donderdag 29 december 2016

Gelata al Sugo del Tartufo (Italië)

GELATA AL SUGO DEL TARTUFO (TRUFFELIJS)

¼ liter slagroom
60 gram suiker
½ deciliter jus de truffes
1 eidooier
1 ei


Breng de room aan de kook in een pan met dikke bodem; of beter, kook de room ‘au bain-marie’. Klop de eidooier, het ei, de suiker en de jus de truffes goed door elkaar. Roer wat van de hete room door dit mengsel en klop daarna het mengsel door de room. Verhit het geheel voorzichtig tot het begint te binden. Neem het dan van het vuur en laat het, af en toe roerend, afkoelen. Giet het over in een sorbetmachine en bevries het tot de gewenste consistentie.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Tartufo - Tartuffe : Comédie gastronomique / Rob Scholte

Sorbetti di Pomela con Melagran (Italië)

SORBETTI DI POMELA CON MELAGRAN (GRAPEFRUITSORBET MET GRANAATAPPELZAAD)

2 grapefruits, liefst roze
150 gram suiker
½ deciliter water
snufje zout
1 eiwit
zaadjes van ¼ granaatappel


Maak een siroop door water en suiker samen aan de kook te brengen en even zachtjes te laten borrelen. Klop het eiwit stijf met het zout. Giet onder voortdurend kloppen met vork of garde de hete siroop bij het eiwitmengsel; blijf nog een paar minuten kloppen. Schep 1½ kop grapefruitsap voorzichtig door het eiwit en laat dit mengsel opvriezen in de ijsblokjesbak tot het bijna hard is. (Gebruik een sorbetmachine indien aanwezig.) Maak het mengsel fijn, bij voorkeur in een keukenmachine. Verdeel de sorbet over 4 schaaltjes en zet die terug in de vriezer. Haal de sorbetti 10 minuten voor het serveren weer uit de vriezer en bestrooi ze met de granaatappelzaadjes.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Tartufo - Tartuffe : Comédie gastronomique / Rob Scholte

Gnocchi di Spinaci e Ricotta (Toscane, Italië)

GNOCCHI DI SPINACI E RICOTTA (GNOCCHI VAN SPINAZIE EN RICOTTA)

700 gram spinazie, gewassen, steeltjes en lelijke blaadjes verwijderd
40 gram boter
zout
vers gemalen peper
snufje nootmuskaat
225 gram ricotta
50 gram bloem
1 ei, losgeklopt
1 - 2 eetlepels hete, gesmolten boter
Parmezaanse kaas, geraspt


Doe de spinazie met het aanhangende water in een pan en laat 8 minuten koken. Roer af en toe door. Laat grondig uitlekken en hak dan fijn. Smelt de boter in een pan, voeg de spinazie, zout, peper en nootmuskaat toe en laat onder af en toe doorroeren stoven tot de boter is opgenomen. Zeef de ricotta in een kom en meng er de bloem zorgvuldig door. Roer er de gehakte spinazie en het ei door en meng alles grondig. Breng op smaak met zout en peper. Vorm er met uw handen balletjes ter grootte van een walnoot van en doe ze telkens met een paar tegelijk in een grote pan kokend water met zout. Neem ze zodra ze boven komen drijven met een schuimspaan uit de pan. Doe ze over in een beboterde vuurvaste schaal en hou ze warm. Schenk er zodra ze allemaal gaar zijn wat warme, gesmolten boter over, bestrooi ze met Parmezaanse kaas en dien onmiddellijk op.

4 personen

gebied : Toscane, Italië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Italië : De Toscaanse keuken / Elizabeth Cornish