zaterdag 8 november 2014

Bolo de Nozes (Portugal)

BOLO DE NOZES (PORTUGESE SINAASAPPELCAKE)

boter of margarine
100 gram blanke amandelen
100 gram blanke hazelnoten
1 sinaasappel
5 eieren
125 gram suiker
rum
bloem
poedersuiker


Vet een vierkante of rechthoekige ovenschaal van 25 centimeter in met zachte boter en bekleed de bodem met bakpapier. Maal in een amandelmolen of met de keukenmachine de noten fijn. Was de sinaasappel onder lauw water. Wrijf de schil droog en rasp hem dun. Pers de sinaasappel uit. Warm de over voor op 180°C. Splits de eieren. Klop de dooiers met de suiker in 10 minuten dik en lichtgeel. Klop er 1 eetlepel rum bij. Klop in een schone kom en met schone gardes de eiwitten stijf. Roer het sinaasappelsap, de rasp, de gemalen noten en 2 eetlepels bloem bij het dooiermengsel. Schep de helft van het eiwit erop en roer dit erdoor. Schep de rest van het eiwit erop en spatel dit luchtig door het mengsel. Schep het beslag in de ovenschaal. Strijk de bovenkant mooi glad en strooi er door een zeefje wat poedersuiker over. Bak de cake midden in de oven in 25 - 30 minuten lichtbruin. Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen, keer deze voorzichtig op een rooster en laat hem uitdampen. Leg de cake op een schaal, strooi er nog wat poedersuiker over en snijd hem in grote blokken.

4 personen

gebied : Portugal
gerechtsoort : nagerecht

bron : De Mediterrane keuken (Libelle) / Hoofdredactie Franska Stuy

Ameijoas na Cataplana (Portugal)

AMEIJOAS NA CATAPLANA (GESTOOMDE SCHELPDIEREN)

100 gram chorizo (stukje)
100 gram gedroogde ham (dikke plak)
1 kilogram tomaten
1 rode paprika
4 grote uien
olijfolie
1 molenpotje rode peper
knoflook
peterselie
droge witte wijn
laurierblaadjes
1½ - 2 kilogram verse mosselen (of een mix van verse schelpdieren zoals mosselen, kokkels en venusschelpen)


Snijd de chorizo in 1 centimeter dikke plakjes en deze in blokjes. Snijd de ham in reepjes. Breng water aan de kook. Kruis de tomaten in en dompel ze 5 tellen in het kokende water. Pel ze en snijd het vruchtvlees in blokjes. Laat zo veel mogelijk vocht weglopen. Halveer de paprika, verwijder zaad en lijsten en snijd de paprika in blokjes. Snipper de uien. Haal de beide delen van de cataplana los en zet een deel ervan op de kookplaat. Verhit de pan droog voor. Schenk er wat olie in en fruit de uien goudgeel. Maal er wat rode peper over, het mag een beetje scherp zijn. Voeg de paprika- en tomaatblokjes toe en roerbak 2 minuten. Voeg de chorizo en ham toe, roerbak weer 2 minuten en knijp er 4 tenen knoflook boven uit. Knip een flinke bos peterselie fijn en voeg dit met 1 deciliter wijn en 2 laurierblaadjes toe. Breng het geheel aan de kook en laat het in de open pan wat inkoken. Druk de schelpdieren met de sluitkant in de saus. Dek de pan af met het deksel en breng de inhoud aan de kook. Laat alles in 20 minuten op niet te hoog vuur gaar stoven. Serveer het gerecht in de cataplana en open deze pas aan tafel.

4 personen

gebied : Portugal
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : De Mediterrane keuken (Libelle) / Hoofdredactie Franska Stuy

Escabeche (Portugal)

ESCABECHE (VISSALADE MET KNOFLOOK)

1 kilogram visfilet (zeebaars, rouget, kabeljauw)
2 middelgrote uien
1 rode paprika
knoflook
peterselie
olijfolie
rode wijnazijn
1 laurierblad


Was de visfilets en snijd ze in stukken van 4 - 5 centimeter. Snijd de uien en paprika in dunne ringen. Pel 6 teentjes knoflook en knip het blad van 1 tal peterselie grof. Leg in een braadpan de uien, paprika en knoflook. Strooi de peterselie erover en schenk er een ½ deciliter olie en een ½ deciliter azijn op. Leg het laurierblad ertussen. Leg de stukken vis er bovenop. Schenk over de vis nogmaals een ½ deciliter olie en een ½ deciliter azijn. Breng het geheel aan de kook en laat het in 40 minuten gaar worden. Laat de vis afkoelen in de gesloten pan en laat het 2 - 3 dagen doortrekken op een koele plaats (liefst de koelkast). Geef er knapperig vers (stok)brood bij en een simpele salade.

4 personen

gebied : Portugal
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Mediterrane keuken (Libelle) / Hoofdredactie Franska Stuy