zaterdag 16 september 2023

Zuppa di Fagioli e Zucca (Italië)

ZUPPA DI FAGIOLI E ZUCCA (POMPOEN-BONENSOEP)

Deze verwarmende wintersoep kan op aantrekkelijke wijze geserveerd worden in de uitgeholde pompoen, opgewarmd in de oven. Geef er apart wat olijfolie bij, zodat iedereen daar net zo veel van kan nemen als hij of zij wil.

350 gram gedroogde borlottibonen
900 gram pompoenvruchtvlees, in stukjes
4 – 5 aardappelen, geschild en in stukjes gesneden
zout
peper
125 milliliter olijfolie
1 rode ui, in plakjes
3 tenen knoflook, in plakjes
10 verse salieblaadjes, gehakt
1 stengel bleekselderij, in plakjes


Week de bonen 12 uur in koud water en ververs het water zo mogelijk een paar keer. Spoel ze af en laat ze uitlekken. Doe ze in een pan met zoveel water dat ze ongeveer 2½ centimeter onder staan, breng ze op lage vlam aan de kook. Voeg, als ze zacht sudderen, de pompoen en aardappelen toe en laat 2 – 3 uur zachtjes koken tot alles heel gaar is.
Pureer de pompoen en de aardappel met een vork om de soep dik te maken. Zet het vuur uit en laat de soep nog 5 – 10 minuten garen in zijn eigen hitte. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Zet intussen de olie in een pannetje op een matige vlam. Bak de ui, knoflook, salie en selderij tot ze goud beginnen te kleuren. Voeg ze aan de soep toe en roer goed. Schep de soep in een verwarmde terrine en dien heet op.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Italiaanse keuken voor vegetarische fijnproevers / Emanuela Stucchi