zaterdag 29 april 2023

Waterkerssalade met pompoen

WATERKERSSALADE MET POMPOEN

4 el zoetzure pompoenstukjes (pot)*
2 el (noten)olie
zout
peper
1 bosje waterkers (± 100 g)
¼ krop ijsbergsla (± 100 g)
2 el gefruite uitjes


* In plaats hiervan kunt u ook zoetzure wortel uit een potje gebruiken.

Boven kom pompoen afgieten. In kom doen: 3 el pompoensap, olie, zout en peper. Door elkaar roeren. Van waterkers onderste stukjes snijden. In ruim water wassen en laten uitlekken. Van ijsbergsla lelijk blad en stronk verwijderen. In smalle reepjes snijden. Zonodig wassen en (in slamandje) uitslaan. Pompoen in kleinere stukjes snijden.
In slaschaal doen: waterkers, ijsbergsla en pompoen. Sausje erover schenken. Door elkaar scheppen. Gefruite uitjes erover strooien. Lekker met patat frites en karbonade.

2 personen

voedingswaarde : 275 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip april 1988

Lauwe salade met raapstelen

LAUWE SALADE MET RAAPSTELEN

2 plakken katenspek à ½ cm (± 75 g)
1 blik lychees (nettogewicht ± 565 g)
1 kropsla
1 bosje raapstelen
2 el olijfolie
2 el (appel)azijn
2 tl grove mosterd


Katenspek in blokjes snijden. In zeef lychees laten uitlekken. Lychees halveren. Kropsla wassen en (in slamandje) uitslaan. Van raapstelen lelijke blaadjes en worteltjes verwijderen. In ruim water wassen en (in slamandje) uitslaan.
In koekenpan olie verhitten. Hierin spek in ± 5 min. zachtjes uitbakken. Intussen kropsla in stukken scheuren. In slaschaal doen: kropsla, raapstelen en lychees. Door elkaar scheppen. Met schuimspaan spek uit pan scheppen en over sla strooien. Azijn en mosterd door bakvet roeren. Over sla schenken. Lekker met gekookte aardappelen en kalkoenrollade.

4 personen

voedingswaarde : 255 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 10 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip april 1988

Peer met schuimkop

PEER MET SCHUIMKOP

1 grote handpeer
1 eetlepel gembersiroop (flesje)
½ deciliter appelsap
½ eetlepel blanke amandelen
1 ei
1 zakje vanillesuiker


Peer schillen en klokhuis verwijderen. In 10 partjes snijden. In koekenpan al roerende gembersiroop en appelsap aan de kook brengen. Partjes peer erin leggen. 3 Minuten heel zachtjes koken. Halverwege voorzichtig keren. Peer in vocht laten afkoelen. Amandelen in lengte in reepjes snijden. In droge koekenpan in 1 minuut lichtbruin roosteren. Peer zonder vocht op 2 vuurvaste bordjes leggen.
Grill voorverwarmen op hoogste stand. Ei splitsen. (Dooier wordt niet gebruikt.) Eiwit heel stijfkloppen, tussentijds vanillesuiker toevoegen. Eiwitschuim op peren scheppen. Bordjes op rooster vlak onder grill schuiven. In 1 minuut eiwit lichtbruin laten kleuren. Amandelen erover strooien.

2 personen

voedingswaarde : 100 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip april 1988

Schol met tomatensaus en garnalen

SCHOL MET TOMATENSAUS EN GARNALEN

1 ui
2 stengels bleekselderij
1 courgette (150 gram)
1 eetlepel boter of margarine
1 teentje knoflook
2 theelepels basilicum
zout
peper
1 blik gepelde tomaten (nettogewicht 400 gram)
1 theelepel suiker
500 gram scholfilets
1 eetlepel citroensap
50 gram gepelde garnalen
tabasco


Ui pellen en fijnsnipperen. Bleekselderij wassen (en draden eraf trekken). In dunne plakjes snijden. Courgette wassen en kroontje verwijderen. In dunne repen snijden. In pan boter verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Toevoegen: bleekselderij, courgette, basilicum, zout en peper. 2 Minuten zachtjes meebakken. Tomaten met vocht erboven door zeef wrijven. Suiker toevoegen. Met deksel op pan 5 minuten zachtjes stoven. Laten afkoelen.
Vis met keukenpapier droogdeppen. Inwrijven met zout en peper. Besprenkelen met citroensap. 10 Minuten laten intrekken. Intussen tomatensaus weer aan de kook brengen. Op smaak brengen met zout, peper en suiker. In zeef garnalen onder koud water afspoelen. Laten uitlekken. Vis in tomatensaus leggen. Aan de kook brengen. Met deksel op pan vis in 6 minuten zachtjes bijna gaar stoven. Garnalen toevoegen. Nog 1 minuut stoven. Op smaak brengen met tabasco. Voorzichtig overdoen in schaal.
Lekker met rijst en venkel.

4 personen

voedingswaarde : 160 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 / 20 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip april 1988

Schelvis met mosterdsaus

SCHELVIS MET MOSTERDSAUS

1 kleine ui
500 gram schelvisfilet
zout
1 eetlepel citroensap
40 gram margarine
1 deciliter droge witte wijn
1 visbouillontablet
2 eieren
½ deciliter koffieroom
1 eetlepel Franse mosterd
peper


Ui pellen en fijnsnipperen. Vis met keukenpapier droogdeppen. Inwrijven met zout. Besprenkelen met citroensap. In pan ½ eetlepel margarine verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Toevoegen: 2 deciliter water, wijn en helft van bouillontablet. Aan de kook brengen. Vis erin leggen. Met deksel op pan, vis in 10 minuten zachtjes tegen de kook aan gaar laten worden (= pocheren). Intussen eieren splitsen. (Eiwitten worden niet gebruikt.) In kom dooiers losroeren met koffieroom. In steelpan rest van margarine smelten. Mosterd erdoor roeren. 2 Deciliter water en rest van bouillontablet toevoegen en tot aan de kook brengen. Bouillontablet oplossen. Al kloppend dooiermengsel toevoegen. Blijven kloppen tot lichtgebonden saus. Op smaak brengen met zout en peper. Met schuimspaan vis op schaal scheppen. Rest overdoen in sauskom. Lekker met gekookte aardappelen en spinazie.

4 personen

voedingswaarde : 275 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip april 1988

Groentespiesjes

GROENTESPIESJES

½ kleine bloemkool (250 gram)
1 groene paprika
1 rode paprika
1 kleine courgette (250 gram)
1 kleine winterwortel (200 gram)
½ kleine aubergine (100 gram)
12 kleine uitjes
2 groentebouillontabletten
4 eetlepels sladressing zonder olie
1 eetlepel gembersiroop
peper
1 teentje knoflook


Bloemkool wassen en in 12 roosjes verdelen. Paprika’s wassen. Halveren en zaadlijsten verwijderen. In lengte in 12 repen snijden. Rode paprikarepen halveren. Courgette wassen en kroontje verwijderen. In 12 plakken van 1 ½ centimeter dik snijden. Plakken halveren. Helft schillen. Wortel schrappen en wassen. Met kaasschaaf in lengte 12 plakken eraf schaven. Rest in 12 stukjes snijden. Aubergine wassen en kroontje verwijderen. In 12 stukjes snijden. Uitjes pellen. In pan 1 liter water met bouillontabletten aan de kook brengen. Stukjes wortel 5 minuten koken. Toevoegen: bloemkool, paprika, courgette, wortelplakken, aubergine en uitjes. Nog 5 minuten koken. Groenten uit pan in vergiet scheppen. (De bouillon is lekker om zo te drinken of om soep van te maken.) Onder koud water afspoelen. Laten afkoelen. In kommetje doen: sladressing, gembersiroop en peper. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Tot sausje roeren. Achtereenvolgens aan satéprikker rijgen: bloemkoolroosje, groene paprika (in drieën gevouwen), stukje wortel, rode paprika (dubbelgevouwen), courgette met schil, uitje, plak wortel (in drieën gevouwen), courgette zonder schil, rode paprika (dubbelgevouwen) en aubergine. Op dezelfde manier nog 11 spiesjes maken.
Over 4 bordjes groentespiesjes verdelen. Sausje nogmaals doorroeren. Erover sprenkelen.

4 personen

voedingswaarde : 95 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip april 1988

Makreelfilet in bladerdeeg

MAKREELFILET IN BLADERDEEG

6 plakjes diepvriesbladerdeeg
1 blik makreelfilet in olie (nettogewicht 125 gram)
½ sjalotje
100 gram geraspte kaas (Maaslander)
citroensap
1 ei


Bladerdeeg uitspreiden en in 10 minuten laten ontdooien. In zeef makreel uit laten lekken. In kleine stukjes snijden. Sjalotje pellen en fijnsnipperen. In kom doen: makreel, sjalotje en kaas. Door elkaar scheppen. Op smaak brengen met enkele druppels citroensap. Makreelmengsel over midden van bladerdeegplakjes verdelen. Randen met water vochtig maken. Dichtvouwen, randen goed aandrukken. Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen. Bakplaat invetten.
Oven voorverwarmen op 200°C. In kopje ei loskloppen. Bladerdeegpakketjes op bakplaat leggen. Bestrijken met losgeklopt ei. In midden van oven in 25 minuten gaar en lichtbruin bakken.

6 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : mevrouw A. van de Polder uit Rotterdam, in Tip april 1988