vrijdag 21 juni 2024

Paprika-courgettesalade

PAPRIKA-COURGETTESALADE

½ citroen
2 courgettes (600 gram)
1 grote gele paprika
1 grote rode paprika


Citroen uitpersen. Courgette wassen. Kroontjes verwijderen. Boven kom met citroentrekker courgette in dunne sliertjes snijden. 2 Eetlepels citroensap erdoor scheppen. Paprika’s wassen. Halveren en zaadlijsten verwijderen. Boven courgette met kaasschaaf gele paprika in dunne reepjes schaven. Boven andere kom met kaasschaaf rode paprika in dunne reepjes schaven. Groenten tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Door courgettemengsel sausje naar keuze scheppen. Rode paprika voorzichtig erdoor scheppen. Over 4 schaaltjes verdelen.
Lekker bij gegrilleerde karbonade.

4 personen

voedingswaarde : 95 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 5 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Tip juni 1989

Paprika in gehaktsaus (Italië)

PAPRIKA IN GEHAKTSAUS

1 gele paprika
1 groene paprika
1 ui
25 gram boter of margarine
1 pot Italiaanse vleesragoût voor macaroni (4 deciliter)
½ theelepel tijm
50 gram geraspte belegen kaas


Paprika’s wassen. Halveren en zaadlijsten verwijderen. In stukken snijden. Uien pellen en snipperen. In braadpan boter verhitten. Paprika en ui 5 minuten zachtjes bakken. Vleesragoût en tijm toevoegen. Aan de kook brengen. 5 Minuten zachtjes laten stoven. In kommetje geraspte kaas doen. Apart erbij geven.
Lekker met volkorenbrood.

2 personen

voedingswaarde : 260 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip juni 1989

Frambozen-yoghurtmousse met kiwi

FRAMBOZEN-YOGHURTMOUSSE MET KIWI

1 citroen
¼ blaadje rode gelatine
3 blaadjes witte gelatine
1 ei (nummer 3)
2 deciliter frambozen-yoghurtdrank
1 kiwi


Citroen goed wassen. 1 Stukje schil er dun afschillen. Citroen halveren. 1 Helft uitpersen (½ eetlepel sap). (Rest van citroen wordt niet gebruikt. ( In steelpan doen: 1 deciliter water, citroenschil en citroensap. Aan de kook brengen. Op hoog vuur in 5 minuten laten inkoken tot 3 eetlepels vocht. Intussen in kom met ruim koud water gelatine 5 minuten weken. Ei splitsen. (Dooier wordt niet gebruikt.) In kom eiwit stijfkloppen. Frambozen-yoghurtdrank voorzichtig erdoor scheppen. Gelatine goed uitknijpen en van vuur af al roerende in hete citroenmengsel oplossen. Citroenschilletje verwijderen, Gelatinemengsel door frambozen-yoghurt roeren. In koelkast in 3 uur laten opstijven. Kiwi dun schillen en in 6 plakjes snijden.
Met eetlepel op 2 bordjes 2 bolletjes frambozen-yoghurtmousse scheppen. Plakjes kiwi dakpansgewijs er naast leggen.

2 personen

voedingswaarde : 100 kcal p.p.
voorbereidings- / wacht- / bereidingstijd : 20 / 180 / 5 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip juni 1989

Meloenshake

MELOENSHAKE

½ kleine meloen (300 gram) of ½ blik meloenbolletjes (nettogewicht 310 gram)
½ deciliter melk
1 groot bolletje citroen (sorbet)ijs
½ eetlepel gembersiroop


Vruchten schoonmaken: Meloen schillen en in stukjes snijden. In kommetje doen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. (Vruchten uit blik afgieten.)
In mengbeker alle ingrediënten doen. Pureren. Over hoge glazen verdelen. Breed rietje erin steken.

2 personen

voedingswaarde : 70 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten

gerechtsoort : drank

bron : Tip juni 1989

Mangoshake

MANGOSHAKE

1 kleine mango (350 gram) of ½ blik mangoschijven (nettogewicht 310 gram)
½ deciliter koude melk
1 klein bolletje malaga-ijs


Vruchten schoonmaken: Mango schillen, vruchtvlees langs en rond pit in plakken eraf snijden, in stukjes snijden. In kommetje doen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. (Vruchten uit blik afgieten.)
In mengbeker alle ingrediënten doen. Pureren. Over hoge glazen verdelen. Breed rietje erin steken.

2 personen

voedingswaarde : 100 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten

gerechtsoort : drank

bron : Tip juni 1989

Koude groentespiezen met kruidenyoghurt-saus

KOUDE GROENTESPIEZEN MET KRUIDENYOGHURT-SAUS

1 prei (250 gram)
¼ komkommer (100 gram)
1 kleine aubergine (150 gram)
8 champignons
1 kleine rode paprika
½ deciliter droge witte wijn
1 takje basilicum
1 deciliter Bulgaarse yoghurt
2 theelepels Italiaanse keukenkruiden
zout
peper
1 eetlepel citroensap
2 takjes peterselie
25 gram krulandijvie


Van prei worteltjes en lelijk blad verwijderen. In 4 stukken van 1½ centimeter snijden. Rest in dunne schuine ringen snijden en achterhouden. Komkommer wassen. In 3 plakken van 2 centimeter snijden. Plakken in vieren snijden. Aubergine wassen en kroontje verwijderen. In 3 plakken snijden. Elke plak in 4 stukken snijden. Met keukenpapier champignons schoonvegen. Steeltjes verwijderen. Paprika wassen. Halveren en zaadjes verwijderen. In 16 gelijke stukken snijden. In pan wijn en 1 deciliter water aan de kook brengen. Toevoegen: prei, komkommer, aubergine en champignons. Helft van basilicum erboven fijn knippen. 5 Minuten zachtjes koken. Laatste minuut paprika meekoken. In vergiet doen. Onder koud water afspoelen. Laten uitlekken. Om en om groente aan 4 spiezen steken. Beginnen en eindigen met champignons. In kommetje doen: yoghurt, Italiaanse keukenkruiden, zout, peper en citroensap. Peterselie erboven fijnknippen. Tot sausje roeren. Tot gebruik in koelkast zetten (Andijvie wassen en uitslaan. In stukken scheuren.
Over 2 bordjes andijvie verdelen). Spiezen erop leggen. Garneren met achtergehouden prei en basilicum. Sausje apart erbij geven.

2 personen

voedingswaarde : 130 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 45 / 5 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip juni 1989

Aspergesalade met tomaat en kaas

ASPERGESALADE MET TOMAAT EN KAAS

750 gram asperges
zout
2 vleestomaten
50 gram oude kaas
8 blaadjes kropsla
3 eetlepels witte wijnazijn
versgemalen peper
1 theelepel vloeibare honing
6 eetlepels (noten)olie
2 takjes peterselie


Met dunschiller asperges schillen, van onder kop naar beneden. Houtachtige uiteinden (2 centimeter) eraf snijden. In wijde pan met ruim water en zout, asperges 15 minuten beetgaar koken. Met schuimspaan voorzichtig in vergiet doen. Onder koud water afspoelen. Laten uitlekken. Intussen tomaten inkruisen. Onderdompelen in kokend water en ontvellen. Tomaten halveren. Zaadjes en vocht verwijderen. In reepjes snijden. Van kaas korst snijden. Boven kommetje kaas verbrokkelen. Kropsla wassen en uitslaan. In stukken scheuren. In kommetje doen: azijn, zout, peper, honing en olie. Tot sausje roeren. Asperges schuin in heel dunne plakjes snijden. Tot gebruik afgedekt op koele plaats zetten.
In kom doen: asperges, tomaat, kaas en kropsla. Sausje nogmaals doorroeren en over salade schenken. Door elkaar scheppen. Over 4 bordjes verdelen. Garneren met toefjes peterselie.

4 personen

voedingswaarde : 210 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 45 / 5 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Tip juni 1989