zondag 23 augustus 2015

Som Tam Esan (Thailand)

SOM TAM ESAN (PAPAJASALADE)

400 gram papaja
4 tomaten
1 komkommer
2 limoenen
2 groene pepers
2 teentjes knoflook
2 eetlepels nam pla
1 theelepel worcestershiresaus
1 eetlepel munt


Halveer de papaja, verwijder de pitten en schil de helften. Rasp het vruchtvlees grof. Snijd de tomaten en komkommer in blokjes. Pers de limoenen uit. Verwijder de pitjes uit de peper en hak hem heel fijn. Doe de peper in een slaschaal en pers de teentjes knoflook erboven uit. Meng dit goed door elkaar. Schep de papaja, de tomaten, de komkommer, de vissaus en de worcestershiresaus erdoor. Laat de salade in de koelkast koud worden. Schep de salade nog een keer door. Garneer met muntblaadjes.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 15 / 1 minuten

gebied : Thailand
gerechtsoort : salade

bron : Menu 8 maart 1995

Gestoofde aubergine op z'n Thais (Thailand)

GESTOOFDE AUBERGINE OP Z’N THAIS

3 eetlepels zonnebloemolie
1 middelgrote ui, gesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2,5 centimeter verse gemberwortel, fijngehakt
1 eetlepel Thaise rode currypasta
450 gram aubergine, in blokjes
3 eetlepels vers limoensap
2 eetlepels donkere rietsuiker
1 theelepel zwarte bonensaus
snufje zout
8 verse basilicumblaadjes, gesnipperd (gebruik Thaise basilicum als je het kan krijgen)

Verhit de olie in een wok of grote koekenpan, voeg de ui, knoflook en gember toe en roerbak op een matig vuur gedurende 3 minuten tot ze net beginnen te bruinen.
Roer de currypasta erdoor en bak 1 minuut. Voeg de blokjes aubergine toe en roerbak ongeveer 3 minuten tot ze licht gebruind zijn. Voeg het limoensap, suiker, zwarte bonensaus, zout en 300 milliliter koud water toe en breng aan de kook, roer. Dek af en laat sudderen op een laag vuur gedurende 15 minuten, totdat de aubergine gaar is.
Verwijder het deksel en laat sudderen tot de vloeistof vermindert en de saus dik en stroperig wordt. Roer de basilicum erdoor en serveer onmiddellijk met Thaise geurige rijst.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten

gebied : Thailand
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Vegetarian Good Food maart 1995 (mijn vertaling)

Ngob Gung (Thailand)

NGOB GUNG (GEGRILDE GARNALENCURRY)

In dit soort curry wordt de pasta in het algemeen gemengd met kokosroom, gekruid en afgewerkt met gesnipperde pepers, kafferlimoenblaadjes en Thaise basilicum. Dit wordt vervolgens gemengd met vis of schelpdieren, verpakt in bananenbladeren en gegrild (Ngob betekent verpakken in bananenbladeren). Deze versie is vergelijkbaar, maar de currypasta wordt niet gemengd niet met kokosroom, maar met vers geraspte kokos. Dit zorgt voor een nootachtige smaak.
Als dit recept met een groot stuk vis gemaakt wordt, dat langer gegaard moet worden, is het niet nodig om de pasta met de kokos te verwarmen; gewoon combineren, op smaak brengen, inpakken en grillen.

2 kopjes vers geraspte kokos
3 eetlepels olie
1 eetlepel palmsuiker
3 eetlepels vissaus
6 grote rauwe garnalen, gepeld en schoongemaakt
6 limoenblaadjes, versnipperd
1-2 bananenbladeren
handvol Thaise basilicum
2 tandenstokers, geweekt in water gedurende minstens een uur

KRUIDENPASTA
8-10 gedroogde lange pepers, zonder zaadjes, geweekt en uitgelekt
grote snuf zout
1 eetlepel gehakte laoswortel
3 eetlepels gehakte citroengras
1 theelepel fijngehakte kafferlimoenschil
1 eetlepel geschraapte en gehakte korianderwortel
2 eetlepels gehakte rode sjalot
2 eetlepels gehakte knoflook


Maak eerst de pasta (zie pagina 280).
Combineer geraspte kokos met olie en 3 eetlepels curry pasta. Kook op een laag vuur in een kleine pan of zware wok tot de pasta geurig en een beetje vettig is. Breng op smaak met suiker en vissaus en haal van het vuur. Koel. Roer de garnalen en limoenbladeren. Maak bananenbladeren schoon en snijd ze in 2 rechthoeken van 8 cm x 12 cm. Leg de bladeren op elkaar, met de glanzende kant buiten. Beleg met basilicum en leg het mengsel vervolgens op een derde van het blad. Vouwen om een envelop te vormen en zet vast met tandenstokers. Grill op een matig vuur gedurende 10 minuten.

4 personen

gebied : Thailand
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Thai Food / David Thompson (mijn vertaling)