zondag 30 juni 2024

Vruchten-yoghurtflip

VRUCHTEN-YOGHURTFLIP

4 deciliter bosvruchtenyoghurt
2 deciliter volle yoghurt
1/8 liter slagroom
1 eetlepel suiker
4 eetlepels rode bessensap
2 eetlepels decoratiehagel


In kom bosvruchtenyoghurt en volle yoghurt luchtig door elkaar roeren zodat marmereffect ontstaat. In andere kom slagroom met suiker stijfkloppen. Slagroom over glazen verdelen. Rode bessensap erover schenken. Yoghurtmengsel voorzichtig op rode bessensap schenken. Garneren met decoratiehagel.

4 personen

voedingswaarde : 235 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : AllerHande juni 1991

Zomerse uiensoep met gembertahoe

ZOMERSE UIENSOEP MET GEMBERTAHOE

5 uien
2 eetlepels olie
½ blok tahoe (250 gram)
1 eetlepel shoarmakruiden
2 eetlepels gembersiroop
4 worteltjes
1 ½ eetlepel bloem
150 gram doperwten
2 kruidenbouillontabletten
4 sneetjes volkorenbrood
4 plakken Boeren bieslookkaas (100 gram)


Uien pellen en snipperen. In pan olie verhitten. Uien al omscheppende in 4 minuten bruin bakken. Intussen tahoe in kleine blokjes snijden en in kom doen. Bestrooien met shoarmakruiden. Gembersiroop er voorzichtig door scheppen. Worteltjes schrappen en in plakjes snijden. Bloem door ui roeren en 1 minuut meebakken. Al roerende scheutje voor scheutje 1 liter water toevoegen. Worteltjes en doperwtjes toevoegen. Bouillontabletten erboven verkruimelen. Soep aan de kook brengen en 5 minuten met deksel op pan zachtjes koken. Intussen grill voorverwarmen op de hoogste stand. Korstjes van sneetjes brod snijden. Korstjes van kaas snijden. Sneetjes brood beleggen met kaas. Blokjes tahoe door soep roeren en 5 minuten zachtjes meekoken. Sneetjes brood op grillrooster onder grill schuiven en 3 minuten gratineren. Soep in vier grote soepkommen scheppen. In elke soepkom gegratineerd kaasbroodje leggen.

4 personen

voedingswaarde : 320 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : AllerHande juni 1991

Kabeljauwbeignet

KABELJAUWBEIGNET

60 gram bloem
zout
1 ei
2 eetlepels melk
3 eetlepels paneermeel
1 theelepel paprikapoeder
½ citroen
2 kabeljauwfilets à 125 gram
25 gram boter of margarine
3 eetlepels olie


In diep bord 3 eetlepels bloem en een snufje zout strooien. In ander diep bord rest van bloem en ei tot glad beslag roeren. Met melk verdunnen. Paneermeel en paprikapoeder door elkaar mengen. In derde bord doen. Van citroen 2 plakjes afsnijden. Rest van citroen uitpersen.
Vis inwrijven met zout. Met 1 eetlepel citroensap besprenkelen. Vis eerst door bloem wentelen. Overtollige bloem eraf schudden. Dan door beslag halen. Iets laten uitdruipen. Vervolgens door paneermeel wentelen. Boter en olie verhitten. Vis in 8 minuten goudbruin en gaar bakken. Halverwege voorzichtig keren. Op 2 borden leggen. Garneren met citroenplakje.
Lekker met gebakken aardappeltjes en veldsla.

2 personen

voedingswaarde : 510 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip juni 1991

Ananas-roeiboot met ijs

ANANAS-ROEIBOOT MET IJS

½ ananas
½ liter aardbeienijs
6 aardbeien
6 prikkers met poppetjes


Snijd de kern uit de ananas en prik deze aan een satéprikker, dit is de boegspriet.
Snij het vruchtvlees uit de ananas en snij dit in stukjes. Steek aan zes satéprikkers een stuk ananas en een aardbei, dit zijn de roeispanen.
Steek de boegspriet en de roeispanen in de ananas. Schep de rest van de stukjes ananas onderin de boot.
Schep 6 bolletjes ijs in de boot en prik de poppetjes erop.

6 personen

gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip juni 1991