e asperges minimaal 30 minuten in ruim koud water.
Schil de asperges en snij ze heel schuin in stukken van 1½ centimeter dik. Pel en snipper de sjalot. Was de tomaten, halveer ze, schep de zaadjes eruit en snij ze in blokjes. Boen de citroen onder koud stromend water goed schoon en snij de gele schil er zo dun mogelijk af. Snij de schil in dunne reepjes. Halveer de vrucht en pers hem uit. Snij het bieslook in grove stukken.
Verhit de olie in een wok en fruit hierin de sjalot 1 minuut. Voeg de aspergestukjes en de reepjes citroenschil toe en strooi er een weinig zout over. Roerbak ze eerst 1 minuut op hoog vuur en vervolgens 7 à 8 minuten op een middelmatig vuur. Voeg eventueel een scheutje water toe als de pan te droog wordt. Voeg de gamba’s toe en roerbak alles op hoog vuur tot de gamba’s net aan roze zijn. Voeg de stukjes tomaat toe en roerbak het gerecht nog 1 minuut. Breng pittig op smaak met tabasco en voeg naar smaak zout en citroensap toe. Schep er vlak voor het serveren het bieslook door.
Lekker met tagliatelle of stokbrood.

2 personen

voedingswaarde : 230 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 31 / 15 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Asperges / Anneke Ammerlaan

Gestoofde asperges met zeekraal en roerei met paling

GESTOOFDE ASPERGES MET ZEEKRAAL EN ROEREI MET PALING

1 kilogram witte asperges
40 gram boter of margarine
200 milliliter slankroom
zout
100 gram zeekraal
100 gram gerookte paling
6 eieren
peper


Snij een stukje van de onderkant van de asperges en leg de asperges minimaal 30 minuten in ruim koud water.
Schil de asperges. Smelt in ruime pan 25 gram van de boter op een zacht vuur. Schep de asperges erdoor en smoor ze 1 minuut. Schenk 100 milliliter slankroom in de pan en strooi er wat zout over. Leg het deksel op de pan en stoof de asperges zachtjes 10 minuten. Voeg de zeekraal toe en stoof alles, afgedekt, nog 5 minuten.
Snij intussen de paling in dunne reepjes. Klop de eieren met de resterende 100 milliliter slankroom, peper en zout goed los. Smelt de overgebleven 15 gram boter in een kleine koekenpan. Schenk het eimengsel in de pan en laat dit op een zacht vuur al roerend bijna stollen. Schep de stukjes paling erdoor en laat het geheel onder voorzichtig omscheppen helemaal stollen.
Verdeel de asperges en zeekraal over 4 (warme) borden en schep het roerei ernaast.
Lekker met gekookte Roseval-aardappeltjes.

4 personen

voedingswaarde : 420 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 31 / 25 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Asperges / Anneke Ammerlaan